Brief: Lekker zwemmen!

Heerlijk. Drie kwartier zwemmen bij LACO, Ouwerkerk Vught.

Ik wacht op de aanbieding van 14 keer zwemmen voor 60 euro. Die laat ik dan bijschrijven op mijn zwemkaart en zwemmen maar! Vanwege mantelzorg, oppas, vrijwilligerswerk en vakantie ga ik gemiddeld zo’n 40 keer per jaar zwemmen. Dat kost mij per keer 4,30 euro of (bij die 40 keer zwemmen) 172 euro per jaar.
Maar…. Die kaarten zijn per 1 januari UIT de verkoop.

In plaats daarvan: een (gezins-)abonnement met een basis van 5,50 euro per week en een ‘upgrade’ voor zwemmen van 1 euro. Per keer kost het zwemmen mij straks dus 6,50 euro. Een opslag voor mij van 2,20 euro per week zou je denken, maar niet heus, want het abonnement loopt ook door als ik niet kom. Daardoor komen de kosten per jaar op 6,50*52,14euro = 338,90 euro. Ik kan de upgrade uitzetten, wat mij 10 euro scheelt. Per jaar zou ik dus ruim 150 euro meer kwijt zijn voor die 40 keer zwemmen. Een los kaartje kopen kan ook: 7 euro …. Toch nog 110 euro per jaar prijsverhoging.

Ik vind de prijsstijging ongehoord, zeg maar gerust schandalig en mailde naar het management van LACO met de vraag of bij de nieuwe opzet van kaartverkoop wellicht vergeten is rekening te houden met mensen die 1x per week alleen maar willen zwemmen (als ze kunnen) , geen abonnement willen, geen meesportende gezinsleden hebben. Mijn verzoek was eenvoudig: laat de mogelijkheid bestaan voor een ‘zwemkaart’, waardoor ik zo’n 40 keer per jaar kan komen zwemmen voor een redelijke prijs.

In een antwoord van LACO blijkt dat het ‘nieuwe concept’ nadelig uitpakt voor de onregelmatig zwemmende eenling:

Beste meneer Adema,

U geeft aan niet blij te zijn met de afschaffing van de 12 bezoekenkaart en vraagt of deze niet gewoon behouden kan worden.
Zoals u gehoord heeft gaat Laco Vught over naar een ander concept.
Dit nieuwe concept heeft een eigen abonnement structuur waarin geen 12 bezoekenkaart meer zit.
Wel blijft de mogelijkheid voor een los bezoek zwembad. Dit los bezoek gaat per 1 januari € 7,00 euro kosten.
Vaak is het dan voordeliger om naast het basisabonnement de upgrade zwemmen aan te zetten.

Voor velen biedt dit concept voordelen maar in uw geval, zoals u beschrijft zonder mee sportende gezinsleden en nog niet 1 x per week zwemmen, is dat helaas niet zo.

We zijn dan ook niet voornemens om de 12 bezoekenkaart te handhaven te meer omdat deze niet meer in het nieuwe concept past.
Helaas niet het antwoord waarop u gehoopt heeft.
De 12 bezoekenkaart(en) die u nu nog heeft mag u gewoon opmaken want deze is na aankoop 2 jaar geldig.
Daarna is de keuze aan u.

Koude douche
Helemaal in stijl met mijn gemoedsstemming is de verplichte douche voorafgaand aan het zwemmen deze ochtend koud. De vrolijke kleuren aan de muren van het bad zijn bijpassend grijs geschilderd. Ik heb nog één, dus laatste zwembeurt op de zwemkaart staan; een vandaag koud en grijs afscheid.
Dan zal ik volgende week nog een keer genieten van de kleedhokjes die al heel lang hetzelfde zijn, van de donkere verkleuringen op de vloertegels, de kauwgom op de randen van de kapstokjes, de gehavende kleerhangers.
Ik wacht op een Nieuw Concept, waarin zwembad Ouwerkerk ook de losse onregelmatige zwemmer weer in genade verwelkomt…. Tegen een redelijk bedrag.
Tot die tijd ga ik naar Boxtel waar ik – met de korting voor 65+ – voor DRIE EURO PER KEER kan gaan zwemmen.

Niko Adema

Kijk ook bij

Stemmen voor een Groen en Sociaal Nederland

Over precies één week gaan we stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En het beloven …