Zeldzame Turners eik geveld

Maandagochtend 15 januari is de zeldzame Turners eik aan de Van Miertstraat gekapt. Van verschillende kanten is er bij de gemeente op aangedrongen om de boom te verplaatsen.

Ca. 80 jaar geleden is de groenstrook langs het spoor geplant met een rijke variatie aan bomen en struiken. Vlakbij het station heeft men de in heel Nederland zeldzame Turners eik geplant. Dat is een kruising tussen onze inheemse zomereik en de groenblijvende mediterrane steeneik die veel mensen kennen van vakanties in Zuid-Europa. De Turners eik groeit minder snel en hoog dan de beide moederbomen. De Vughtse Turners eik was ongeveer 10 meter hoog en had een meerstammige struikvorm. De boom viel niet iedereen op, omdat er jarenlang geen onderhoud is gepleegd; daardoor kwam de boom in verdrukking door snellere groeiers.

Geen overeenstemming over haalbaarheidsonderzoek
Het was al lang bekend dat voor het verdiepte spoor (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer) een groot deel van de ecologisch rijke groenzone langs het spoor zou moeten worden gekapt. Daarom heeft IVN/NMV in 2022 bij de gemeente aandacht gevraagd voor de Turners eik. Pas in de zomer van 2023 heeft de gemeente een verplaatsingsonderzoek laten doen. Citaat uit dat onderzoek: “Ondanks de matige conditie kan de Turners eik verplaatst worden omdat een goed regeneratievermogen is waargenomen.” Wel wordt aangegeven dat de voorbereidingstijd minimaal is en dat de conditie aanzienlijk is achteruitgegaan door wortelschade ontstaan door de ondoordachte uitbreiding van de NS-fietsenstalling. Omdat de tijd begon te dringen, heeft eind november een gesprek met medewerkers van de gemeente plaatsgevonden. Die achtten de kans op een succesvolle verplaatsing 20% en boden aan 3 jonge Turners te plaatsen. Daar werd geen overeenstemming over bereikt en gezamenlijk werd besloten in allerijl een second opinion te vragen van een boomspecialist.

Verplaatsen onhaalbaar, herplant op de lange baan
Over de uitkomsten van dit tweede onderzoek was geen verschil van mening met de gemeente. Citaat: “De actuele boomconditie is slecht. Voorbereiding van de kluit is niet meer mogelijk waardoor de verplantschok voor de boom maximaal zal zijn.” Een treurige uitkomst waardoor groen erfgoed van Vught verloren is gegaan. Dat had voorkomen kunnen worden als de waardevolle boom was onderhouden, de fietsenstalling zorgvuldiger was aangelegd en de verplaatsing tijdig was voorbereid. Daarom is de gemeente gevraagd om de 3 jonge Turners eiken nog deze winter in de gemeente Vught een plaats te geven zodat toekomstige generaties weer van deze bijzondere wintergroene boom kunnen genieten. Volgens de laatste berichten wil de gemeente echter wachten met de herplant tot na afronding van de werkzaamheden en dat gaat nog jaren duren.

Herman Leppink
Johan de Boer

Kijk ook bij

N65: Niet zeuren. Er moet wat gebeuren!

In een raadsdebat op 30 mei over kortetermijnmaatregelen (KTM) N65 is gebleken dat de raad, …