Antiek terug naar de oorspronkelijke staat

Op 1 juni bestaat Van Geenen Restauratie 12 ½ jaar. Dirk Olaf van Geenen restaureert  meubelen en houten objecten van alle soorten en stijlen. Van een 17de eeuwse kussenkast tot een design bureau uit de jaren 60. Met oorspronkelijke materialen en traditionele technieken is het grotendeels handwerk, voor grote instellingen als het Rijksmuseum of  antiquairs van de Tefaf, maar ook voor particulieren. vangeenenrestauratie.nl

|Door Maarten Kroese|

Dirk Olaf van Geenen streeft er naar om meubelen terug te brengen naar de originele staat, zoals deze jaren of soms eeuwen geleden vervaardigd zijn. Wel zoekt hij naar de juiste balans tussen de oorspronkelijkheid en de natuurlijke veranderingen die een meubel ondergaat naarmate dit veroudert. Want ook de verjaring geeft bijzondere, historische en ook emotionele waarde.

Precisiewerk
Vughtenaar Dirk-Olaf van Geenen ging na zijn opleiding tot meubelmaker naar het Engelse Buckinghamshire Chilterns University College, waar hij als eerste Nederlander zijn Bachelor en Master in  Furniture Conservation en Restoration behaalde. Van Geenen:”Een compleet nieuwe wereld ging daar voor me open. Je wordt er geschoold om geheel in de stijl van een bepaalde periode te werken en leert er technieken die nog slechts weinigen beheersen.”

Beenderlijm
Technieken als politoeren, fineren, het restaureren van inlegwerk of  houtsnijwerk. Tijdrovend precisiewerk waar je veel geduld voor moet hebben. “Je gebruikt in dit vak altijd warme beender- of vislijm, eenvoudig om weer uit elkaar te halen. Moderne witte houtlijm is taboe. Het is voor ons een gruwel als antiek daarmee ‘ gerepareerd’  is.”

Materialen
Soms is het lastig om aan het juiste hout te komen, oude materialen hebben de  voorkeur. Dirk-Olaf gaat ervoor naar veilingen, waar hij antieke meubels opkoopt die niet meer te restaureren zijn. “Dan heb je tóch goed uitgewerkt hout en van de juiste kleur.”

Heerlijk vak
Van Geenen Restauratie hoeft nauwelijks te adverteren. “Instellingen en particulieren komen veelal via mond-tot-mond reclame naar me toe. Ik restaureerde bijvoorbeeld antieke meubels voor het Paleis op de Dam, maakte schilderijlijsten voor het Rijksmuseum en restaureerde samen met een team de lambrisering van de Tinkamer op Kasteel Heeswijk. Voor de Grote Kerk van Breda en ‘s-Hertogenbosch herstelde ik  de preekstoelen en voor de Tefaf meubels en klokkasten. Allemaal op verzoek. Dit is echt een heerlijk vak.”

Kijk ook bij

Vughtse raad nam afscheid van griffier Jeroen Deneer

In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces nam de Vughtse politiek afscheid van Jeroen Deneer, …