Brief: “Theater de Speeldoos, voor wat het waard is …”

“Vught profileert zich als een groene gemeente met vele voorzieningen. Naast het feit dat Vught dicht bij een grotere stad ligt en centraal in Nederland is gelegen, is dit gegeven ook het feit dat je in een dorp met stadse allures in Vught wilt wonen. Wat is de waarde van groen? Wat is de waarde van al deze voorzieningen? Deze waarde wordt door de gemeente regelmatig gemeten en de gemeente scoort daarbij hoog. Het is een genot om in Vught te wonen, hierbij zijn veel aspecten die dit genot verhogen meegenomen. Mensen willen dus in Vught wonen en willen voor deze waarde betalen. Een deel van deze waarde kun je uitdrukken in de huizenprijzen en de daarbij behorende onroerendezaakbelasting die de gemeente jaarlijks mag ontvangen. Een heel aantal gemeenten wil het voor een bepaalde doelgroep aantrekkelijk maken om in hun gemeente te komen wonen. Ze investeren dan ook in een breed aanbod aan voorzieningen. Dat mag wat kosten, want ze weten dat het zich op de een of andere manier terugbetaalt. En Vught heeft nog het brede aanbod aan voorzieningen.

Eén daarvan is Theater de Speeldoos. Een plaats waar veel cultuuraanbidders samenkomen. Hier vind je de kernwaarde van herkenbaarheid en verbinding. Genieten van een amateur- of professionele voorstelling. Een plaats waar je voor en na de voorstelling nog even napraat met Vughtse mensen. Dat voelt als thuis zijn. Natuurlijk kun je ook voor een professionele voorstelling naar Den Bosch of Tilburg, maar wat zou jij doen als je op de fiets naar de Speeldoos kan? Dit scheelt 60 km rijden (Tilburg) oftewel 3 kg CO2-uitstoot, parkeerkosten en voor precies dezelfde voorstelling betaal je 7,50-10 euro minder dan in Den Bosch of Tilburg. Deze drempel om in omliggende steden een voorstelling te bezoeken kan de gemeente dus wegnemen. Door deze lagere kosten zul je als cultuurliefhebber eerder naar een voorstelling gaan in de Speeldoos. Een van de doelen van de gemeente Vught is om alle Vughtenaren te laten genieten van de aangeboden voorzieningen en om de drempel zo laag mogelijk te maken. Wat is dit waard?

Zijn er andere ruimtes in Vught waar je als amateur muziek of theater kunt beoefenen? Als je naar gebouwen kijkt misschien wel. Dus een vereniging kan kiezen om naar een ander en goedkoper gebouw over te gaan. Maar welke waarde ben je dan kwijt? Een muzikant en toneelspeler oefent niet om te oefenen. Hij of zij wil zich kunnen presenteren en er is in Vught geen enkel gebouw dat dezelfde akoestische ambiance kan bieden als de Speeldoos. Daarvoor is dit gebouw ook ingericht! Niet alléén de muzikant of toneelspeler kan genieten van zijn of haar optreden, ook de toeschouwer kan genieten. Vanaf elke plaats heb je zicht en contact met het podium. Welke waarde heeft dat? Ga maar eens naar de Huif in Sint-Michielsgestel naar een uitvoering en vergelijk deze kwaliteiten eens met de kwaliteit van de Speeldoos. Dit is niet te vergelijken!! Je zit daar niet in een theater. Maurick Dance Company gaf eerder vele voorstellingen in de Speeldoos. Nu zijn er ook voorstellingen van het MDC op het Maurick College. Het ziet er fantastisch uit, maar de opgebouwde houten tribune zit toch anders dan een stoeltje van de Speeldoos. De akoestiek is -door het relatief lage plafond- niet vergelijkbaar met de akoestiek van de Speeldoos. Dus mocht elke vereniging een eigen subsidiebedrag krijgen en daarmee eigen keuzes maken, dan versplinter je de voorzieningen en raak je het hoge niveau dat nu aanwezig is in de Speeldoos kwijt. Trouwens, zonder professionele podiumkunst en de daarmee gepaard gaande voorzieningen, had onze amateurkunst nooit het huidige niveau bereikt. Wat is dit waard?

O ja, en dan … bij binnenkomst of in de pauzes. Naast het gezellig samenzijn kun je genieten van tekeningen en schilderijen die gemaakt zijn door leerlingen van het Maurick College, Joke Smeets of andere Vughtse amateurkunstenaars. Ook daar kun je van genieten. Het doet je op zo’n moment goed dat er zoveel spirit en kwaliteit in ons Vughtse hart bloeit. Voor wat het waard is. Het zou – onzes inziens – voor de inwoners van Vught waarde hebben als de gemeenteraad in zijn besluit om de subsidie voor Theater de Speeldoos af te bouwen, aangeeft welke waarde de raad aan eerder genoemde aspecten toekent.”

Peter en Marleen Maessen

Kijk ook bij

N65: Niet zeuren. Er moet wat gebeuren!

Eindelijk bericht van de Task Force N65. De uitkomst blijkt een tactische manoeuvre te zijn …