Pleidooi voor een jeugdtheatergebouw

Ik las de brieven van het Actiecomité ‘Red De Speeldoos’ in Het Klaverblad en was geïnteresseerd in de ideeën van de leden over theater in Vught. Ik woon in Vught en studeer Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ik leer daar ook het een en ander over jeugdtheater.
Ik vind zeker dat ze een goed punt hebben wat het laten terugkeren van jeugdvoorstellingen in Vught betreft. Door basisscholen en middelbare scholen jeugdtheatervoorstellingen te laten bezoeken, komen er veel kinderen in aanraking met theater die dat anders niet zouden doen. Hiermee kan theater als kunstvorm in de toekomst een divers publiek trekken: op dit moment is hier geen sprake van!
Theater is goed voor de sociale cognitieve ontwikkeling van kinderen (empathisch vermogen en oefenen van sociaal gedrag), de zelfontwikkeling tot een uniek individu, en daarnaast de verbetering van de taalvaardigheid van het kind. Bovendien is theater in staat om alle kunstvormen in zich op te nemen en is het een laagdrempelige kunstvorm. Daarom moeten kinderen vaker naar het theater.
Het aanbod van jeugdtheater in Nederland is erg groot en van hoog niveau. Zo maakt bijvoorbeeld de Toneelmakerij jeugdvoorstellingen van goede kwaliteit, maar deze voorstellingen worden nauwelijks opgevoerd in de omgeving van Vught. Het lijkt me dus een goed idee om in Vught een theater te hebben gericht op jeugdvoorstellingen, zoals de Krakeling in Amsterdam. Ik hoop dat de leden van het Actiecomité de ideeën rondom jeugdtheater in Vught voortzetten en ik wens hen veel succes.

Laura van Bussel (19 jaar), Vught

Kijk ook bij

Dank, medewerkers Afvalstoffendienst gemeente Vught

Graag spreek ik via deze weg mijn oprechte dank uit voor jullie snelle en doeltreffende …