Foto Ton Stappers

Dommelbaorzedurp Urst!

Deze kreet wist kletser Toine van de Ven vrijdag- en zaterdagavond alle bezoekers van de Kletsavonden in achterzaal van Prinsenhof De Geregthof mee te laten scanderen als lijststrekker van de Eerste Partij van De Baarzen. Met een Trumpiaanse blik op de actualiteiten in het Dommelbaorzedurpse wist hij het publiek te vervoeren. Ook de debutanten in de Dommelbaorzedurpse Ton – Monique van Zeeland en Willa van Iersel – wisten als Bep en Toos het publiek mee te nemen op hun verkenningstocht in het Vughtse waarbij onder andere de Witte ‘met diejen vogel die nergens naar toekan’ werd aangedaan. Maar ja als Helvoirt toch bij Vught komt, bleven ze toch liever in Helvoirt, want ‘Helvoirtenaar da bende of da bende nie’.

De kletsavonden werden professioneel aan elkaar gepraat door Bjorn Bijnen die op onnavolgbare wijze het publiek wist mee te nemen in de euforie die de kletsers beleefden. Het enthousiasme spat van hem af en je ziet dat hij hartstochtelijk meeleeft met de zaal en de kletsers.

De avond startte met een bevlogen Erik Overman als het mannetje van Radio Avulo met een geweldig idee voor een nieuw televisieserie op Avulo TV: ‘Flikken Dommelbaorzedurp’ met onze eigen Janus Vattum (Ton de Kroon) in de hoofdrol ‘als combinatie van Barry Atsma en Brad Pitt’ met de raad van elf als zijn assistenten. Ook Harm van Iersel wist zijn debuut van vorig jaar te evenaren als Ad, van het duo Ad en John, bekend van de kreet ‘Attention’ waarmee zij de Kermis Ad Traktie de Booster runde. Met zijn weelderige borsthaar vielen de dames al voor zijn optreden in katzwijm; zeker toen in zijn klets bleek dat hij weer vrijgezel was geworden!

Na een carnavaleske winterslaap van enkele jaren stond dit jaar ook Henk van Dijk in de Dommelbaorzedurpse ton en wat een terugkeer! Als vanouds wist Henk het publiek te vermaken met de perikelen met Ons Tonnie: “het enige standje bij ons in bed is standje 5… van de elektrische deken”. Dit smaakt naar meer en we kijken reikhalzend ernaar uit of hij volgend jaar wellicht samen met zijn broer Hans weer in de ton kruipt… Er werd al voorzichtig op gehint met als thema: “trekken aan een dood paard”, maar ze waren er nog niet uit wie dan het dooie paard moest zijn”.
Peter Jacobs kwam als Dick (“ik ben niet dik, dat is mijn naam”) bewoner van huize Elisabeth vertellen over de dagelijkse bezigheden; bietje televisiekijken, bietje rondwandelen. Samen met zijn Jacoba, die “nog nooit verder weg was geweest dan het tuinhekske behalve onder narcose” en zijn zuster die “zo’n dikke billen heeft, dat ze voor elke bil een eigen postcode heeft”.

Als laatste trad aan in de Dommelbaorzedurpse Ton Peter van Houtum als nieuw “lid van het UWV, van je hieperdepiep hoezee”. Het bleek dat het hele dagen thuis zijn met hullie Bets misschien wel moeilijker was als hele dagen werken hoewel Peer aangaf “liever op de fiets naar het strand dan in de Mercedes naar het werk” te gaan. Om hullie Bets te ontvluchten kon ie altijd nog terecht in de plaatselijke supermarkt of in café “De Stress”. “Bets, ik kom later want ik zit in de stress”.

Tijdens de vrijdagse Kletsavond werd de avond opgevrolijkt met de klanken van Blaaskapel de Knolderapen die het aanwezige publiek lieten meedeinen en meezingen. Datzelfde publiek was na afloop duidelijk nog niet klaar om naar huis te gaan en bleef nog lekker even hangen en nabuurten. We kunnen zeker stellen dat na enkele, wat rustigere jaren de Dommelbaorzedurpse Kletsavonden een enorme uplift naar boven kent wat zeker nog naar meer smaakt. Met een mooi, gemêleerd gezelschap van kletsers en een enthousiast publiek was het “Als een sprookje”.

Dank aan Vincent en Elaine bol voor hun gastvrijheid in Prinsenhof De Geregthof en aan alle vrijwilligers van Dommelbaorzedurp die deze mooie avonden hebben meegeholpen!

Kijk ook bij

Blijf fit in de zomervakantie

Helaas stoppen veel beweegactiviteiten in de zomerperiode. Walking Sports Den Dungen echter niet, want juist …