Confrontatie met de terreur van de Tweede Wereldoorlog

Mooie bossen, heide, wandelpaden in een pittoreske gemeente. Dagelijks genieten mensen van de natuur rondom Vught, de landgoederen en het mooie centrum. Maar elke wandelaar of fietser komt in Vught onherroepelijk sporen tegen uit een donkere geschiedenis. Met de nieuwe wandel- en fietsroute ‘Zichtbare Herinneringen’ wordt de bezoeker langs tastbare herinneringen en aangrijpende verhalen uit de tijd gebracht, toen gedurende de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen een reis naar Vught een rampscenario betekende.

Deze route die met augmented reality is samengesteld, voert langs 15 verschillende plekken die alle een relatie hebben met belangrijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bezoeker krijgt op elke plek authentieke foto’s te zien die op of bij die plek zijn gemaakt, en die voorzien zijn van audiofragmenten van ooggetuigen die vertellen wat er toen op die plek gebeurde. Al wandelend krijgt de bezoeker een betere indruk van de situatie zoals deze tijdens de Tweede Wereldoorlog op die plek heeft bestaan. Zowel aan de start als aan de finish, Nationaal Monument Kamp Vught en het Vughts Museum in DePetrus, bestaat de mogelijkheid om de permanente exposities te bezoeken die op deze donkere periode betrekking hebben. De route die is toegevoegd aan het bestaand wandelplatform Knooppunt Vught, is gratis te volgen zowel vanaf DePetrus als vanaf Nationaal Monument Kamp Vught.

Toepassing augmented reality
De toegepaste techniek biedt de wandelaar de mogelijkheid om op een bijzondere wijze kennis te nemen van de geschiedenis die zich op een specifieke plek heeft afgespeeld. Terwijl in ‘Zichtbare Herinneringen’ is gekozen voor authentieke foto’s en de verslagen van ooggetuigen, is in andere wandelingen van Knooppunt Vught de mogelijkheid aanwezig om personen uit het verleden te ontmoeten of aan het werk te zien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de wandelroute waarbij Huize Bergen kan wordt herontdekt, of het Beleg van 1629 waarbij men een soldaat uit het leger van Frederik Hendrik ontmoet.

Samenwerking Vughtse erfgoedpartijen en ondernemers
De gemeente Vught heeft in het vorige coalitieakkoord ‘Erfgoed en vrijetijdseconomie’ benoemd als topprioriteit. Vught moet meer op de kaart komen te staan, met als doel meer bezoeken, overnachtingen en bestedingen door toeristen. Daarbij is de ambitie uitgesproken om de onderlinge samenhang van recreatie, toerisme, ondernemerschap en erfgoed naar een hoger plan te tillen. Knooppunt Vught, NMKV, het Vughts museum, de Vughtse ondernemers en de gemeente Vught hebben daarom stappen gezet om de bestaande route ‘Zichtbare Herinneringen’ nieuw leven in te blazen waarbij gebruik is gemaakt van deze bijzondere technologie. Bovendien worden de ondernemers langs de wandelroute extra onder de aandacht van de bezoekers gebracht.

De wandelroute Zichtbare Herinneringen is vanaf nu gratis te downloaden. Nadat u via de App Store of de Google Playstore de gratis app Knooppunt Vught hebt geïnstalleerd (wél eerst nog even registreren!) , kunt u kiezen welke wandelroutes u wilt installeren op uw smartphone. Sommige routes zijn gratis te installeren en enkele voor de prijs van slechts een kopje koffie. Zodra u de routes eenmaal hebt geïnstalleerd, kunt u deze voortaan altijd gebruiken.

Klik hier voor downloadlink Appstore
Klik hier voor downloadlink Google Playstore

Kijk ook bij

Inschrijving Zomerschool Vught start vandaag

Over enkele weken breekt weer een mooie periode aan: Liefst 7 weken lang kunnen 55-plussers …