Opruimen troep

Stamt de mens van de aap af? Over het algemeen laten dieren alles wat ze niet meer nodig hebben, direct vallen. Zie een aap die een banaan eet: het binnenste van de banaan wordt opgegeten en de schil ter plekke weggegooid. De mens heeft zich in de loop van de tijd kunnen onderscheiden door een denkvermogen te ontwikkelen. Dat heeft vele voordelen, je kunt je leven zelf een wending geven. Je ziet in deze tijd hoe goed de mens is in denken en uitvoeren. Een ding is totaal niet mee-geëvolueerd, dat is troep opruimen. We vervuilen steeds meer. Door het maken van ‘onnatuurlijke’ stoffen en verpakkingen moeten we alert zijn op verstoring van de natuur. Dat lukt helemaal niet, denk ik steeds vaker. De aarde warmt op, het klimaat verandert. Als mijn vrouw en ik wandelen door de natuur en bebouwing dan zie je overal plastic flessen, piepschuim, blikjes, melkpakken en tegenwoordig veel neus-mondkapjes, etc. Zo maar weggegooid.

De ouders moeten de kinderen opvoeden om afval op te ruimen en niet weg te gooien. Jaren geleden had al statiegeld ingevoerd moeten worden op met name plastic flessen en blikjes. Dan is het ineens waardevol om te hergebruiken/in te leveren. De nieuwste vorm van vervuiling kwamen we de laatste dagen tegen. Heel Vught inclusief bossen hangt vol met honderden plastic omslagen met daarin een verzoek om uit te kijken naar Simba, een hond, 15 kilometer verderop op 4 maart in Liempde aangereden en vermoedelijk gewond geraakt. Ik begrijp dat een huisgenoot verliezen afschuwelijk is en dat je alles wil doen om het dier weer bij je te krijgen. Maar als al dat plastic na een kleine 2 weken nog steeds hangt en de hond is nog niet gevonden dan is de kans wel erg klein geworden op een verlossend telefoontje. De vraag blijft, wanneer ga je al dat plastic weer ophalen. Bij het lostrekken van het plastic gaat in veel gevallen ook nog wat verf van de lantaarnpalen mee. Daar zal de gemeente blij mee zijn?

Als ik de landkaart bekijk, dan zie je dat je van de Lagevoortsebos, de plaats van de aanrijding, naar Vught, Boxtel door moet, bij Esch moet uitzoeken hoe je de Esschestroom over moet om dan naar Vughtse bossen en wijken te kunnen gaan. Toch een hele opgaaf … Ik hoop dat de hond is gevonden en dat al het plastic wordt verzameld.

De gemeente maakt zich ook zorgen over troep/vervuiling in onze woonplaats. Afgelopen week kon je grijpers en plastic zakken halen met de verwachting dat de burger meehelpt om al dat verborgen en duidelijk zichtbare vuil te verzamelen. We hebben ook meegedaan aan de actie. We kregen de 701-ste grijper mee en hebben daarna even geoefend. De grijper is lichtgewicht en knijpt uitstekend. Met een uurtje lopen is er al veel te verzamelen. Wellicht wordt Vught de eerste gemeente volledig ‘schoon’. Statiegeld en de burger inzetten om troep te voorkomen zijn eigenlijk noodmaatregelen. Een vak op school erbij met waarom en hoe afval te voorkomen en verantwoord op te ruimen zou wel handig zijn.

Peter Dijkhuizen

Kijk ook bij

N65: Niet zeuren. Er moet wat gebeuren!

In juni 2009 publiceerde Vught zijn doelstellingen: N65, A2 en het spoor op een aantal …