Zorgen om de zorg: dementie

Het mag geen verrassing zijn dat de vergrijzing van onze samenleving toeneemt. De cijfers zijn bekend: In 2020 telde Nederland 3,4 miljoen 65-plussers. In 2040 zijn er dat 4,7 miljoen, waarvan 1/3 ouder dan 80. Op dit moment werkt ongeveer 1 op de 6 mensen in de zorg. Dat loopt op naar 1 op de 4 in 2040 en, als we tussentijds niets veranderen, 1 op de 3 in 2060. Dat zijn jullie dus. En er is al een groot personeelstekort in de zorg. Nu al wordt een groot deel van de zorg geleverd door mantelzorgers. In omvang is de mantelzorg zo’n vijf keer groter dan de reguliere zorg. Ook dat zijn jullie dus.

Dat maakt de vergrijzing tot dé sociale kwestie van morgen, waar we nu al over na moeten denken. Natuurlijk gaan innovatie en medische vooruitgang ons hierbij helpen en zullen we met preventie moeten zorgen dat méér mensen gezonder oud worden.

Als er dan een tekort is aan personeel, kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden. Het CDA heeft in de raadsvergadering van juni 2023 gepleit voor aanschaf van hulpmiddelen, zoals een dementiebril. In Nederland krijgt namelijk 1 op de 5 mensen dementie. Elke inwoner heeft te maken met dementie: als patiënt, mantelzorger of binnen de familie- en vriendenkring. Met een dergelijk bril kruip je als het ware in de huid van een persoon met dementie. Je ziet tegen welke problemen iemand aanloopt bij dagelijkse situaties. Ook ervaar je hoe anderen op jou reageren. Ondertussen hoor je de gedachten van iemand met dementie. Er is onderzoek gedaan dat, door deze brillen, dementerenden langer thuis kunnen wonen omdat de mantelzorger beter begrijpt wat de persoon met dementie ervaart.

In 2024 zijn 6 virtual-reality-brillen door de gemeente aangeschaft: 3 brillen voor Vught en 3 brillen voor Helvoirt. Er worden 16 trainers opgeleid om mensen te laten ervaren hoe het is om met deze ziekte te moeten leven. Door deze ervaring kun je een betere mantelzorger worden, omdat je beter begrijpt wat er in hun hoofd omgaat. Als CDA raden wij daarom iedereen aan om dementie te ervaren door het kijken door deze bril. Er wordt via de media aangekondigd wanneer je je hiervoor kunt aanmelden. Dus houd de berichtgeving hierover in de gaten. Het CDA wil als dé gezinspartij dit soort initiatieven van harte ondersteunen.

Namens fractie CDA Vught,
Ans Beijens

Kijk ook bij

Dank, medewerkers Afvalstoffendienst gemeente Vught

Graag spreek ik via deze weg mijn oprechte dank uit voor jullie snelle en doeltreffende …