Olnetopia (2019) - Nick Ervinck (NL), © CC BY-NC-ND 2.0

Art in Oisterwijk 3 t/m 26 juni

Art in Oisterwijk (AiO) is een beeldententoonstelling, maar niet zomaar de zoveelste. Het is een spraakmakende expositie middenin het historische centrum van Oisterwijk, met 45 beelden die een verhaal vertellen, je (aan)grijpen of op welke manier dan ook een reactie oproepen, met als doel het gesprek tussen mensen op gang te brengen. Het thema van dit jaar is dan ook ‘Praat met mij’. Drie weken lang kan iedereen kosteloos genieten van prachtige, sprekende beelden die je grijpen.

Deze opzet en het thema zijn vooral ingegeven door de wetenschap dat digitalisering steeds vaker ten koste gaat van directe communicatie, wat vooral bij steeds meer jonge mensen tot problemen leidt. AiO wil kunst inzetten als middel om mensen met elkaar te verbinden, door bezoekers tot een gesprek te verleiden aan de hand van vragen of overdenkingen bij de kunstwerken. Bekende nationale en internationle kunstenaars als Tony Cragg, Ilya Kabakov, Bernar Venet, Nick Ervinck, David Černý, Sean Henry en Geert Koevoets exposeren opvallende, soms spraakmakende, kunstwerken die ongetwijfeld een reactie gaan uitlokken.

Fuck de president
Een goed voorbeeld is de knalpaarse metershoge middelvinger van David Černý: ‘Fuck the president’. Dit beeld is met de huidige Oekraïne-oorlog relevanter dan ooit. Hetzelfde geldt voor zijn werk ‘Guns’, een opstelling van 4 immense geweren die op elkaar zijn gericht. Dat raakt.
Dat is precies de essentie van Art in Oisterwijk. Alle 50 beelden die hier geëxposeerd worden, vertellen een verhaal, laten je op een andere manier naar de werkelijkheid kijken en geven aanleiding tot een gesprek.

Jong geleerd
Naast de brede doelgroep van kunstliefhebbers richt AiO zich ook specifiek op jongeren. Kinderen van lagere scholen in Oisterwijk maken in samenwerking met Stichting Plint zelf gedichten en bijbehorende tekeningen. Hiervoor is een speciaal onderwijsprogramma ontwikkeld, waarbij dichters en kunstenaars de scholen bezoeken en samen met de kinderen aan de slag gaan Het resultaat hiervan wordt geëxposeerd tijdens AiO. Een heel mooie manier om kinderen al vroeg met kunst in aanraking te brengen. Ook is er aandacht voor ouderen in eenzaamheid en met alzheimer. Hiervoor is, in samenwerking met het Stedelijk Museum in Amsterdam, een programma ontwikkeld, gebaseerd op de ervaringen van museum MoMa in New York met deze doelgroep.

Ik zie zie wat jij ook ziet
Het mooie van kunst is dat iedereen het op zijn eigen manier interpreteert, ook al zien we hetzelfde. Met sommige beelden weet je niet goed raad, andere beelden zetten je op het verkeerde been of roepen meteen een associatie op. Vaak staan ze in relatie tot wat er in de samenleving gaande is. Door hierover in gesprek te gaan met andere toeschouwers, kijk je wellicht op een andere manier naar een werk, raak je geïnspireerd of ontstaat een mooie, onverwachte ontmoeting. Ervaar het zelf tijdens Art in Oisterwijk van 3 t/m 26 juni op De Lind in Oisterwijk.

Rondleidingen
Tijdens AiO is er elke dag de mogelijkheid om aan te sluiten bij een rondleiding. Wandel onder begeleiding van een gids langs alle kunstwerken en laat je betoveren door de verhalen erachter. Van maandag t/m donderdag start om 18.30 vanaf het infopunt op De Lind (t.h.v. het raadhuis), van vrijdag t/m zondag om 14.00 én 18.30 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via info@artinoisterwijk.com.

Op 3 juni wordt Art in Oisterwijk officieel geopend door Commissaris van de Koning mevrouw Ina Adema.

Voor informatie over de kunstwerken, programmering en rondleidingen, zie www.artinoisterwijk.com.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …