Windmolens en zonnepanelen in Vught

Op 29 juni 2020 was er een bijeenkomst geïnitieerd door de gemeente. Het doel was overleggen met bewoners over een goede locatie voor het plaatsen van windmolens en zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. {R(egionale)E(nergie)S(trategie)} opgelegd door de centrale overheid. De belangstelling was helaas wat mager terwijl de druk vanuit de regering, en dus ook via de gemeenten, toeneemt om de opwekking van energie CO2 neutraal te laten verlopen. De gemeente heeft in het verleden wel eens kritiek gekregen door de bewoners laat te informeren. Nu mogen de bewoners zelfs direct meedenken en toch komen er maar weinig! De gemeente heeft als basisdoelstelling meegekregen om een enorme slobber aan CO2 neutrale energie te regelen. Dat komt er grosso modo op neer dat we 4 grote windmolens moeten plaatsen en ongeveer grond voor 90 voetbalvelden (45 hectare) aan zonnepanelen in gebruik moeten nemen. Je zou ook kunnen zeggen dat we de IJzeren Man (52 hectare) nagenoeg geheel vol moeten leggen met zonnepanelen. Dan blijft er bij de IJzeren man nog net een strookje over voor het zwembad en het eilandje kan dan ook zo blijven. Bent u daar blij mee?? Ik niet. Maar als we in Nederland van de CO2 af moeten -we liggen al achteraan in Europa- dan moeten we allemaal meewerken. Doen we niets dan staat er ineens een windmolen in de tuin en dan protesteren we: hoe kon …., daar wisten we niets van….,.enz.
Zeer globaal: de Noordzee komt vol met windmolens ten behoeve van de industrie en de huishoudens hebben het land. In de plannen rond Vught/Helvoirt is er, naast de windmolens en de zonnepaneelvelden, al rekening mee gehouden dat 40% van de Vughtse panden in de nabije toekomst voorzien zal worden van zonnepanelen. Ik heb eens op Google Earth gekeken en zover zijn we nog lang niet. Kunnen we de panelen op het land tegenhouden? Niet geheel, maar als we ons best doen en we komen boven de 40% uit op de daken dan kunnen we dat surplus aftrekken van de ‘voetbalvelden’. Het geheel is geen ‘ver van mijn bed show’ maar staat klaar om de slaapkamer in te sluipen. Dus wakker worden!
Begin, voor zover nog niet gedaan, met isoleren en kijk daarna eens naar de zonne-energie. Informatie is genoeg te krijgen en vaak zie je door de windmolens het bos niet meer. Begin eens bij Milieu Centraal, VET-Vught of Buurkracht, dan wordt het duidelijker. Je kunt zonnepanelen, kopen, financieren, huren, kopen en verhuren, via een energie coöperatie betrekken. Ook daar genoeg mogelijkheden.

Peter Dijkhuizen

Kijk ook bij

Stemmen voor een Groen en Sociaal Nederland

Over precies één week gaan we stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En het beloven …