Fietsersbond over bestemmingsplan N65 Haaren

De Fietsersbond heeft eind april haar zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan N65 van de gemeente Haaren ingediend. Op hoofdlijnen is de Fietsersbond blij met dit plan. De drukke kruising in Helvoirt wordt immers vervangen door een viaduct met een zgn. ovonde. En bij de Kreitestraat – Hoge Raam komt er voor wandelaars en fietsers een veilige tunnel onder de N65 door. Maar er zijn ook verbeterpunten voor het vast te stellen bestemmingsplan:

• Behoud de fietsverbinding aan de noordzijde tussen Helvoirt en Vught met een veilige oversteek bij de Torenstraat. Maak hier een tweerichtingsfietspad van. Hoewel we blij zijn met een Snelfietsroute aan de zuidzijde, liggen er aan de noordzijde ook bestemmingen die per fiets goed bereikbaar moeten zijn. Dat geldt met name voor het hele oostelijk deel van Helvoirt waar o.a. het busstation, woonbuurten en de sportvelden liggen.
• Leg zgn. knips aan op parallelwegen waar de Snelfietsroute gebruik van gaat maken.
• We adviseren De Dijk, onderdeel van de Snelfietsroute, als fietsstraat in te richten zodat de Esschebaan voor fietsers bereikbaar blijft en een nu ontworpen vreemde slinger bij het tankstation overbodig is.
• Tot slot vragen we de Sint Nikolaasstraat in Helvoirt ook als fietsstraat in te richten om de effecten van de nieuwe situatie goed en veilig op te vangen.

Het blijft curieus dat de gemeente Vught al veel eerder haar ontwerp bestemmingsplan N65 heeft gepubliceerd. Dit plan wordt 14 mei in de Vughtse gemeenteraad behandeld. Beide plannen moeten uiteraard op elkaar aansluiten waarbij voor de Fietsersbond het kunnen doorfietsen aan de noordzijde een belangrijk uitgangspunt is. De Fietsersbond heeft haar reactie afgestemd met Wandelnet, Te Voet en de Hippische Federatie.

Namens Fietsersbond
Christ van Iersel

Kijk ook bij

N65: Niet zeuren. Er moet wat gebeuren!

Eindelijk bericht van de Task Force N65. De uitkomst blijkt een tactische manoeuvre te zijn …