Klavertjes vraag

Kamermuziek piano en cello in Podium Azijnfabriek

Monique Heidema | cello en André Telderman | piano spelen voor de pauze werk van Chopin en Mendelssohn. Na de pauze o.a. werk van Propper, Piazzolla en Rachmaninov
Donderdag 1 december, 12.00&ndash14.00 uur. Podium Azijnfabriek – Triniteitstraat 19, Den Bosch.

Cabaretvoorstelling over hoe te overleven met pubers

De succesvolle theaterproductie Tis Hier Geen Hotel is op zondagavond 5 juni eenmalig in de buitenlucht te zien: in Natuurtheater de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. In deze voorstelling laten cabaretières Ellen Dikker, Dianne Liesker en Hanneke Drenth op nuchtere en humoristische wijze zien hoe je met een beetje gezond verstand en zonder al te veel kleerscheuren de puberteit van je kind overleeft.

Gesmijt met deuren, muziek tergend hard, continu rotzooi in de badkamer, complete chaos in de slaapkamer. Als ouder ga je iedere dag door de emotionele rollercoaster die het puberouderschap nou eenmaal met zich meebrengt. En wordt je aanwezigheid als ouder louter gewaardeerd als je de koelkast op tijd aanvult, een doorlopende pinautomaat wil zijn en op afroep voor taxichauffeur wilt spelen.

‘Tis Hier Geen Hotel’ is een herkenbare, humoristische en soms gênante voorstelling over leven en overleven met pubers. Een voorstelling voor iedereen die een puber in huis heeft of zelf ooit puber is geweest. Gespeeld door cabaretières Ellen Dikker, Dianne Liesker en Hanneke Drenth. De regie is in handen van Jeroen Woe, bekend van cabaretduo Van der Laan & Woe (Even tot hier).

Kaarten zijn online te reserveren via de website van De Kersouwe.

(Foto: Govert de Roos)

Zesde editie van Appèl Galeries in het Werkwarenhuis 26 mei – 12 juni

Opening op donderdag 26 mei (hemelvaartsdag) om 15.00 uur de 6e editie van Appèl Galeries. Tot en met 12 juni komen 7 galeries uit het Zuiden van het land opnieuw samen voor één grote presentatie in het Werkwarenhuis van Social Label aan de Tramkade in ’s-Hertogenbosch (om de hoek bij Willem Twee en Verkadefabriek).

Op de ruime 1e etage van deze oude veevoederfabriek tonen Jan van Hoof Galerie, Luycks Gallery, Galerie Nasty Alice, Galerie Wilms, Galerie Marzee, Contempo en Salon een bijzondere selectie van schilderijen, foto’s, sieraden en beelden van de door hen vertegenwoordigde kunstenaars.

De deelnemende kunstenaars zijn, o.a. Nicolas Dings, Frank Anderson, Hans Boer, Marianne van Heeswijk, Andrea Lehnert, Casper Verborg en Danielle van Broekhoven maar ook aankomend talent uit de Brabantse talenthub ‘Jump!’ zoals Guido van Amelsfoort, sieraden van Veronika Fabian en Tribal art.

Door de kunstwerken te plaatsen in deze ongebruikelijke locatie ontstaat er ruimte om het werk opnieuw te ervaren los van de esthetiek van de ‘witte doos’. Door de kunstenaar en de galeriehouder uit hun natuurlijke habitat te halen ontstaat er een open, uitnodigende en ongedwongen atmosfeer. Zonder de hectiek van een beurs is er alle gelegenheid om langduriger te kijken en meer het gesprek aan te gaan.

De presentatie gaat gepaard met een aantrekkelijk nevenprogramma van rondleidingen, kunstenaarsgesprekken en lezingen, met op 28 mei een lezing door Sanne Nies over het gebruik van krachtbeelden in Afrika, op 4 juni de voorstelling Stabij on Tour van Tjibbe Hooghiemstra en Douwe Kootstra en op 11 juni lichten Rob Regeer en Jenny Ymker hun werk toe, telkens om 15.00 uur.

Het Werkwarenhuis is de thuishaven en de winkel van Social Label, gecombineerd met restaurant/café/club ‘Van Aken’.
Social Label staat voor kwalitatief hoogwaardig design van ontwerpers als Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marc Mulders, Borre Akkersdijk en Joost van Bleiswijk, toegespitst op gespecialiseerde werkplaatsen voor makers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het eetcafé en terras van Van Aken completeren deze aangename en ongedwongen plek.

Eerdere succesvolle edities van Appèl Galeries waren ‘APPÈL in de KAZERNE’ in maart/april 2017 en ‘APPÈL SOLO’ in oktober 2017, in de kamers van de oude marechausseekazerne van Eindhoven, in juni 2018 in het Dröge-pand naast het Textielmuseum in Tilburg en in 2019 en 2020 in het Werkwarenhuis in ’s-Hertogenbosch.

Appèl Galeries is gratis toegankelijk.

Lezing ‘De wonderlijke wereld van de libel’

Op woensdag 25 mei verzorgt Natuurgroep Gestel een lezing over de libel. De lezing wordt gegeven door Ineke Radstaat in gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271 GC Sint-Michielsgestel. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig en ook niet-leden zijn welkom, zij betalen een bijdrage van 2 euro p.p.

Libellen behoren tot de oudste levende dieren op aarde. Ze vlogen zelfs al rond toen de dinosauriërs nog over onze aarde rondliepen. Libellen hebben een zeer bijzondere levenswijze, waarbij ze het grootste deel van hun leven onder water doorbrengen. Het bijzondere leven van deze prachtige dieren staat tijdens deze lezing centraal. Buiten het feit dat het zulke fraaie en bijzondere dieren zijn, zeggen ze ook veel over de kwaliteit van het landschap waarin ze voorkomen. Een aantal bijzondere libellenbiotopen zoals vennen en beken, met hun bijbehorende libellenfauna, zal op deze avond worden besproken. Hopelijk vormt deze avond een aanzet om zelf buiten op zoek te gaan naar deze prachtige insecten. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, 06-22432941 of michel.langenberg@home.nl.

Trio TriDvaRas in ‘Noten op de Noen’

Zondag 22 mei staat het laatste concert van het ‘Noten op de Noen’-seizoen’ 2021/2022 op het programma. Het seizoen wordt afgesloten met een bijzonder concert van een trio met de naam TriDvaRas en dat betekent: een, twee, drie! Het optreden vindt het plaats in de oude kerk van Helvoirt. Aanvang 12.15 uur in de oude kerk van Helvoirt.

’TriDvaRas’ is een ensemble met een unieke samenstelling immers zang, cello en gitaar is een combinatie die je niet snel tegenkomt in de muziekwereld. Om die reden bestaat de meerderheid van hun programma’s uit eigen arrangementen. Hiermee geven ze een persoonlijke toets aan zowel bekende als minder bekende werken, zonder daarbij de eigenheid van de muziek uit het oog te verliezen. Drie instrumenten, drie personen met een eigen karakter en een eigen muzikale voorkeur. Dit resulteert in een smeltkroes van muzikale invloeden en stijlen. Enide (zang), Gert-Jan (zang, cello en gamba) en Arne (gitaar) nemen je graag mee op een reis door de muziekgeschiedenis, waarbij geen enkel tijdperk overgeslagen wordt. Toch vind je in elk programma een rode draad terug die alles verweeft tot een mooi geheel.

U kunt reserveren via notenopdenoen@ziggo.nl of op de dag zelf naar binnen lopen.

