Sterker met Elkaar

Op donderdag 6 juni vinden de verkiezingen plaats voor het Europese Parlement. Ook nu gaan de Partij van de Arbeid en GroenLinks de verkiezingen in met één lijst, één programma en één lijsttrekker: Bas Eickhout. In Vught werken beide partijen al een groot aantal jaren succesvol samen. Onze wethouder Nino de Lange schrijft hieronder waarom hij samenwerking in Europees verband belangrijk vindt en waar GroenLinks-PvdA ook in Europa voor staat.

Wat betekent Europa voor jou? Samenwerking in Europa heeft ons na het einde van de Tweede Wereldoorlog – nu binnenkort 80 jaar geleden – vrede, welvaart en vooruitgang gebracht. Dat is van betekenis in een tijd waarin oorlog aan de grenzen van Europa helaas weer realiteit is geworden. Voor mij persoonlijk betekent Europa vrienden en familie door het hele continent die ik zonder zorgen of gedoe kan bezoeken, waar ik simpel kan betalen en gewoon mijn telefoonabonnement kan gebruiken. In Europa zien we om naar elkaar én laten we elkaar vrij om te zijn wie je bent.

Het zijn deze waarden van solidariteit, een open houding, samenwerken en vrijheid die ons verbinden. Dat zijn ook de GroenLinks-PvdA-waarden. Of we nu naar onze gemeente kijken of naar de Europese Unie, alleen door de handen ineen te slaan en te kiezen voor solidariteit is het mogelijk om oplossingen te bieden voor alle burgers. Oplossingen zijn hard nodig voor de grote uitdagingen die ons allemaal bezighouden: een gebrek aan betaalbare huizen, stijgende kosten en de klimaatcrisis die onze bestaanszekerheid bedreigt.

Samenwerking is misschien nog wel het hardst nodig om onze vrijheid en veiligheid te behouden. Maar er lijkt steeds minder ruimte voor die broodnodige solidariteit en een politiek die verdeeldheid zaait klinkt steeds luider. En juist daarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk, voor een solidair Europa waarin landen en hun burgers met elkaar samenwerken voor vrijheid en welvaart.

GroenLinks-PvdA staat concreet voor: Europa op een sociale wijze klimaatneutraal maken; geen Europees geld naar landen die de rechtstaat niet respecteren; rechtvaardig, humaan en realistisch migratiebeleid. En natuurlijk nog veel meer en dat staat allemaal in ons verkiezingsprogramma ‘Sterker met Elkaar’ dat je kunt inzien op www.groenlinkspvda.nl.

Het lijkt soms ver weg in onze gemeente en we hebben het hier best goed. Maar ik ben ervan overtuigd dat we ook in Vught niet zonder de Europese Unie kunnen. Overweeg donderdag 6 juni een stem op Lijst 1: GroenLinks-PvdA!

Nino de Lange

Kijk ook bij

N65: Niet zeuren. Er moet wat gebeuren!

In een raadsdebat op 30 mei over kortetermijnmaatregelen (KTM) N65 is gebleken dat de raad, …