500 jaar Reformatie bij Bach op Zaterdag

Dit jaar is het 500 jaar geleden, 31 oktober 1517, dat Martin Luther zijn 95 stellingen tegen de aflaathandel op de deur van de slotkapel te Wittenberg spijkerde. Deze gebeurtenis wordt beschouwd al het beging van het protestantisme en wordt dit jaar uitgebreid door het hele land herdacht.

Zaterdag 16 september a.s. staat Bach op Zaterdag in het teken van 500 jaar Reformatie. In de Grote Kerk aan de Bossche Kerkstraat zal de cantate “Ein feste Burg ist unser Gott’ (BWV 80) worden uitgevoerd door het Bach Collegium ’s-Hertogenbosch o.l.v. Jeroen Felix. Samen met de door het Internationaal Vocalisten Concours geselecteerde solisten: Nicole Fiselier (sopraan), Esther Kuiper (mezzosopraan), Adrian Fernandez (tenor) en Andreas Goetze (bariton).

Bach componeerde deze cantate in het midden van de jaren ’30 van de 18e eeuw voor het feest van Hervormingsdag (31 oktober). De tekst is in 1529 geschreven door Martin Luther. Het is een vrije vertaling van de oudtestamentische (joodse) psalm 46. Naast de cantate BWV80, zullen er enkele orgelwerken van Bach evenals het motet “Ein feste Burg ist unser Gott’ en “Concert voor twee hobo’s” van G.P. Telemann worden uitgevoerd.

De cantate wordt ingeleid door dr. Markus Matthias, hoogleraar theologie en geschiedenis van Luther en het Lutheranisme aan de Protestante Theologische Universiteit Amsterdam.

De deur van de Grote Kerk staat vanaf 16:30 uur gastvrij open. Aanvang van de uitvoering: 17:00 uur. De entree bedraagt € 10, -, kinderen tot 18 jaar en studenten met een geldige collegekaart gratis.

Info: www.bachopzaterdag.nl of Facebook: Bach Cantate op Zaterdag

Kijk ook bij

Kaartverkoop seizoen 2024-2025 Theater aan de Parade

De kaartverkoop voor theaterseizoen 24-25 bij Theater aan de Parade is gestart. Bijna 250 bekende …