Topatletiek bij Harry Schulting Games op Hemelvaartsdag

Donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag, vormt de accommodatie van Sportclub Prins Hendrik weer het decor voor een dag topatletiek. De Harry Schulting Games is een van de absolute topwedstrijden in Nederland en ook dit jaar belooft het deelnemersveld met nationale toppers en internationale deelnemers veel strijd en spektakel. Toegang is gratis.

Bij de wedstrijd waarbij de atleet centraal staat is er windvoordeel voor de sprint- en springonderdelen (de wind in de rug), zijn er series én finales en maken hazen het juiste tempo op de langere looponderdelen. Het de afgelopen twee jaar zo gemiste enthousiaste publiek moet de deelnemers net dat beetje extra motivatie geven om topprestaties neer te zetten. Hoger, verder en sneller, daar draait het om!

Wie wat waar?
Wie het spektakel van dichtbij wil meemaken, is van harte welkom bij Sportclub Prins Hendrik aan de Sportlaan in Vught. Het eerste startschot valt om 15.30 uur en het programma eindigt rond 21.00 uur. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op harryschultinggames.nl.

Lezing over Genetische genealogie in HelvoirThuis

Woensdag 11 mei om 20.00 uur geeft Erik Mols in het HelvoirThuis te Helvoirt (Kloosterstraat 30) een lezing over ‘genetische genealogie’.Heemkunde en genealogie zijn aan elkaar verwant, doordat ze zich beide met geschiedenis bezig houden. Door de ontwikkelingen op medisch-biologisch gebied werd het werkveld van de genealoog uitgebreid. Toegang is gratis voor leden van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 4 euro per persoon.

Sinds 2006 zijn allerlei genetische-genealogiebedrijven actief op de internationale markt. Of dit nu gaat om Ancestry, 23AndMe, FTDNA of LivingDNA uit de VS, of MyHeritage uit Israël, al deze bedrijven hebben iets gebracht wat voorheen niet voor genealogen beschikbaar was: toegankelijke betaalbare DNA-analyses. Genetische-genealogiebedrijven brachten de mogelijkheid om DNA te analyseren en dit te combineren met genealogie en daarmee ‘nieuwe’ en/of tot dan toe onbekende verwantschappen zichtbaar te maken.

Geavanceerde hobby
Genetische genealogie is een hobby die klassieke genealogie combineert met moderne DNA-technologie. Waar bij klassieke genealogie veel mensen denken aan stoffige archieven, is het voor de meesten lastig een start te maken met deze nieuwe geavanceerde hobby. Ir. Erik Mols weet als geen ander bio-informaticatechnieken en moleculaire biologie begrijpbaar te maken voor mensen die niet, zoals hij, in het veld gestudeerd hebben.
Een eigenschap van de almaar doorgaande evolutie, zijn veranderingen aan het DNA van generatie op generatie. Doordat deze veranderingen overerven, zijn ze te traceren en kunnen ze gebruikt worden voor genealogie. Hierbij gaat het niet alleen om traceerbare mutaties aan het autosomale DNA, maar ook aan het yDNA of mitochondriale DNA. Inmiddels zal het bij vele lezers al zijn gaan duizelen. De nieuwe moleculair-biologische technieken brachten niet alleen heel veel kansen, maar ook veel extra complexiteit. Verwikkelingen waar niet iedere genealoog nu direct op zat te wachten.

Handvatten
In de lezing ‘genetische genealogie’ geeft ir. Erik Mols handvatten om zelf aan de slag te gaan met genetische genealogie in het eigen onderzoek. Erik Mols is op 13-jarige leeftijd in 1983 begonnen met genealogie en heeft een ruime ervaring in traditionele genealogie. De roots van Erik liggen in Tilburg, Boxtel, Esch, Haaren, Vught en Udenhout. Erik Mols is opgeleid aan Wageningen Universiteit als bio-informaticus. Bio-informatica is een wetenschapsrichting die zich onder andere bezighoudt met DNA-onderzoek op de computer.
Mols heeft er ook een handboek over geschreven Het boek (ISBN 9789464484045, 223 p.) geeft je handvatten middels een onderzoekraamwerk om volledig zelfstandig de reis van jouw genen te bestuderen. In het boek worden voorbeelden van de meest toonaangevende internetdatabanken en DNA-hulpmiddelen uitgelegd. Het boek is geschikt voor mensen die meer willen weten over stamboomonderzoek met DNA, maar zeker ook voor mensen die op zoek zijn naar een onbekend familielid. Na de lezing is het boek te koop voor 30 euro en het kan gesigneerd worden door de auteur.

Het werkgebied van Heemkundekring De Kleine Meijerij omvat de plaatsen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout. www.dekleinemeijerij.nl

Wandelexcursie Ommetje De Hogert en Schoonberg.

De ‘Natuurgroep Gestel’ organiseert op zaterdag 14 mei ommetje de Hogert en Schoonberg te Gemonde.

Voor deze wandeling vertrekken de deelnemers om 9.30 uur vanaf de kerk aan het Twijnmeer/Dorpstraat. Speciale aandacht is er voor de cultuurgeschiedenis van zandpaden in Brabant. De Brabantse Hoeders hebben zich ontfermd over deze paden en maken zich sterk voor bescherming van deze wegen. De route volgt hoofdzakelijk zandpaden. Ook gaan we op zoek naar restanten van verdwenen bruggen over de Dommel! Meanders in de Dommel werden kortgesloten, maar het hooi moest van het land!

De gidsen Peter Janssen en Bert Subelack zullen de excursie begeleiden, rond 12.00 uur zijn de wandelaars terug in Gemonde.
Neem voor meer informatie contact op met Michel van de Langenberg tel.06.22.43.29.41

Wandeling Herenboeren met Vrijheidssoep toe

Op donderdag 5 mei vieren we de vrijheid. De Herenboeren, die tussen Vught en Boxtel samen een boerderij hebben, doen dat met een speciale 5 mei wandeling, die afgesloten wordt met een kom heerlijke Vrijheidssoep.

Tijdens deze speciale rondwandeling krijg je van alles te horen en te zien over de Herenboerderij. Het vertrek is om 10.30 uur. Rond 12.30 uur is er Vrijheidssoep, een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei. De soep is een prima basis voor een goed gesprek over onze vrijheid. Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar voor deze speciale 5 mei wandeling. Aanmelden kan via de website Herenboerenwilhelminapark.nl/agenda. De wandeling start bij het gele hek vlakbij de carpoolplaats bij Afslag 25 (Boxtel-Noord) van de A2.

Lezing ‘Esch en zunne veldwachter Janus van Haren’

Op zondag 24 april om 11.15 uur verzorgt Ruud van Nooijen een lezing in MUBO over zijn opa Adrianus van Haren, die tussen 1901 en 1934 rijksveldwachter is geweest in Esch. De lezing vindt plaats in het kader van de expositie ‘Historie van Esch’, die in MUBO is te zien t/m 17 juli 2022. Ruud vertelt over de belevenissen van zijn opa, waarbij ook het dorp Esch uit die tijd tot leven komt met oude beelden. Een mooi historisch tijdsbeeld over misdaad, veiligheid en handhaving in Esch.

Opa Janus van Haren (foto: Ruud van Nooijen)

Adrianus van Haren wordt geboren in 1874 in Nederasselt en overlijdt in Esch in 1938. Zijn eerste baan als gemeenteveldwachter begint in Oss (1901-1904). Daarna doet hij als gemeenteveldwachter nog 5 jaar dienst in Megen en ’s-Hertogenbosch. Maar de langste tijd in zijn loopbaan brengt hij door in Esch van 1909 tot1934 als rijksveldwachter.

