Plan N65 vergt meer natuurzorg

Als de plannen voor de N65 worden aangenomen, verdwijnen er te veel bomen. Ook dreigt het natuurgebied ’de Leemkuilen’ te verdrogen. Ten slotte komt er te veel stikstof bij in de Drunense Duinen. Dat kan beter, vindt de Natuur- en Milieugroep Vught NMV.

De NMV spreekt in tijdens de hoorzitting van de gemeenteraad van Vught op 7 mei. Ook heeft de NMV – samen met de Stichting Landschap, Natuur en Milieu Haaren LNMH – aan de gemeenteraad van Haaren een uitgebreide zienswijze gestuurd over het N65-plan voor Helvoirt. Volgens het plan worden straks minstens 418 oude eikenbomen in Vught gerooid plus een onbekend aantal in Helvoirt. Het wordt een grote kaalslag, zonder goede herplantplicht. Dat moet volgens de NMV beter worden geregeld: voor elke boom die gerooid wordt, minstens één nieuwe boom terug.

De NMV verwacht dat de Raad van State de plannen zal afkeuren vanwege de stikstof die neerslaat in de Drunense Duinen. De berekeningen gaan uit van optimistische aannames en dat mag niet meer sinds de uitspraak over de PAS. Bovendien komt eruit dat er toch toename is van stikstof en ook dat is verboden. Daarom vraagt de NMV om snel met een plan B te komen voor de stikstof. Met salderen of compenseren kan het stikstofprobleem opgelost worden.

Verder dreigt in Helvoirt verdroging van de Leemkuilen, een beschermd Natura2000-gebied. Door de fietstunnel bij de Kreitestraat daalt het grondwater. Daar kan en moet wat aan gedaan worden. Hetzelfde geldt voor het vuile water dat van de weg in de natuur zal worden geloosd. Dat vraagt om betere filtering. Al met al zijn er dus nog een paar verbeterpunten, vindt de Natuur- en Milieugroep Vught.

Stichting Natuur- en Milieugroep Vught,
Johan Smeulders, voorzitter

Kijk ook bij

Sterker met Elkaar

Op donderdag 6 juni vinden de verkiezingen plaats voor het Europese Parlement. Ook nu gaan …