Bijna van het gas af zonder warmtepomp en infraroodpanelen

Ons huis dateert uit 1971. Drie groepen van 15A in de meterkast was top. Projecteer die installatie op 2022 en je ziet de beperkingen. Dat is ook de reden waarom wij 3 jaar geleden, toen we het huis kochten, de meterkast een upgrade hebben gegeven naar 3x25A met voldoende groepen van 16A erbij. Dit opent onder meer mogelijkheden voor inductiekoken met alle kookzones aan. Door isolatie van het huis is het warmteverlies beperkt. Door zonnepanelen hebben we een aardige stroomopbrengst. In een vorige ingezonden brief beschreef ik hoe we gas bespaarden door het warme tapwater elektrisch te verwarmen. Ons gasverbruik is dus alleen voor verwarming van het huis. Het gasverbruik kwam beneden de 400m3 door in de avonden een houtkachel met filter te gebruiken. Het filter vangt 95% van het fijnstof af; je ruikt de kachel ook niet in de straat en de kachel moet je aansteken met de Zwitserse methode! 400 m3 gas is ongeveer 3880 kWh.

Tijd om te kijken of we helemaal zonder gas konden en dat met een elektrische cv. De warmtepomp bleef buiten beeld. Wij hebben familieleden die niet tegen laagfrequent geluid kunnen. Zo’n pomp moeten we dan ook niet ‘aan het huis hangen’. Daarnaast zijn kosten van aanschaf en montage hoger dan een elektrische cv. Er zitten bewegende delen in en dat zorgt voor onderhoud. Bij een elektrische cv is dat allemaal veel beperkter en het geld dat je overhoudt, kun je gebruiken voor isolatie en/of radiatorventilatoren. Deze laatste spreiden de warmte beter in de kamer. De keus viel ook niet op infraroodpanelen. Alle leidingen zijn in 1971 mooi weggewerkt en met infrarood moeten er her en der contactpunten worden gemaakt. Vroeger heb ik op kantoor ook infrarood gehad. Het is stralingswarmte, boven het bureaublad had je een heet hoofd en onder het bureau had je ijskoude voeten. Je kon het ook omkeren, maar dan nog was het niet lekker. De bestaande cv met radiatoren kwam door het hele huis en met een elektrische cv konden we daar gebruik van maken. Die cv is parallel geschakeld met de gas-cv. De gas-cv blijft stand-by. Als de buitentemperatuur beneden de 10 graden komt, dan kan het zijn dat de elektrische van 4,5kW tekortschiet. ’t Liefst had ik een 12 kW ketel, dan was het gas helemaal niet meer nodig, maar met de berekening van de piekbelasting van de vele elektrische apparaten in huis durf ik het niet aan. Als Enexis bereid is om woonhuizen, tegen dezelfde kosten van 3x25A, aan te sluiten met 3x35A, dan ben ik de eerste en kan de gasaansluiting helemaal weg. Vraagt zo’n elektrische cv veel ruimte? Helemaal niet, hier hangt er een van 66x22x11 cm. Kosten: een kleine 1600 euro, inclusief installeren.

Werkt het? “Ja”. De laatste 4 maanden (nov/feb) hebben we géén gas verbruikt. Elektriciteit ongeveer 3400 kWh meer (=350 m3 gas).

Peter Dijkhuizen

Kijk ook bij

Onzalig idee, windmolens en zonneweides in Vughts buitengebied!

Ik begrijp helemaal niets van de drammerige houding van Arno van der Laan, voorzitter van …