Van Esch wordt eind 19de eeuw in de gemeenteraad gezegd dat daar toch nooit iets gebeurt. In augustus 1898 doet commissaris van de koningin baron Van Voorst tot Voorst tijdens een bezoek aan Esch een goed woordje voor de toenmalige dorpsveldwachter Vlassak. Ook dan blijft de gemeenteraad van mening dat er in Esch voor een dorpsveldwachter niets te doen is. Vlassak doet immers bijna geen dienst en is meestal aan het werk op zijn eigen land. Is dan het aanstellen van rijksveldwachter Adrianus van Haren uit ‘misdaadstad Oss’ naar ‘dorp Esch waar nooit iets gebeurt’ wel nodig? Het antwoord hierop doet spreker Ruud van Nooijen uit de doeken tijdens zijn lezing. Wat deden die ‘bromsnorren’ zoal? In elk geval lezen we in de annalen dat Adrianus van Haren werk heeft aan o.a. het betrappen van stropers, het grijpen van schutters, het arresteren van messentrekkers en het ingrijpen bij een gewelddadige overval op zijn buurman.

Ruud van Nooijen

Ruud van Nooijen (74) is geboren en getogen Boxtelaar. In zijn werkzame leven is hij van 1964 tot 2002 als militair in diverse functies werkzaam geweest bij het ministerie van Defensie. Door een VN-uitzending naar voormalige Joegoslavië in 1993 is hij tevens veteraan. Hij is medeoprichter van de in 2010 opgerichte Stichting Veteranen Boxtel. In 1979 is hij als secretaris lid van het bestuur van de stichting ‘Red de Toren’, die tot doel heeft de restauratie van de toren van de Boxtelse Sint Petrus Basiliek. Naast fervent fotograaf is Ruud van Nooijen amateurhistoricus en als zodanig oud-secretaris van de Heemkunde Boxtel en medeoprichter en bestuurslid van de stichting ‘Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees’. Ruud heeft vele cultuur-historische artikelen op zijn naam en is als deskundige ook verbonden aan Museum Boxtel (MUBO).

De presentatie start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de presentatie is ook een koffie/theepauze ingelast. Bij elkaar zal de presentatie tot uiterlijk 13.00 uur duren. De entreeprijs voor de lezing is € 5, met museumkaart € 2. Aanmelden verplicht op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Biergarten Brabant op de Tramkade

Na twee jaren van uitstel, gaat het in 2022 dan toch echt gebeuren: Biergarten Brabant op de Tramkade. Het nieuwste festival van Den Bosch voor de eerste keer tijdens Koningsnacht 2022.

In het hart van het terrein vind je de ontmoetingsplek, waar gezellige lange tafels staan en waar je bij diverse (speciaal)bierbrouwerijen als ‘t IJ en Oedipus een heerlijk speciaalbiertje kunt proeven of bij een van de foodtrucks een hapje kunt eten. Verder mogen natuurlijk de Bossche Brouwers niet ontbreken op een Bierfestival aan de Tramkade. “Hier worden de lekkerste zelfgebrouwen bieren van de tap geserveerd en zullen de dj’s van Très Tropicale de hele avond voor warme sferen zorgen.” Aldus Wouter van Heeswijk van de Bossche Brouwers.

“We hebben absoluut niet stilgezeten! De twee verloren coronajaren is er hard gewerkt om het concept van een echte Brabantse Biergarten zo goed mogelijk in de startblokken te krijgen voor als het weer mocht”, aldus Ivo Dierx – eigenaar van Van Zuid Events, die zijn strepen verdiende met onder andere Oranjekade en pop-upconcept Waterkant. “We zijn in 2019 begonnen met het uitdenken van een nieuw festival voor onze stad. We wilden er graag een unieke beleving aan toevoegen; een festival waarmee je verschillende ‘randjes’ van onze mooie stad benadrukt: bourgondisch borrelen met je vrienden, maar waar je ook helemaal los kan gaan op toffe muziek van headliners. Gooi deze ingrediënten in een mixer – samen met de lekkerste speciaalbieren uit de regio én een breed scala aan foodtrucks om je vingers bij af te likken – en Biergarten Brabant werd geboren.”

Over de locatie voor Biergarten Brabant hoefde Dierx niet lang te denken. “Waar zijn de creatieve en culinaire randjes van Den Bosch immers beter zichtbaar dan aan de Tramkade?” De plannen om de Tramkade met Koningsnacht om te toveren tot een heus festivalterrein met twee podia liggen al een tijdje op de plank. Er komt een groot live-podium naast de silo’s, waar tribute bands van o.a. Queen, The Doors en Doe Maar het publiek zullen meenemen op een trip down memory lane. Daarnaast is er een tweede dans-area, naast de Kaaihallen waar top-dj’s als Joost van Bellen en Tonno Disko zullen zorgen dat de voetjes van de vloer gaan.

“De kaartverkoop gaat verrassend lekker”, aldus Manon, marketingmanager bij Van Zuid Events. “De early bird tickets zijn ondertussen helemaal uitverkocht en ook de regular tickets gaan harder dan verwacht. Volgens mij zijn de Bosschenaren wel weer toe aan een feestje zonder gedoe en ook wij zijn er helemaal klaar voor!”

Biergarten Brabant vindt plaats op dinsdag 26 april 2022 (Koningsnacht) op de Tramkade in Den Bosch. Het terrein is geopend van 16.00 tot 00.00 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar via www.biergartenbrabant.nl.

Muzikale natuurwandelingen bij GUO met Boswachter Frans en sisowriter Kathleen Willems

Struinen door Oisterwijks lommerrijke struweel. Dat doen Boswachter Frans en sisowriter Kathleen Willems op Tweede Paasdag 18 april bij GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk. Over de Kampina om 10.00 uur vanaf parkeerplaats Posthoornseweg/Burgemeester van den Oeverweg. En door Oisterwijks bos- en vennengebied om 14:00u vanaf de parkeerplaats bij Groot Speijck. Liefhebber van natuur, wandelen, boeiende verhalen en dito songs? Dan heeft u minstens vier redenen om mee te struinen.

Ranger, siso-writer, natuur en GUO komen uit -klopklop- Oisterwijk, dus zijn 100% Oisterwijk proof. De Kampina en Oisterwijks bos- en vennengebied zijn topografisch aaneengeregen, maar biotopisch uiteenlopend. Onderweg verhaalt natuurgids Frans Kapteijns van die verschillen en komen meestruinende muziekliefhebbers op adem tijdens muzikale intermezzi van Kathleen Willems.

Frans
Als Brabants bekendste boswachter kent Frans Kapteijns de Oisterwijkse natuur als zijn broekzak. Bij zijn afscheid van Natuurmonumenten schonk zijn werkgever hem de ‘Tour de Frans’, een toren bij Banisveld aan de rand van de Kampina die uitkijkt over dit heidegebied. Sinds jaar en dag verzorgt hij elke zondagochtend zijn radiocolumn ‘Stuifmail’ op Omroep Brabant. Bovendien is hij actief bij IVN, B(iodiversiteits)-Team Oisterwijk, als wandelcoach en ambassadeur van meerdere natuurinitiatieven waaronder Van Gogh Nationaal Park.

Naast wandelende (natuur-)encyclopedie is hij hartstochtelijk muziekliefhebber en dus voorzitter van Koninklijke Harmonie Asterius Oisterwijk en voorzitter van Stichting Podiumkunsten Oisterwijk (SPO) die de jaarlijkse GUO-concertseries bestuurt.

