Auteur Bert Oomen schenkt boek aan NM Kamp Vught

In 2014 schreef Bert Oomen het boek ‘Ze bouwen daarginds een concentratiekamp’. Onlangs gaf hij een groot aantal boeken cadeau, waarbij de inkomsten van de verkoop ten goede komen aan het herinneringscentrum. De prijs van zijn boek is nu verlaagd van  14,95 naar  9,95.

Bert Oomen  is geboren en woonachtig in Vught (1945) en was werkzaam als architect en stedenbouwkundige. Na zijn pensioen onderzocht hij de rol van de omwonenden van kamp Vught, wat resulteerde in het boek dat verscheen bij Adr. Heinen in ’s-Hertogenbosch. “Ik ben me in de geschiedenis gaan verdiepen omdat ik wilde begrijpen waarom mijn ouders toen bepaalde keuzes hebben gemaakt. Mijn moeder vertelde me dat ze ooit de kans had om een Joodse vrouw te helpen onderduiken, maar ze durfde het toen niet aan. Ze had een ‘redder’ kunnen worden, maar ze beschikte niet op het juiste moment over de benodigde daadkracht. Ze woonden boven de drogisterij, waar de hele dag klanten kwamen. Het leek mijn ouders heel gevaarlijk om hier iemand te verbergen. Ik kan dat nu begrijpen, zoals ik ook begrijp dat het haar na 70 jaar nog bezig hield.”

Omstanders
Voor het boek sprak hij met oudere Vughtenaren, deed veel bronnenonderzoek en werkte dit uit tot een uitgebalanceerd overzicht over de verschillende rollen die ‘omstanders’ vervulden in Vught. In januari 1943 werden de inwoners van Vught plotseling geconfronteerd met het pas gebouwde SS-concentratiekamp. De eerste transporten met uitgeputte gevangenen zorgden voor ontzetting en verontwaardiging. Dat nam toe nadat de verhalen bekend werden over de erbarmelijke omstandigheden in het kamp en de hoge sterftecijfers. Inwoners van Vught zagen in het dorp en op het station groepen Joodse mannen, vrouwen en kinderen voorbij komen, soms chaotische transporten. Deze situatie heeft de inwoners van Vught voor moeilijke keuzes gesteld. Hoe konden ze protesteren of verzet plegen? Konden ze de gevangenen helpen?

Dilemma’s
Met dit boek wil Oomen inzicht geven in de dilemma’s van de inwoners. Hij laat zien hoe verschillend ze hier mee omgingen, welke keuzes ze hebben gemaakt, door welk gevoel ze zich lieten leiden en welke moed ze daarbij soms toonden. Na zijn debuut als schrijver volgde Oomen de training voor rondleider in het herinneringscentrum, waar hij inmiddels al vele groepen heeft ontvangen. Het boek ‘Ze bouwen daarginds een concentratiekamp’ is te koop in de museumwinkel en in de webwinkel van NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600 in Vught.

 

Kijk ook bij

Vier orgelconcerten in Cathrienkerk Den Bosch

Op vier achtereenvolgende zaterdagmiddagen in de maand mei vindt in de Cathrienkerk aan de Kruisbroedershof …