Fort Isabella en Standby Thuiszorg

‘Fort Isabella en Standby Thuiszorg: Zorghuis voor ouderen met dementie in Vught’ kopte Het Klaverblad op 17 juni 2020. Zonder verder te lezen denk je ‘goed idee’. Maar bij verder lezen werd ik steeds sceptischer. Op de foto zie je de naam van het pand staan: ‘t Ravelijn. Een ravelijn is een onderdeel van een verdedigingswerk van een vesting. Dementerenden kunnen zichzelf niet meer verdedigen, fantastisch als ze veilig in een ravelijn kunnen zitten? Waarom die naam niet gekozen? Nu willen ze het ‘Ome Jan’ noemen alsof tante Truus niet welkom is. Het zorghuis is wel bedoeld voor ouderen met dementie, waar welzijn en hoogkwalitatief leven voorop staan.
Er worden 26 luxe, comfortabele appartementen gerealiseerd. Als je daar over nadenkt moet je pensioen wel boven de ton liggen wil je daar gebruik van kunnen maken. Het is de bedoeling dat de zorg voor deze ouderen voortgezet kan worden zoals ze thuis gewend zijn. Thuis gaat het niet meer en dan kunnen ze naar dit zorghuis. Een eindje verder staat dat de dementerenden zelfstandig kunnen leven, met zorg op afroep. Dementerenden kunnen op een gegeven moment niet meer aangeven dat ze zorg nodig hebben. Als dat punt komt, moeten ze dan weg bij ‘Ome Jan’? Mijn moeder zaliger was behoorlijk aan het dementeren en kon zichzelf niet meer verzorgen, laat staan zorg afroepen. Dag- en nachtritme was volledig weg. Ze had 24/7 hulp nodig. We waren blij dat ze kon worden opgenomen. Een oom zaliger had toen hij zwaar aan het dementeren was, op het laatst in eigen huis, rondom de klok hulp van 3 verzorgenden (3 voltijdbanen) Als ik dat projecteer op ‘Ome Jan’ dan kom ik uit op anderhalve ton kosten per jaar. Ome Jan klinkt gemoedelijk alsof het voor een heleboel mensen toegankelijk is. Maar in de praktijk zal dat niet zo zijn.
Denk ik aan de mooie locatie Fort Isabella dan vind ik het erg jammer dat gekozen wordt voor miljonairs opvang en niet voor bredere mogelijkheden voor Vughtse mensen.

Peter Dijkhuizen

Kijk ook bij

Stemmen voor een Groen en Sociaal Nederland

Over precies één week gaan we stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En het beloven …