Kathleen
Sinds haar zesde laat Kathleen Willems zich inspireren door Elvis. Behalve de passie voor zijn muziek deelt ze ook zijn voorliefde voor de Harley. Daarmee is het vanuit Memphis (Graceland) goed toeren naar Nashville (country), Chicago (blues), New Orleans (Mardi Gras). JD McPherson, Jake Labotz, Johnny Cash, Kris Kristofferson, Simon & Garfunkel, Douwe Bob, ja zelfs Eminem toeren mee.

Met ruim genomen ‘Americana’ in de reiskoffer steken ook Kathleens eigen composities de kop op. Haar EP ‘Through The Heart’ dateert van 2021.

Verhaaltjes & concertjes
Tijdens beide wandelingen belicht ‘Boswachter Frans’ heemkundig ontstaan en ontwikkeling, ecologisch beleid, beheer, behoud en kwetsbaarheid van unieke heide, bossen, vennen en beekdal, flora en fauna in relatie tot jaargetijde, klimatologische veranderingen door menselijke interventie (agrarische en overige industrialisatie, waaronder mijnbouw), stikstofclaims op vegetatie, functies van de uitspanningen Venkraai en Groot Speijck en wat zich verder zoal aandient.

Tijdens muzikale intermezzi speelt Kathleen haar eigen muzikale helden en zichzelf.

En/of
Valt de keuze tussen Kampina en bos- en vennengebied u zwaar? De variatie in beide wandelingen en in verhalen en songs maakt het bepaald geen straf om zowel ‘s ochtends als ‘s middags mee te struinen. U zorgt zelf voor ‘knapzak’ met natje en droogje, Tussen ochtend- en middagwandeling kunt u naar believen picknicken in de natuur of lunchen in een nabije uitspanning.

Elke wandeling beslaat 5 à 6 kilometer. Schrijf u in via een link op www.groetenuitoisterwijk.nl, trek makkelijke wandelkleding en stevig schoeisel aan en struin mee! Meld u wel tijdig aan, want VOL=OP. Bij de opmaak van deze publicatie waren voor beide wandelingen nog een handjevol plaatsen vrij…..

Opening expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ – Museum Slager

Van 10 april tot en met 10 juli is in Museum Slager de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ te zien. Uitdagende bronzen beelden van de beeldhouwer Gaymans ontmoeten de Zuid-Europese, Californische én Brabantse landschappen van de jongste telg uit de familie Slager. Op de zondagen 15 mei, 12 juni en 3 juli is Joris Gaymans zelf aanwezig voor een Meet & Greet.

Joris Gaymans (1946) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda en aan de Academie voor Bouwkunst in Tilburg. Hij had exposities in musea en beeldentuinen in Nederland, Frankrijk, Rusland en Australië. Zijn bronzen beelden zijn mooi en uitdagend. Vrouwen, kinderen en mannen. Symmetrisch, concentrisch of juist helemaal niet. Zijn werken zijn zeer gevarieerd waardoor het boeiend blijft om ernaar te kijken en de intensiteit ervan op te snuiven. Joris Gaymans creëert zijn beelden naar aanleiding van een ervaring, overdenking of een doorleving over iets. Zijn, in zijn woorden, “consequent spirituele uitgangspunt” is voor hem voorwaarde om tot verbeelding te komen. Joris Gaymans streeft ook naar fysieke perfectie in zijn sculpturen. Vrijwel alle beelden worden in Bologna (Italië) gegoten, zijn op een hoog technisch niveau afgewerkt en gepatineerd volgens kwalitatief uitstekende recepturen.

Tom Slager, landschap

De beelden van Joris Gaymans zullen in Museum Slager te zien zijn naast de schilderijen van Tom Slager. Tom Slager (1918 Indonesië – 1994 Californië) is de jongste van de acht kunstenaars uit de familie Slager en de ‘zwerver’. Tom Slager heeft een voorkeur voor natuur- en landschapsschilderijen. Zijn schilderijen geven een beeld van zijn bewogen leven: van enerzijds enorm veel reizen, leven en werken in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten en anderzijds heel productief zijn in de omgeving van de IJzeren Man in Vught, de Loonse en Drunense Duinen en het Brabantse coulisselandschap. Tom wordt wel een impressionist genoemd, maar hij gaf zelf de voorkeur aan de term neo-impressionisme: “om iets nieuws toe te voegen, niet op het herhalen van kunstopvattingen.” Een vrij reizen door de fysieke wereld.

Joris Gaymans ziet uit naar de expositie: “De kunstenaars uit de familie Slager waren gedegen en integer. Dat delen we. Maar laat ook maar zien dat we uit een andere mentale tijd zijn. Tom Slager is de jongste uit de kunstenaarsfamilie. Hij reisde veel en keek goed rond. De expositie laat zien: toen leefden mensen anders. Toen meer rondkijkend naar de verschillende buitenwerelden, nu meer gericht naar de verschillende spirituele werelden (hoe we ergens over denken) Zo komen we beiden uit de verf. Dat onderscheid maakt de combinatie extra spannend en boeiend. Naast het verschil in beeldhouwkunst en schilderkunst.”

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch
Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Entree € 9,00, inclusief kopje koffie/thee; Kinderen tot 12 jaar gratis; Kinderen van 13-18 jaar € 4,00; Museumkaart en Icomkaart: gratis

(Foto: Joris Gaymans in zijn tuin in Made bij het beeld)

Koffieconcert Kunst & Vriendschap

Exact 2 jaar lang was Kunst & Vriendschap door de coronamaatregelen gedwongen om haar thuishonk Theater de Speeldoos te verlaten en elders te repeteren. Openbare optredens waren in die periode niet mogelijk – op 1 uitzondering na – en zelfs repeteren was vele maanden niet toegestaan, iets wat sinds de oorlogsperiode niet meer was voorgekomen. Het koffieconcert op zondag 3 april begint om 10.30 uur in de grote zaal van de Speeldoos en duurt tot ca. 11.30 uur. De toegang is gratis en er gelden geen coronamaatregelen meer.

Ook het 145-jarig bestaan in 2021 ging daardoor geruisloos aan de leden en aan Vught voorbij. Maar sinds 9 maart zijn de muzikanten weer teruggekeerd naar De Speeldoos en wordt er weer hard gewerkt aan een mooi repertoire! Om dat te vieren verzorgt de oudste Vughtse muziekvereniging op zondag 3 april een gratis koffieconcert in Theater De Speeldoos. De muzikanten van opleidingsorkest Rappo Grande en van het harmonieorkest zullen deze ochtend laten horen en zien dat ze het musiceren beslist nog niet verleerd zijn en presenteren een luchtig concert. Tevens zal tijdens dit concert een jubilaris worden gehuldigd en zal ook de 2-jaarlijkse Marinus Bijnen Trofee worden uitgereikt aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de vereniging heeft ingezet. Aansluitend aan dit concert kunt u in het centrum van Vught genieten van ‘Proef Vught’; een prima combinatie dus waarmee Vught zich op veelzijdige wijze laat zien.

Muziek maken bij K&V
Dit concert is voor menigeen een mooie gelegenheid om (hernieuwd) kennis te maken met Kunst & Vriendschap. Helaas kon de vereniging zich gedurende de afgelopen 2 jaar niet openbaar presenteren en is ledenwerving vrijwel niet mogelijk geweest. Daarom is enige aanvulling van de orkesten momenteel gewenst, vooral klarinettisten en saxofonisten zijn welkom, maar ook in andere secties is nog plaats voor muzikanten. Ook zonder muzikale kennis is iedereen welkom; een opleiding door professionele muziekdocenten wordt i.s.m. MDM Vught geregeld. Daarbij geniet je het voordeel van allerlei activiteiten voor de leden. Neem dus gerust vrijblijvend een kijkje! Kijk ook eens op www.harmonievught.nl.

