Marijke van Amelsfort in DePetrus

Een winkel zonder deur

Ook voor fairtrade levensmiddelen, bijzondere sieraden, boeken en originele cadeautjes kunt u straks in DePetrus terecht. De Wereldwinkel krijgt een mooi plekje in de kerk. Marijke van Amelsfort: “Het is een volledig open kraam. Daardoor worden we heel zichtbaar en toegankelijk. Het is eigenlijk een winkel zonder deur.”

Op een centrale plek midden in de kerk kunt u over een paar maanden terecht voor mooie producten. Ze zijn eerlijk -zonder uitbuiting of kinderarbeid- gemaakt en afkomstig van gecertificeerde leveranciers. “Wie bij ons koopt draagt eigenlijk bij aan armoedebestrijding in de Derde Wereld” vertelt Marijke. “Wij verkopen authentieke producten uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken. Doordat ze hun producten via de Wereldwinkel verkopen kunnen ze een beter bestaan opbouwen. Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling.”

We passen in het plaatje
Nu zit de Wereldwinkel nog in de Gogelstraat. Van Amelsfort: “Eind 2014 werd het onzeker wat er in de toekomst met de ruimte zou gaan gebeuren. We bedachten toen dat we toch maar eens moesten gaan omzien naar een andere locatie. Wethouder Saskia Heijboer vond dat wij prima in het plaatje van DePetrus paste. En ook daar had men er wel oren naar.” Inmiddels kijkt de wereldwinkel er naar uit om te verhuizen naar het centrum van Vught. Maar, Marijke benadrukt: “Onze winkel aan de Gogelstraat blijft voorlopig gewoon open. Onze klanten kunnen er zo lang mogelijk terecht. Wij zijn maar heel even dicht voor de verhuizing.”

Verruimde openingstijden
De wereldwinkel zit al 37 jaar in Vught. “Wij zijn er trots op dat wij dit werk hier al zo lang doen. In de kerk krijgen we te maken met een nieuw publiek. Mensen die niet speciaal voor ons komen, maar wel bij ons kunnen uitkomen. Dat is heel bijzonder. Verder geeft de combinatie van onze winkel met andere huurders een nieuwe dynamiek. Zo halen we tijdens de kinderboekenweek onze prentenboeken naar voren. Wij passen op onze nieuwe plek verder onze openingstijden aan. Is DePetrus open? Dan kunnen mensen ook bij de Wereldwinkel terecht. Wij zijn daarom nog op zoek naar vrijwilligers, die zich aangesproken voelen tot onze filosofie. We kunnen vooral wel wat jongere mensen gebruiken. Want wie bij ons vrijwilliger wordt, blijft dat heel lang. Dus: wie zich aangesproken voelt tot rechtvaardige wereldhandel, zich in wil zetten voor ontwikkelingssamenwerking en het leuk vindt om te verkopen, is welkom kennis te komen maken.”

Op naar DePetrus | Nog even, en Ontmoetingscentrum DePetrus opent zijn deuren. De hoogste tijd om kennis te maken met de toekomstige bewoners (Vughts Museum, bibliotheek, Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel) en andere betrokkenen. Deze keer: Marijke van Amelsfort van de Wereldwinkel.

Kijk ook bij

Vught kan tegenvallers opvangen zonder rigoureus te bezuinigen

In de raadsvergadering van donderdag 4 juli debatteerde de Vughtse raad over de Kadernota. Via …