Vughts energiebedrijf goed idee

In Het Klaverblad van Vught van 14 oktober 2020 stond een toelichting op het plan van PvdA-GroenLinks om een energiebedrijf op te richten waar volledig groene energie wordt opgewekt. Met een belangrijk deel van de winst wordt de energietransitie versterkt door alle bewoners een helpende hand te bieden. Het uiteindelijke doel is om Vught en omliggende dorpen klimaatneutraal te laten zijn.
Het was fijn om te lezen dat er een krachtig trekpaard is dat voor de kar kan worden gespannen. De komende jaren loopt de vergroening bij de particulieren anders echt vast. Ik pak onze situatie thuis. Door maatregelen hebben we een energielabel A voor onze woning. Zelfs het gasverbruik is belangrijk verminderd en we zijn nu bezig met te kijken hoe we dit gasverbruik naar nul kunnen krijgen door helemaal te switchen naar elektrisch, maar de energiebelasting blijft drukken! De voornaamste drempel: hogere energiebelasting door afbouw salderingsregeling zonne-energie en verhoudingsgewijs hoger verbruik stroom met meer energiebelasting ten opzichte van gas. Ik kan me voorstellen dat bij productie van elektriciteit op een niet-klimaatneutrale wijze de vrijkomende CO2 wordt belast; maar als dat niet het geval is, zou de energiebelasting moeten vervallen.
Wanneer is de kans dat toch gebruik moet worden gemaakt van vervuild opgewekte stroom: als er geen wind is of als er geen zon is. In dat geval zou je een beetje energiebelasting kunnen heffen.
Hoe kunnen we vervuild opgewekte stroom vermijden: Op momenten dat er wind en/of zon is stroom verbruiken; een thuisaccu installeren waarmee je de, overdag opgewekte stroom met zonne-energie, ’s avonds gebruikt. Dit is direct verbruik van eigen opgewekte energie. (Geen energiebelasting) of een energieleverancier in de arm nemen, die regelt dat je altijd groene stroom hebt. Het eerste is nagenoeg onmogelijk. Je hele dagschema voor verbruik van stroom (was, inductie-koken, koffiezetten) loopt gedurig vast. De tweede mogelijkheid is nog veel te duur. Met de huidige prijzen van zo’n accu komt dat er nooit meer uit. Daarnaast is er in de wintermaanden een probleem: veel verbruik en weinig stroom via eigen zon. Bij de derde mogelijkheid komt onze Gemeente in beeld. Ze kunnen zelfs een paar containers met accu’s plaatsen om de schommelingen in het elektriciteitsnet op te vangen. Daar wordt ook Enexis blij van. Bij de burgers zouden accu’s geplaatst kunnen worden. Met een thuisaccu en wat hard- en software kan energie worden bespaard om apparaten (vaatwasser, wasmachine enz. op een gunstige tijd te laten werken. De gemeente kan ook druk uitoefenen op Den Haag om bij echt groene stroom de energiebelasting op te heffen. PvdA-GroenLinks, goed idee en succes!

Peter Dijkhuizen

Kijk ook bij

N65: Niet zeuren. Er moet wat gebeuren!

In een raadsdebat op 30 mei over kortetermijnmaatregelen (KTM) N65 is gebleken dat de raad, …