Fair play van het college?

In een reactie op de uitspraak van de rechter over de Jagersboschlaan waarover in Het Klaverblad van vorige week uitvoerig is bericht, liet wethouder Van de Ven tijdens een radio-uitzending van NOVO3 blijken dat hij wel begrip kon opbrengen voor de uitspraak van de rechter en dat deze niet geheel onverwacht voor hem kwam. Wel een heel ander geluid dan hij liet horen tijdens het interpellatiedebat vorige maand over deze kwestie. Over politiek opportunisme gesproken. Je vraagt je dan wel af waarom zoveel extra tijd en gemeenschapsgeld hierin moest worden gestoken.
Des te bedenkelijker is het dan ook nog dat het college via zijn advocaat toch geprobeerd heeft door verdraaiing van feiten de rechter tot een andere uitspraak te bewegen. Door namelijk te knoeien met de tijdstippen van de verwachte rechterlijke uitspraak en de geplande reconstructie van de N65 moest kennelijk de schijn worden gewekt dat met de verharding van de laan eigenlijk niet gewacht kon worden tot na de uitspraak in de ingestelde beroepen.
In de sport zou zo’n poging tot bedrog een rode kaart en uitsluiting tot gevolg hebben. Uiteraard heeft de voorzieningenrechter deze truc onderkend en heeft het college in zijn uitspraak hierop fijntjes terecht gewezen. Voor alle duidelijkheid: dit staat los van de uiteindelijke beslissing van de rechter die nog moet komen. Maar door geen middel onbeproefd te laten om zijn ingeslagen koers te vervolgen, gaat dit college zijn geloofwaardigheid wel heel opzichtig ter discussie stellen. En aangezien de coalitiepartijen in de gemeenteraad hun controlerende taak naar het college toe al lang hebben opgegeven, valt hierin op heel korte termijn geen verandering te verwachten. Je kunt alleen maar hopen dat de bestuurlijke verhoudingen na de gemeenteraadsverkiezingen van 18 november een gezondere basis zullen krijgen dan nu het geval is.

Harry van Sterkenburg

Kijk ook bij

Gemeentelijke begroting 2024

Afgelopen november werd in de Vughtse gemeenteraad de begroting 2024 uitgebreid besproken. Het CDA is …