Vandaag las ik een artikel in de krant over infrarood panelen waarmee je eenvoudig van het gas af zou kunnen. Ik denk dat deze uitspraak te voorbarig is omdat je vele infrarood warmtepanelen moet plaatsen om het warm te krijgen en daarmee nog geen warmwater kan produceren. Waarom mijn interesse in deze materie? Mijn huis is een maand geleden van het gas afgegaan. Ik heb letterlijk de hoofdgaskraan dichtgedraaid op 25 maart 2021.
Hoe heb ik dit voor elkaar gekregen? Allereerst heb ik zonnepanelen geplaatst op het dak van mijn tussenwoning en op de schuur. In totaal 21 panelen van 280Wp: 8 stuks op de schuur, 6 stuks op de oostkant van het huis en 7 stuks op de westkant van het huis. Hiermee kan ik ongeveer 3000 KWh stroom per jaar produceren. Wanneer uw huis niet voldoende ruimte heeft om 21 panelen te plaatsen kunt u ook elders participeren in zonneparken om de nodige zonnestroom te kunnen produceren. Mijn huis heeft dak- en spouwmuurisolatie. Ook is de begane grond aan de onderzijde geïsoleerd en heb ik op de bovenverdieping dubbelglas laten plaatsen. Om van het gas af te komen zal alles op elektriciteit moeten gaan werken. Dus elektra voor het verwarmen van je huis, om te kunnen koken en om warmwater te maken. Ook heb ik de mogelijkheid ingebouwd om in de zomer te kunnen koelen omdat de zomers steeds warmer worden.
Badkamer
Op de badkamer heb ik een badkamerventilatorkachel geplaatst.
Het voordeel van een heteluchtkachel is dat je in heel korte tijd de badkamer kunt verwarmen. In 2 minuten is de badkamer warm. Je hoeft dus niet een uur vooraf de kachel aan te zetten om de badkamer te verwarmen.Met deze kachel is het energieverbruik laag omdat de kachel maar heel kort hoeft aan te staan.
Slaapkamers
Eveneens een heteluchtkachel die ook maar heel kort aan hoeft te staan. Ook kun je met de airco unit op de overloop alle kamers verwarmen. Zie overloop.
Kantoor/werkkamer
Naast mijn bureau heb ik een infrarood verwarmingspaneel geplaatst.
Deze is +/- 500 Watt geschakeld met een instelbare thermostaat.
Deze hoeft dus ook maar heel kort aan te staan om voldoende warmte te verkrijgen.
Overloop
Op de overloop heb ik een airco unit geplaatst die kan verwarmen en koelen. Wanneer we de deuren op de overloop openzetten, worden alle kamers inclusief badkamer verwarmd of gekoeld. In de zomer kan de airco unit alle kamers koelen wanneer dat nodig is. Wil je alleen de master-slaapkamer koelen of alleen je kantoor dan sluit je eenvoudig de deuren van de overige slaapkamers en badkamer.
Woonkamer
In de woonkamer heb ik ook een airco unit geplaatst die kan verwarmen en koelen 5,4 KW. Naast deze airco unit heb ik ook nog een infrarood paneel van 750 W tegen het plafond boven de zithoek gemonteerd. Heerlijke stralingswarmte! Het is net alsof je in de zon zit. Met de airco unit kunnen we in de zomer ook de woonkamer en keuken koelen.
Koken
We hebben het oude gasfornuis vervangen voor een inductiekookplaat.
De inductiekookplaat is 7,3 KW en moet worden aangesloten op een kookgroep. In een kookgroep zijn 2 zekeringautomaten parallel geschakeld.
