Pensionado’s brandweer op bezoek in Poolse Buk

Op donderdag 21 oktober jl., ruim 29 jaar na ons 1e bezoek in Buk in juni 1992, vertrokken voormalige brandweermannen van de Vrijwillige Brandweer uit Sint-Michielsgestel, naar het Poolse Buk.

Na vele bezoeken over en weer, op uitnodiging en privé, gingen wij, 4 brandweerpioniers van het eerste uur, op weg naar onze Poolse zustergemeente Buk: Michael Immens, Pierre Immens, Thieu Geeratz en Gilles de Gooyert gingen met onze dames en onze polendeskundige Anna Hoevenaars.

Wij waren in 1992 ingegaan op de uitnodiging van de brandweer Buk om, in het kader van de door de gemeente in 1990 aangegane samenwerking, het 100-jarig jubileum van de brandweer Buk mee te vieren. Later gingen we o.a. met Jozef van der Donk diverse keren naar Buk. Op deze heenreis bezochten we het Christusbeeld in Swiebodzin. Dit is het hoogste Christusbeeld ter wereld: 52 meter.

Op vrijdagavond hebben wij onze vrienden van de brandweer uitgenodigd voor een samenzijn met een hapje en een drankje in een horecagelegenheid in het centrum van Buk. Helaas is ons een aantal brandweervrienden, van het begin van de samenwerking, ontvallen. Deze collega’s hebben wij op de begraafplaats voorzien van een bloemenhulde om onze waardering voor hun inbreng uit te spreken.

Zaterdagavond waren we uitgenodigd in de brandweerkazerne van Buk; we spraken met nieuwe en oude bekende collega’s. De weduwen van onze overleden vrienden waren aanwezig; ze hadden een groot aandeel in oude en nieuwe verhalen.

Zondag waren we te gast bij een van de brandweervrienden. Hierbij was de voorzitter van de brandweer aanwezig. Ondanks het privékarakter van de reis is aan de orde geweest dat de samenwerking volgend jaar zomer 30 jaar bestaat. We begonnen in 1992 bij het 100-jarig jubileum van de brandweer in Buk. Volgend jaar wordt het 130 jarig jubileum gevierd worden.

De belangrijke rol van de voertuigen en materieel, door de gemeente Sint-Michielsgestel geschonken, werd nog een opgehaald. Deze schenking heeft aan het aanzien van de brandweer in de regio destijds bovenmatig beïnvloed. De brandweer van Buk is op dit moment voorzien van de modernste middelen. Toch worden de oude voertuigen van de gemeente Sint-Michielsgestel nog steeds ingezet. De brandweer van Sint-Michielsgestel wordt volgend jaar uitgenodigd bij het jubileum. Aangezien de deelnemers aan deze reis reeds lang uit actieve dienst zijn, zal voortzetting van de jumelage gedragen moeten worden door de huidige
brandweermensen.

We werden ook hartelijk ontvangen door Stanislav Filipiak, in 1992 commandant van de brandweer en daarna 25 jaar burgemeester van Buk tot 2019.

Op maandag 25 oktober vertrok onze delegatie weer voldaan naar Sint-Michielsgestel.

Henk van Roosmalen

Kijk ook bij

Stemmen voor een Groen en Sociaal Nederland

Over precies één week gaan we stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En het beloven …