Natuurlezing Vlinders en andere juweeltjes rond het huis

IVN Natuureducatie ‘s-Hertogenbosch organiseert op woensdag 16 maart 2022 om 20.00 uur een lezing over “Vlinders en andere juweeltjes rond het huis”.

De lezing wordt verzorgd door Tineke Cramer, die zich al jarenlang verdiept in het leven van vlinders en andere insecten. Een beetje zon en dagvlinders zie je al snel in de tuin. Maar wat zit er eigenlijk nog meer verscholen tussen al dat groen? Dagvlinders vormen maar een kleine groep van de meer dan 2000 vlindersoorten. Er zijn prachtige microvlinders, waarvoor je net wat beter moet kijken. En daarbuiten zijn er onder andere schitterende kevertjes, wantsen, bijtjes, wespen en vliegen. Genoeg om eens rustig voor te gaan zitten en van te genieten.

Iedereen is welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Voor overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.
Aanmelden voor deze lezing is verplicht via de website: ivndenbosch.nl
Overige info: lezingen@ivn-s-hertogenbosch.nl

Digitale Open Inloop PvdA-GroenLinks

Op dinsdag 14 december houdt PvdA-GroenLinks vanaf 20.00 uur een digitale Open Inloop. Vanwege de actuele corona-omstandigheden kan deze Open Inloop van PvdA-GL helaas niet plaatsvinden in een café, maar moet de partij er op digitale wijze een mouw aan passen.

Tijdens deze Open Inloop wordt de agenda van de raadsvergadering van 16 december besproken. In deze vergadering wordt o.a. een beslissing genomen over de globale gebiedsvisie ‘Hart van de Baarzen’. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid om eigen onderwerpen in te brengen. De Open Inloop is een van de mogelijkheden die PvdA-GroenLinks aan iedereen wil bieden om ideeën en standpunten met de fractie te delen. Wil je meedoen? Neem dan contact op met fractievoorzitter Ton van der Vossen via 06-22918305 of e-mail ton@pvda-gl.nl. Je ontvangt dan een link waarmee je toegang krijgt tot de vergadering.

Wandelexcursie door boeiend – en loeiend – Liempds verleden

Op zondag 21 november verzorgen gidsen van Gastvrij Liempde een wandelexcursie door het Liempdse buurtschap Looeind. Aan de hand van saillante verhalen, oude panden en namen nemen ze de wandelaars mee naar het dorpsleven van tweehonderd jaar geleden.

Hoe Looeind aan haar naam kwam en meer
Looeind was oorspronkelijk een groepje boerderijen waarvan de koeien ’s ochtends naar het buitengebied werden geleid om daar te grazen. De terugkeer ’s middags ging gepaard met hevig geloei, totdat het laatste vee weer thuis was op de laatste boerderij. Die plek noemden de boeren het ‘loei-eind’, wat verbasterde tot Looeind. Dit en andere boeiende inkijkjes geven de gidsen in het leven, werken en doen van de Liempdenaren in de 19e en 20e eeuw. SPPiLL belooft dat die terugblikken ook voor niet-Liempdenaren buitengewoon interessant zijn.

Aanvang excursie
De excursie start om 10.00 uur bij Den Liempdsen Herd, Barrierweg 4 te Liempde. Deelname kost vijf euro per persoon, wat voor vertrek voldaan kan worden in D’n Liempdsen Herd. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. In D’n Liempdsen Herd is het tonen van een geldige QR-code verplicht.

(Foto: Café Van der Velden, Beeldbank Liempde)

‘BorrelBlaosavond’: In Boerenkiel of jèske, het mag allemaol!

“Een gezellige ‘BorrelBlaosavond’ op zaterdag 13 november, voor de liefhebbers van carnaval uit Dommelbaorzedurp, Oeteldonk en omliggende dorpen.” Dat is waar Bart Raymakers & Bjorn Bijnen lang op hebben gewacht: “Iedereen heeft er zin in, we verwachten dat het gezellig druk gaat worden.” Aanvang 19.00 uur. Gratis entree. Coronacheck verplicht bij de ingang.

De twee liefhebbers van het feest der feesten carnaval, die in Dommelbaorzedurp acteren als Adjudant en Burgervaojer, hebben een verlate 11-11-avond georganiseerd in Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg aan de Lidwinastraat 12C in Vught. Zie het als de kers op de taart na 11-11. Gewoon ongedwongen een pilsje drinken en lekker genieten van de heerlijke carnavalsmuziek is waar het deze avond om draait.

Voor iedere carnavalsvierder
Vanaf 19.00 uur is Elzenburg toegankelijk voor iedereen uit Vught en omstreken. Tijdens deze muzikale avond, van 19.33 tot 23.45 uur, treden Oeteldonkse clubs C.V. De Piccolo, C.V. De Vrolijke Doortrekkers, L.V.V.C. De Henkies en de Dommelbaorzedurpse C.V. en blaaskapel De Knolderapen op. Na een lange periode zonder dè gevuul van carnaval in Dommelbaorzedurp en Oeteldonk bent u allemaal welkom.

Visio café in De Vlasborch

Donderdag 18 november is het eindelijk weer zover: het Visio café kan en mag weer plaatsvinden! U wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen. Dit keer zal het Visio café in het teken staan van technologie. Han de Waard van Slechtziend.nl laat u kennismaken met de diverse hulpmiddelen, speciaal ontwikkeld voor slechtziende en blinde mensen. Er is tijdens deze avond ook gelegenheid om hulpmiddelen aan te schaffen. In kleine groepjes kunt u uitleg krijgen over het Google Home-project waarmee de Vlasborch bezig is en zal er informatie gegeven worden over wat er op het gebied van technologie met onder andere mobiele telefoons nog meer mogelijk is. Kortom, een inspirerende middag/avond! De koffie en thee staan voor u klaar.

Informatie
Datum: donderdag 18 november. Tijd: 16.00-20.00 uur. Locatie: De Vlasborch, Vlasmeersestraat 99 in Vught. Er is sprake van een vrije inloop, zonder aanmelden.

Programma*

   • 16.00 opening
   • 16.15 voorlichting door Han de Waard
   • 18.30 herhaling voorlichting door Han de Waard
   • 19.45 afsluiting

  Hebt u naar aanleiding van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact op met Tanja Scheurer, Benthe van Orsouw of Han de Waard, tel. 088-5861500. Hebt u specifieke vragen omtrent een hulpmiddel? Dan kunt u contact opnemen met Slechtziend.nl, tel. 0487-595654, info@slechtziend.nl.

  *Afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen kan het programma mogelijk aangepast worden.

De beleving van een pelgrimstocht

In het kader van de in Museum Boxtel (MUBO) lopende expositie ‘Pelgrimage, wandelen onder de vleugels van de hemel’ wordt op zaterdag 30 oktober voor de tweede keer de pelgrimstocht van Boxtel naar Vught gelopen. De wandeltocht duurt circa 3 uur met start om 11.30 uur vanuit MUBO. Voor die tijd bent u vanaf 10.30 uur al welkom in MUBO om de expositie te bekijken, de exposanten te ontmoeten en een kop koffie te drinken.

De tochten worden georganiseerd in het kader van de expositie Pelgrimage, een jaar wandelen onder de vleugels van de hemel. Deze tentoonstelling met kunstwerken van pelgrims/kunstenaars Annelies van Rijn en Stephan van den Thillart vindt plaats in het MUBO te Boxtel. Aanleiding hiervoor was hun 1 jaar durende tocht van Brabant naar Rome en Sardinië en via Frankrijk weer terug, zo’n slordige 7.000 km. Hun ervaringen hebben ze verwerkt in een diversiteit aan beelden en foto’s, die in de expositie zijn te zien.