Dus het vermogen van de kookplaat wordt verdeeld over automaten van
16 Ampère die worden geschakeld op één fase wanneer je maar één hoofdzekering hebt in je huis, of verdeeld over 2 fasen wanneer je een 3 fasen aansluiting hebt in je woning. In mijn geval heb ik deze kookgroep aangesloten op 2 fasen omdat ik ben overgestapt van 1 fase met 35A hoofdzekering naar 3 fasen met 3×25 Ampère hoofdzekeringen. Dit heb ik ook gedaan om andere redenen en daar kom ik later op terug. Het voordeel van een inductiekookplaat is dat het eten veel sneller opwarmt en veel sneller gaar is. Ook is een inductiekookplaat voortreffelijk regelbaar. Zeer snel opwarmen en zeer snel weer afgekoeld. Een pan water van 1,5 liter is in 2 minuten warm terwijl dat met gas 10 minuten duurt.
Warmwater voorziening
Ik heb gekozen voor een doorstroom warmwatervoorziening van Stiebel-Eltron. Deze unit kan simpel worden aangesloten op de koud- en warmwaterleiding in het huis. Deze Stiebel-Eltron unit geeft maximaal 5,5 liter water per minuut op max 60 graden. Dit is ruim voldoende om te kunnen douchen. Ik heb een stortdouche en een handdouche. Teruggemengd naar 36 graden water geeft dit doorstroom apparaat voldoende warm water voor keuken, douche en bad. Het voordeel van een doorstroom boiler is dat hij alleen energie verbruikt wanneer je warm water nodig hebt. Je hoeft geen 10 liter water constant warm te houden. Er wordt alleen warm water gemaakt wanneer je de kraan opendraait. In de praktijk zijn dat maar korte periodes per dag. Douchen 5-10 minuten, warmwater in de keuken 2-3 minuten maximaal. Om het bad te vullen duurt het wat langer. Echter niet veel langer dan dat ik dat deed met warmwater uit de cv-ketel. Dit doorstroomapparaat is 14 KW en moet aangesloten worden op een 3 fasen groep. Daarom heb ik mijn hoofdzekeringen laten wijzigen naar 3 x 25 Ampère.
Energieverbruik
Nadat ik de gaskraan heb dichtgedraaid, heb ik dagelijks het energieverbruik en opbrengst van de zonnepanelen genoteerd in de periode van 25/3 tot 27/4. Deze periode was een koude periode met aan het einde verschillende zonnige dagen. In bijna deze gehele periode is er gedurende de dag en avond steeds verwarming nodig geweest met in de nacht ook nachtvorst. Dus een goede referentie. Daaruit blijkt dat wij in de genoemde periode géén gas hebben verbruikt en dat in deze periode 17 KWh is terug geleverd aan het net. Dit betekent dat we in de genoemde periode van 1 maand voor verwarming, wassen, drogen, koken, douchen, etc. totaal geen energie hebben gebruikt en zelfs 17 KWh hebben geleverd aan het net.
Mari van der Heijden, Sint Michielsgestel
I-ZON
Heteluchtkachel in de badkamer, airco op de overloop, infraroodpaneel in woonkamer, inductiekookplaat en warmwatervoorziening van Stiebel-Eltron.
Investeringsoverzicht
Welke kosten (euro) zijn gemaakt om van het gas af te kunnen:
2 stuks infrarood panelen 500
Badkamer heteluchtkachel 45
2 stuks heteluchtkachels voor slaapkamers 150
2 airco units 3,5 KW en 5,4 KW 2250
Airco zelf ingebouwd en aangesloten
Meterkast ombouwen naar 3 fasen 250
Aanvragen 3 fasen 3x25A 265
Doorstroomapparaat Stiebel Eltron 295
Aansluitmateriaal doorstroomapparaat 100
Inductiekookplaat 7,5 KW AEG 395
Aansluitkabels kookplaat en airco’s 150
Totale investering van gas af: 4400
Overige investeringen voor energiebesparing
Dubbelglas bovenverdieping 750
Aankoop zonnepanelen 21 stuks 280Wp 4750
Totale investering energiebesparing: 5500 euro
Totale investering van gas af en NUL op de meter: 9900 euro. Wanneer werkzaamheden door een installateur moeten gebeuren dan zal de totale investering rond 12.500 euro komen incl. BTW. Hierbij is de BTW gedeeltelijk aftrekbaar. (zonnepanelen)