Ligt mijn fotoalbum soms bij ú op de plank?

Op Hemelvaartsdag werd het 55e Essche Bierpompfeest gehouden. In mei 1966 was het eerste bierpompfeest, waarbij mijn vader Graard Pijnenburg sr. als eerste onbezoldigde Essche biertapper werd geïnstalleerd door de toenmalige burgemeester P.A. Smits. Voor mij als 13-jarige een bijzondere gebeurtenis, een gebeurtenis die zelfs landelijk aandacht kreeg in verschillende kranten en in een echt radioprogramma werd besproken en De Gruyter introduceerde een nieuw soort bier aan de Essche pomp.

Toen waren er nog geen internet, Facebook of iets dergelijks, toen werden nog foto’s gemaakt, afgedrukt en ingeplakt in ouderwetse fotoalbums. Zo’n album was een compleet naslagwerk, dat werd geraadpleegd als er vragen waren over bepaalde gebeurtenissen in vroeger jaren. In 1966 begonnen, bijgehouden tot beginjaren 2000, daarna verwaterd, maar het fotoalbum was een dierbaar bezit voor mij en de familie en werd regelmatig bekeken, gekoesterd zelfs, omdat mijn vader inmiddels was overleden. Voor ons een echt dierbaar bezit.

Bij de wisseling van de wacht heb ik het album in volle vertrouwen uitgeleend aan een bekend persoon, vertrouwd persoon, want anders zou ik het niet uit handen hebben gegeven. Helaas is het album sindsdien uit beeld verdwenen, navraag leverde niks op. Nog steeds heb ik het album niet terug ontvangen en ligt het wellicht bij iemand (?) op de plank, misschien bij u??? Zou u eens willen kijken?

Het fotoalbum heeft een (donker)bruine gebobbelde plastic omslag; het is een 23-rings-multomap, met losse fotobladen (stevig fotokarton met zo’n doorzicht vel ertussen). Het album opent met een fotoreportage van de opening in 1966, volop oude krantenartikelen, oude uitnodigingen, persoonlijke kaartjes en brieven enz. Het album is ook gebruikt bij de productie van het herinneringsboekje van 40 jaar bierpomp, bij wie oh wie??? gaat er nu iets dagen? Wilt u eens kijken bij u in de boekenkast, of er misschien een donderbruine multomap ligt? U zou mij heel blij maken.

De afgelopen 10 tot 15 jaar zijn er veel comitéwisselingen geweest, de heemkunde is verhuisd, de plaatselijke drukker en zetter zijn verhuisd (en helaas overleden), maar misschien heeft iemand ergens een donkerbruin fotoalbum veilig gesteld en ligt dat nu ergens op een plank bij u in de kast. Wilt u eens kijken ..?

Christien Pijnenburg
0411-601895

Kijk ook bij

Het Reeburgpark

Het oudste park, sinds 1882, en het enige mooie park in Vught dat over is. …