Om een beleving te geven van hun voettocht, wordt onder leiding van beide kunstenaars en de schrijfster van de route Marina van Dalen met een klein groepje gewandeld vanuit het MUBO naar station Vught. De route loopt over de Dommel en via park Molenwijk door Sparrenrijk en dan via landgoed Eikenhorst langs de Halsche Beemden en Kloosterhotel ZIN naar station Vught. Hier kunt u weer de trein terugnemen naar Station Boxtel of een andere bestemming. Een deel van de route loopt via de Witte Zuster-route, zoals beschreven is in de wandelbrochure nr. 16 van De Paadjesmakers. Deze route is ook voor € 2 te koop in MUBO. De tocht start om 11.30 uur en zal zo’n drie uur duren. Graag voor onderweg zelf versnaperingen meenemen. Onderweg wordt wel aangelegd bij het Kloosterhotel ZIN voor een korte pauze en een kop koffie/thee.

Vóór de start van de tocht bent u vanaf 10.30 uur al welkom in MUBO om de expositie met introductie en rondleiding te bezoeken en een kop koffie te drinken. Aanmelden is verplicht en kan nu al op info@muboboxtel.nl of 06-16041898. De kosten zijn € 5 (met museumkaart € 2). Meldt u snel aan in verband met het beperkt aantal van 15 wandelaars.

Foto: De deelnemersgroep van de pelgrimstocht van 16 oktober jl. startklaar voor de tocht vanuit MUBO (foto: Willem van Vossen)

Herfstvakantiefilm ‘Raya en de Laatste Draak’ in Litserborg

Vrijdagmiddag 29 oktober om 14.00 uur draait in Filmhuis Litserborg in Den Dungen de film ‘Raya en de Laatste Draak’. Kaartjes voor deze magische film zijn te koop aan de kassa van de Litserborg. Reserveren niet mogelijk. Entree 6,50 inclusief ranja en popcorn.

Herfstvakantie, dus tijd om gezellig met kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes, oppaskinderen, naar deze heerlijke, een klein beetje spannende film te gaan. Een leuke middag in de Litserborg, genieten van de film en van de kinderen. Wie wil, kan bij het kijken lekker liggen op de judomatten. In de pauze is er ranja en popcorn.

De Walt Disneyfilm ‘Raya en de Laatste Draak’ brengt de kijkers naar Kumandra, een wereld waarin lang geleden de draken zich opofferden om de mensen te redden. Als dit kwaad na 500 jaar terugkeert, gaat de dappere krijger Raya op zoek naar de magische draak die haar kan helpen om de wereld te redden. Ze krijgt steun van de 10-jarige Boun, de formidabele reus Tong en de straatbende van peuter Noi. Ze ontdekt dat de wereld alléén gered kan worden door onderling vertrouwen en samenwerking.

Openbare fractievergadering Gemeentebelangen

Benieuwd naar de bruidsschat van Helvoirt aan Vught? Ga dan naar de openbare fractievergadering van Gemeentebelangen op dinsdag 26 oktober om 20.00 uur in het HelvoirThuis aan de Kloosterstraat. Onlangs is de splitsingsbalans van de gemeentelijke herindeling door Oisterwijk opgesteld en ter vaststelling ingezonden aan de provincie. Gemeentebelangen heeft een deskundige spreker op het gebied van gemeentefinanciën, specifiek voor Haaren/Helvoirt in de persoon van Sjaan Lemmen uitgenodigd om de bezoekers mee te nemen in het proces en de stukken. Dit, aan de vooravond van het vaststellen van de begroting 2022 door de gemeenteraad van Vught.

Tijdens deze avond is er ook ruimte om andere onderwerpen die u belangrijk vindt, of waarover u meer wilt weten, aan de orde te stellen, denk bijvoorbeeld aan windmolens, wonen, enzovoorts. Kortom: het belooft een interessante avond te worden. Twijfel niet en meld u bij voorkeur aan: gemeentebelangenvught.nl Denk eveneens aan de QR-code, waarnaar gevraagd zal worden bij de ingang.

Film ´I’am not your negro’ aanklacht tegen zwart-witdenken

We leven in het tijdperk ‘BlackLivesMatter’, maar weinigen weten waar het precies om gaat. De meedogenloze, maar ontroerende film ‘I’am not your negro’ geeft daar een antwoord op. Donderdag 28 oktober 14.00-16.00 uur in de Rode Rik, Van Sonstraat 49, Vught. Entree 2 euro.

De film van Raoul Peck vertelt het verhaal van de zwarte schrijver James Baldwin over de machtsstructuren in Amerika die haarscherp blootleggen hoe diep het racisme verankerd zit in de maatschappij. Niet alléén in Amerika, ook bij ons. Het geeft het fundamentele gevoel weer waarbij de (zwarte) ander niet in zijn menselijkheid wordt ervaren. Aan de hand van de historie van Amerika, de cultuur, de filmindustrie, de acties met net zovele (witte) moorden tot gevolg, en vooral ‘het normale’ leven legt Peck genadeloos de spiegel bloot die Baldwin ons voorhoudt: we moeten ons afvragen waarom we in zwart-wittegenstellingen denken, waarom hebben we ‘de ander’ nodig om het ‘ik’ te definiëren.
In schokkende beelden en scherpe gezegdes ontmoeten we pijnlijk onszelf: iedereen is en denkt racistisch! Hoe kunnen we dit doorbreken? Deze film móét u gezien hebben om onze tijd en noodzaak van herbezinning op ‘zwart’ en ‘wit’ te begrijpen. Presentatie: Jo van Dinther. Uitsluitend toegang met QR-code op papier of via de QR CoronaCheck-app. www.ouderensamen.nl

Dé Speelgoedbeurs in Sint-Janslyceum

Zaterdag 30 oktober vindt in het St.-Janslyceum, Sweelinckplein 3, ’s-Hertogenbosch de 26e Speelgoedbeurs van de Vincentiusvereniging ’s-Hertogenbosch plaats. Er is een overvloed aan goed, tweedehandsspeelgoed te koop voor kinderen van alle leeftijden. De opbrengst van het verkochte speelgoed komt ten goede aan projecten voor kinderen in de regio. De speelgoedbeurs wordt gehouden op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur; € 0.50 entree.

Comedy Vibe in PERRON-3

Terug van weggeweest … Comedy Vibe komt op zaterdag 30 oktober in PERRON-3 met een ultieme beleving van stand-upcomedy voor iedereen!

De coronamaatregelen stonden het organiseren van een ouderwets gezellige comedynight lange tijd in de weg, maar gelukkig mogen we weer! We gaan weer zoals vanouds keihard lachen met z’n allen. Dat is het doel van Comedy Vibe: jong en oud bij elkaar brengen en een fantastische avond laten beleven. Samen lachen, genieten van lekkere tracks van de dj en heerlijke hapjes en drankjes met leuk gezelschap. Maatschappelijke thema’s en actualiteiten zullen aan bod komen, maar altijd met lichtheid en humor.

Een ijzersterke line-up zal op het podium verschijnen:
• Steven Brunswijk (MC)
• Gerrie Smits
• Marlon Kicken
• Edson da Graca
• Silvester Zwaneveld

Let op: bij deze voorstelling wordt een geldig coronatoegangsbewijs gevraagd.

Kaarten
Kaarten zijn te koop via www.perron-3.nl/agenda, de theaterkassa in PERRON-3 of telefonisch via 073-850 7550. Voor telefonisch reserveren betaal je € 2 administratiekosten ongeacht het aantal kaarten. PERRON-3, Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen.

