Helden van de lokale democratie

Het is maandagochtend. Ik fiets naar het gemeentehuis. Daar heb ik samen met Barry een afspraak met twee vriendelijke medewerkers van de gemeente Vught. Een afspraak waar gecontroleerd wordt of we de kandidatenlijst van onze partij op de juiste manier hebben aangeleverd. Of de handtekeningen op de juiste plek staan, of alle legitimatiebewijzen op de juiste manier in het continu vastlopende systeem zijn ingevoerd en of er per ongeluk typfouten in de straatnamen terecht zijn gekomen. Een heidens karwei waar Barry de afgelopen weken avond aan avond mee bezig is geweest. Mensen nabellen of ze hun gegevens aanleveren, typfouten eruit halen en heel veel controleren of nu écht alle informatie klopt. Niet de meest spannende klus, maar cruciaal voor ons om met verschillende kandidaten mee te doen aan de herindelingsverkiezingen dit najaar.

Ik fiets naar huis. Ik denk aan het monnikenwerk dat Barry voor onze partij heeft gedaan. En dat voor de derde verkiezing op rij. Direct besef ik dat alle partijen op uw stembiljet hun eigen Barry hebben. Niet alleen om de bureaucratie achter de kandidatenlijst te organiseren, maar ook om verkiezingsprogramma’s te schrijven, campagneposters te plakken, ludieke campagne-activiteiten te bedenken, social media-accounts te beheren en ga zo maar door. Er gaat een wereld schuil achter het stembiljet dat in de komende periode op uw deurmat valt.

Over niet al te lange tijd barst in Vught, Helvoirt en Cromvoirt de verkiezingsstrijd echt los. Ook in deze krant zullen ongetwijfeld alle bekende lokale politieke kopstukken u proberen duidelijk te maken op wie u het beste kunt stemmen. Neem het vooral tot u en maak een verstandige keuze! Maar als u op 18 november naar het stembureau gaat, denk dan ook even aan Barry en zijn collega’s bij alle partijen. Zij zijn al maanden druk in de weer voor u. Zij zijn de ware helden van de lokale democratie.

Ward Deckers
Voorzitter PvdA-GroenLinks Vught, Helvoirt en Cromvoirt

Kijk ook bij

Dank, medewerkers Afvalstoffendienst gemeente Vught

Graag spreek ik via deze weg mijn oprechte dank uit voor jullie snelle en doeltreffende …