Vogelparadijs in de tuin?

Om vogels een beter leven te geven, kun je de tuin vogelvriendelijk maken. Toen we ons huidige huis kochten, hebben we meteen een vijver aangelegd met wat stapstenen. Hier kunnen de vogels drinken en badderen. De stenen staan een klein beetje schuin, zodat bij wisselende waterstanden het waterniveau altijd goed bereikbaar is. Zoals aan zee op het strand. Er wordt zeer druk gebruikgemaakt van dit drink- en zwemparadijs. Vogels willen ook graag beschutting, zodat ze niet direct opvallen. De nodige struiken met veel takken en blaadjes worden dan ook druk bezocht. Daarnaast hebben we een paar rommelhoekjes waar de vogels ook veel te vinden zijn.

We hebben een zekere basis geschapen. Nu willen we ook graag dat vogels nestelen bij ons. Je komt erachter dat elke vogelsoort zijn eigen nesten kiest of maakt en ook nog eisen heeft voor territorium en aanvliegroutes. We hebben in onze tuin al gespot: huismussen, heggenmussen, mezen, pimpelmezen, merels, kauwen, duiven, een putter/distelvink en een sperwer. We hebben nesten hangen voor mussen, mezen, pimpelmezen, winterkoninkjes en gierzwaluwen. Vorig jaar is er een nest gebruikt door pimpelmezen. Dit jaar is er belangstelling door mezen, pimpelmezen en mussen. Vooral de mussen hebben een leuk woningritueel. Man mus gaat bij/op/in een gekozen nestje hard zitten tjilpen, zo van “vrouwtje ik heb een geweldig huis, ideaal voor het grootbrengen van jonge mussen, kom hier, kom hier, kom hier”. Een man mus bij ons had twee kasten in het vizier en na twee weken tjilpen kwam er een vrouwtje buurten. Hij heeft de nestgelegenheden laten zien in de hoop dat een van de huizen beviel. Daarna konden ze paren, eieren uitbroeden en de kleintjes grootbrengen. Een echtpaar mezen dat tijdens de bezichtiging aan kwam vliegen en kennelijk ook belangstelling had voor een nest, is door man mus weggejaagd. Zijn hopelijk toekomstige echtgenote had het eerste recht. Het huwelijk is echter niet doorgegaan en man mus heeft nog weken getjilpt. Bij elke mus die overvloog, ging zijn volume omhoog. Ik denk dat de vrouwtjes, allemaal ergens anders, al hadden gekozen. Dus wie weet, volgend jaar. Die sperwer was wel heel bijzonder. Tegenwoordig worden ze al meer gespot in de bewoonde omgeving. We hebben de vogel 3x gezien en helaas had zij de laatste keer een mus te pakken. Het paradijs voor de een is niet altijd het paradijs voor de ander.

Een grote gezonde vogelpopulatie kan klappen opvangen en veel natuur zorgt ook voor een goede wereld. Waarvan wij ook deel willen uitmaken. Overweeg ook eens een vogelparadijsje in de tuin.

Peter Dijkhuizen

Kijk ook bij

N65: Niet zeuren. Er moet wat gebeuren!

Hopelijk heeft u van een prettige vakantie genoten zonder bosbranden en 40+°C in de schaduw. …