Vereniging Bossche Opera zingt weer

31 oktober om 15.00 uur kan de Vereniging Bossche Opera (VBO) na anderhalf jaar zwijgen weer een concert ten gehore brengen: Concerto Autunnale, Herfstconcert. Koornummers uit diverse bekende opera’s van Verdi, Rossini, Mozart en Wagner klinken dan in de Hervormde Kerk in de Kerkstraat 20, uit de kelen van de 45 koorzangers. De professionele sopraan Veerle Sanders zingt mee en levert een bijdrage in de vorm van twee solo-aria’s. Voor de begeleiding tekent de jonge pianiste Luisa Parejo, die eveneens twee solonummers voor haar rekening neemt. Het geheel staat onder leiding van Lex Bergink.

Op het programma staan o.a. vrolijke en feestelijke nummers zoals ‘Tu sei Bella’ uit Giovanna d’Arco van Verdi en ‘Belo si cerebri’ uit Semiramide van Rossini. Met het indrukwekkende ‘Gerusalem’ uit I Lombardi van Verdi opent het koor dit concert. Mozart is te horen in ‘Heil sei euch geweiten’, het danklied aan de goden, uit die Zauberflöte De sopranen en alten smachten achter hun spinnewiel naar hun geliefde die op zee is in ‘Spinning Chorus’ uit Der fliegende Höllander van Wagner. Tussendoor zingt Veerle o.a. de Habanera uit Carmen van Bizet. Uit Idomeneo, eveneens van Mozart, klinken Der Friede lebe en Steig herab waarin alles goedkomt en de goden wordt gevraagd het jonge bruidspaar te zegenen. Tot slot maakt het koor een uitstapje naar de musical met een potpourri van nummers uit West Side Story in ‘Bernstein on the Dommel’.

Wilt u meer weten over de Vereniging Bossche Opera neem dan een kijkje op www.bosscheopera.nl. Voor een kaartje à 15 euro kunt u e-mailen naar info@bosscheopera.nl.

Samenvattend
Datum: 31 oktober 2021
Plaats: Hervormde Kerk, Kerkstraat 20, ’s-Hertogenbosch
Aanvang: 15.00 uur
Duur: vijf kwartier, zonder pauze
Kaartjes à 15 euro via: info@bosscheopera.nl of bij aanvang aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar gratis. QR-code of negatieve test verplicht.

‘Brabantse Sleuteldagen’ bij Autobedrijf v/d Udenhout in Den Bosch

Eigenaren van klassieke, luchtgekoelde Volkswagens maken tijdens de ‘Brabantse Sleuteldagen’ hun voertuigen winter- of zomerklaar in de professionele werkplaats van Autobedrijf Van den Udenhout. Dat doen zij op 30 oktober aanstaande al 30 jaar lang: het jubileum wordt feestelijk gevierd in de Bossche werkplaats van het autobedrijf en iedereen is deze dag welkom!

Liefhebbers van klassieke Volkswagens (zoals de Kever of de T1) kunnen op zaterdag 30 oktober van 10.00 tot 16.00 uur hun hart ophalen in de XXL werkplaats aan de Balkweg 1 in Den Bosch. De zogenoemde ‘Sleuteldagen’ zijn 30 jaar geleden in het leven geroepen door voormalig werkplaatschef Wim Smits: “We begeleiden de Sleuteldagen al jaren met plezier en delen onze passie maar al te graag. We nodigen iedereen uit om op 30 oktober de werkplaats te bekijken en eigen luchtgekoelde Volkswagens gratis te laten keuren.” Ook gepensioneerd monteur Piet van Boekel kijkt ontzettend uit naar deze dag: “Wij hopen dat liefhebbers zich aanmelden voor de volgende Sleuteldagen.”

Onder alle klassieke auto’s zal ook ‘Brother Bug’ tijdens de Sleuteldag in de werkplaats staan. Deze nostalgische, gouden Kever van de (in maart vorig jaar, aan corona) overleden Peter van der Zanden is door zijn broers – in samenwerking met Autobedrijf van den Udenhout, Carlux Autoschade en diverse leveranciers als sponsors – gerestaureerd. De Kever is dit voorjaar onthuld – wat is uitgezonden door onder andere Hart van Nederland en Brabants Buske – en daarna aangeboden aan Peters zoon Luuk, voor zijn 18e verjaardag.

Emile Roemer te gast bij openbare avond SP Sint-Michielsgestel

Op donderdagavond 21 oktober verzorgt de SP uit Sint-Michielsgestel een openbare politieke avond met als gastspreker Emile Roemer, oud-fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer en onlangs voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koning in Limburg.

Roemer zal spreken over de politieke situatie in Nederland en de bijzondere rol en positie en rol van de SP daarin. Wat is eerlijke politiek en waar zit Nederland op te wachten? Als plaatselijke initiatiefnemer voor deze avond zal ook Peter Kradolfer spreken. Peter is al jaren lid van de SP en wil als actief lid dat de SP ook een grotere rol gaat spelen in de gemeente Sint-Michielsgestel. Wat zijn de mogelijkheden voor de SP om een actieve afdeling te worden? En welke burgers in Sint-Michielsgestel willen daar hun steentje aan bijdragen?

U bent allen van harte welkom. Donderdagavond 21 oktober 20.00 uur, inloop vanaf 19.30. Plaats: Den Durpsherd, Kerkwijk 61 Berlicum. De toegang is gratis.

Lezing over bevrijding Liempde

Op maandag 25 oktober verzorgt Erfgoedvereniging Kèk Liemt een lezing door Dirk Paagman over de bevrijding van Liempde en wat daaraan vooraf ging. De lezing start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde en is gratis toegankelijk.

Operation Market Garden
Op 17 september 1944 startte Operation Market Garden. Op de Sonse Heide en de Schijndelse Heide landden duizenden Amerikaanse parachutisten. Zij moesten de corridor tussen Eindhoven en Uden openhouden voor de doortocht van de tanks van het Britse XXX Corps die richting Arnhem zouden rijden. Deze corridor zou later bekend staan als Hell’s Highway vanwege de felle Duitse aanvallen.

24 oktober 1944
Tussen 28 september en 23 oktober was Liempde een Duits Frontliniedorp. Vanuit Sint-Oedenrode en Best werd Liempde met granaten beschoten. Een deel van de bevolking van het dorp moest evacueren. Op 17 oktober crashte aan de Meulekensweg een Amerikaanse bommenwerper. Schijndel werd na vele granaatbeschietingen en zware gevechten op 23 oktober bevrijd. Van daaruit trokken de militairen van de 2nd Seaford Highlanders, onderdeel van de 51st Highland Division, langs het Duits Lijntje op richting Liempde en Boxtel. Liempde werd op 24 oktober bevrijd.

Paagman
Dirk Paagman is leraar geschiedenis aan het Maurick College in Vught en afkomstig uit Schijndel. Paagman weet op zeer boeiende wijze over de turbulente tijd van de bevrijding te vertellen. Paagman is auteur van het boek ‘De bevrijders van Schijndel’.

Coronacheck
De maximale bezetting in D’n Liempdsen Herd is 60 personen. Gasten moeten in het bezit zijn van een geldige QR-code als bewijs van vaccinatie, negatieve test of van een eerdere coronabesmetting. Inloop vanaf 19.00 uur, start lezing om 19.30 uur.

