BIËNNALE VUGHT 2016

Van Loon Galleries  houdt  voor de 4e maal de Biënnale Vught van 27 mei tot en met 12 juni. Dan vormen  de galerie aan de Taalstraat 53, de beeldentuin en de naastgelegen Mariakerk het decor van deze unieke belevingsexpositie. Rond de 40 nationale en internationale kunstenaars hebben speciaal voor deze expositie nieuw werk geleverd. De galerie wordt compleet opnieuw ingericht en de Mariakerk zal ook dit keer een ingrijpende make-over krijgen.

In mei 2007 streek  Van Loon Galleries neer in de Taalstraat. In 10 jaar tijd heeft de galerie niet stil gezeten;  66 exposities zijn er sinds die tijd georganiseerd. Er werd deelgenomen aan tientallen beurzen en evenementen in het binnen- en buitenland, maar het meest trots is Joris van Loon, en met hem zijn team,  op de eigen evenementen. Tot zover zijn er  zeven georganiseerd namelijk: Biënnale Vught 2009, Liliane Beelden Parade Den Bosch 2010, Biënnale Vught 2011, Biënnale Brabant Tilburg 2012, Biënnale Special Edition Vught 2013, Artist IQ Amsterdam 2015 en Biënnale Brabant Tilburg 2015.

En nu Vught
Deze evenementen zijn ontstaan met de gedachtengang voor een groot publiek  de drempel weg te nemen om een galerie te bezoeken en zo in aanraking te komen met hedendaagse kunstvormen. Op deze manier kan de galerie het verhaal van de kunstenaars  vertellen aan een groter aantal geinteresseerden. En dit lijkt te lukken, met als hoogtepunt de Biënnale Brabant 2015. Hier mocht Van Loon Galleries meer dan 25.000 bezoekers ontvangen op het eigen evenement in de Koepelhal te Tilburg.

Verder ontwikkelen
Dit  is een aansporing om de evenementen steeds te verbeteren en spectaculairder te maken. Het moet een genot zijn om er naar toe te gaan en in een mystieke omgeving het verhaal van de kunstenaar te leren kennen en in je op te nemen.

Van Loon Galleries  probeert zich steeds verder te ontwikkelen en een bepaalde lijn aan te houden in de geselecteerde kunst. De kunststromingen waar de galerie zich voornamelijk in verdiept zijn te omschrijven als klassiek modern, expressief en figuratief. Maar dan in de breedste zin van het woord en in verschillende kunstvormen, schilderkunst, beeldhouwkunst, glaskunst en fotokunst.

Wel of niet goed?

Joris van Loon: “ We werken letterlijk met kunstenaars vanuit heel de wereld en dit maakt ons werk heel boeiend. Het is erg bijzonder om te zien hoe er in verschillende landen door de kunstenaars wordt gewerkt of hoe er door verschillende nationaliteiten gekeken wordt naar kunst. Dit laatste is zeker interessant omdat hieruit blijkt dat niemand kan bepalen wat goede kunst is. De smaak van kunst is iets persoonlijks en kan niemand je opleggen of aanpraten. Het is een smaak die je ontwikkelt door je in het verhaal van de kunstenaar te verdiepen maar vooral door veel te zien en te vergelijken. Op deze manier krijgt je mening vanzelf een richting en wordt het vanzelf duidelijk wat en welke kunstvorm of kunstenaar het beste bij je past. De verschillende meningen maken de kunstwereld erg interessant en maakt dat we er al eeuwen over discussiëren wat nou wel of niet goed is. Een grappige conclusie is dan ook dat in vele gevallen de hedendaagse kunst vaak heftig wordt bekritiseerd en pas jaren later de waardering krijgt die het verdient. “

De Biënnale Vught is open van 27 mei tot en met 12 juni  en is te bezoeken van 11.00 tot 18.00 uur.

Kijk ook bij

Kaartverkoop seizoen 2024-2025 Theater aan de Parade

De kaartverkoop voor theaterseizoen 24-25 bij Theater aan de Parade is gestart. Bijna 250 bekende …