Foto: Enkele manschappen van de 51st Highland Division (Foto uit de collectie van Heemkundekring Schijndel)

Bijeenkomst over Zen, Kunst en Kinhin in Boxtel

Zen-leraar Kees van den Muijsenberg

In het kader van de lopende expositie ‘Pelgrimage, wandelen onder de vleugels van de hemel’ verzorgt zen-leraar Kees van den Muijsenberg in Museum Boxtel op zondag 24 oktober om 11.15 uur een bijeenkomst (sesshin) over zen, kunst en kinhin. Kees van den Muijsenberg reikt vanuit de zen-traditie aan wat een mens eigenlijk is en laat u dit ervaren met meditatie-oefeningen. Kortom, een rustgevende meditatieve bijeenkomst, goed voor de gemoedsrust in deze hectische tijden.

Ter introductie zal Kees van den Muijsenberg enkele koans (bestaansvragen) uit de zen-traditie behandelen. Een koan is een ogenschijnlijk absurde vraag die niet te beantwoorden lijkt. Ze hebben altijd een directe relatie met ons eigen leven, ook al zie je dat niet altijd direct. De meeste koans zijn verpakt in de vorm van korte verhaaltjes, meestal historisch. Een koan wordt in Zen gebruikt om leerling-monniken aan te sporen om hun denkpatroon te veranderen. Daarnaast staat Kees kort stil bij het gedicht ‘Als iemand vraagt naar mijn verblijf’ van zenmeester zwerver Ryokan (Japan, 18e eeuw).

De bijeenkomst begint met een moment van verstilling. Daarna volgt de introductie, waarna we opnieuw verstillen en in stilte kinhin oefenen, meditatief lopen, dat symbool staat voor elk menselijk bewegen. Meditatief lopen (kinhin) is even belangrijk als het meditatief zitten (zazen). Kinhin wordt beschouwd als een vorm van ‘zen in actie’. Kinhin wordt gebruikt om de periodes van zitten (fysieke inactiviteit) af te wisselen met fysieke activiteit.

Kees van den Muijsenberg (1956) is lid van de Orde der Minderbroeders en Kapucijnen. Hij studeerde theologie in Tilburg en spiritualiteit in Rome. Na een loopbaan van pastoraal werken en bestuurswerk ging hij vanaf 2008 de zenweg en werd hij geheel vrijgesteld voor zowel de beoefening van zen als voor de studie van de zen en mystiek. In december 2010 werd hij door Willigis Jäger benoemd tot zen-leraar in de zen-lijn LEERE WOLKE. In juni 2011 voltooide hij de koan-training zoals die wordt gegeven binnen de SanboKyol school. Kees verzorgt sesshins in Nederland en België en begeleidt het jaar door zen-groepen in Breda en Tilburg. Meer info op zijn website www.zendosengtsjan.nl.

De bijeenkomst start om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur. Koffie/thee is verkrijgbaar. Voor doorstroomlocaties zoals musea zijn met ingang van 25 september 2021 alle toegangsbeperkende maatregelen opgeheven. Dat wil zeggen dat de anderhalve meter afstand niet langer verplicht is in het museum, ook niet bij kleine evenementen. Bovendien geldt dat er geen coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Aanmelden is verplicht op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. De entreeprijs voor de lezing is € 5,00 (met museumkaart € 2,00).

Film ‘Farming’ (16+) in de Speeldoos

De film ‘Farming’ van regisseur Adewale Akinnuoye met o.a. Damson Idris en Kate Beckinsale is te zien op dinsdag 12 oktober om 20.00 uur in Theater de Speeldoos in Vught. Entree 6,50. Kaarten zijn online te reserveren via www.theaterdespeeldoos.nl of telefonisch op woensdag van 11.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer 073-656 55 88.

Als de Nigeriaanse Enitan in de jaren ’80 door zijn ouders wordt afgestaan aan een wit adoptiegezin in het Verenigd Koninkrijk, zou dat het begin van een beter leven moeten betekenen. Het tegenovergestelde is echter waar als de jongen in een racistische skinheadbende terechtkomt. Terwijl hij vast zit tussen twee werelden wordt zijn behoefte aan liefde en acceptatie volledig uitgebuit door de volwassenen in zijn leven. Zo verandert hij van een lieve jongen in een gevaarlijke tiener. Als alles verloren lijkt en Enitan in een vicieuze destructieve cirkel terecht is gekomen, geeft een welwillende leraar hem nog één laatste kans op verlossing. Kijk op de website van de Speeldoos, FB, Instagram of in Het Klaverblad voor de filmprogrammering van oktober.

Amateurexpositie in de Speeldoos

Dit jaar zullen 14 deelnemers, 12 schilders en 2 fotografen, voornamelijk afkomstig uit Vught, hun werk laten zien in de Speeldoos op de traditioneel geworden tentoonstelling voor amateurkunstenaars in de maand mei. Donderdag 9 mei om 19.00 uur zal wethouder de heer Toine van de Ven de expositie officieel openen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de deelnemers zelf één van hun werken mochten kiezen en opsturen voor de expositie, is er dit keer meer aandacht besteed aan elke afzonderlijke exposant. Zo heeft de coördinator tentoonstellingen met de commissie en de deelnemers samen, een of twee werken per exposant gekozen, zodat sommigen wat meer ruimte krijgen. Dat geeft de mogelijkheid aan de kijkers om zich een beter inzicht in het werk van de kunstenaars te vormen. Wat er uitspringt is veel diversiteit; er worden verschillende technieken en stijlen gebruikt, van abstract tot figuratief, van ingetogen tot expressief, van monochroom tot kleurrijk.

Ongeacht het feit dat het hier om niet-professionele kunstenaars gaat, valt op dat vele van hen al een website hebben waarop ze hun werk promoten en dat ze professioneel omgaan met de organisatie van de expositie. De organisatoren hopen velen van de exposanten van dit jaar ook volgend jaar te kunnen ontmoeten en weer te kunnen genieten van nieuwe werk en kunstzinnige ontwikkelingen. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en in het weekend tijdens voorstellingen.

‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’ in de Speeldoos

Na de hitvoorstelling ‘Op zoek naar de Sloddervos’ beleven Woezel en Pip opnieuw een groot avontuur in hun vijfde familievoorstelling ‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’. Op zondag 5 mei beleven de populairste hondjes van het land een spannende reis door de tijd in Theater de Speeldoos in Vught. Een onvergetelijke theaterervaring voor alle vriendjes van Woezel en Pip.

Zou jij ook willen weten hoe het is om groot te zijn? Woezel en Pip kunnen niet wachten. Als de Wijze Varen even niet kijkt, glippen ze stiekem zijn nieuwe tijdmachine in. Op naar het land van nog niet gebeurd. Op naar een nieuw avontuur samen met hun vriendjes Buurpoes en Charlie. Bam, boem, knars, zoem! Als dat maar goed gaat … Een familiemusical voor alle kinderen vanaf twee jaar. Laat je meevoeren naar de bijzonderste plekken in de Tovertuin, zing en dans mee met nieuwe liedjes, verwonder je over het schaduwspel en schuif naar het puntje van je stoel als alles mis lijkt te gaan en de vriendjes zich afvragen of ze ooit nog thuiskomen … Na afloop van de voorstelling kan er heerlijk geknuffeld worden met de levensgrote pluchen knuffels van Woezel en Pip in de foyer van het theater.

Teken jouw tijdmachine
Kun je niet wachten? Kom dan nu alvast in de stemming door een tekening te maken van de tijdmachine die jij zou bouwen. Lever hem vóór de voorstelling in bij de Woezel en Pip-stand en wie weet, zie je jouw kunstwerk terug op het podium.

Zondag 5 mei om 12.00 en 15.00 uur, bij Theater de Speeldoos, Vliertstraat 6. Kaartprijs v.a. € 14,50, exclusief reserveringskosten. Reserveringen: www.theaterdespeeldoos.nl of telefonisch via 073-656 55 88.