Fusilladeplaats in het licht in 2020 (Foto: Cees Ringelberg)

Fusilladeplaats op kerstavond weer in het licht

Voor de meeste van ons staat kerst in het teken van een tafel vol overvloed. Een tafel waaraan gediscussieerd mag worden over voetbal, geloof en politiek. Een tafel waaraan iedereen plaats mag nemen ongeacht geloofsovertuiging en geaardheid. Een tafel waarbij iedereen en alles welkom is en wij onze liefde, dankbaarheid en gezelligheid uitdrukken in een mooi cadeau, gedicht of liedje. Een tafel waaraan wordt gelachen en geknuffeld.

Nog niet zo heel lang geleden was dit niet mogelijk. Wanneer je niet paste of wilde aansluiten bij een bepaalde visie, werd je weggestuurd. Afgevoerd naar een oord omringt door prikkeldraad en waar je in de gaten werd gehouden vanuit wachttorens. Geen rijkgevulde tafel, geen cadeaus en niets van alles wat wij nu bijna vanzelfsprekend vinden rondom de kerstdagen. Achtergelaten in de kou en het donker en een bestaan dat stukje bij beetje meer en meer werd meegezogen in de vergetelheid.

Families werden uit elkaar gerukt. Alléén omdat je een ster opgespeld had gekregen of omdat je liefde niet geaccepteerd werd. Omdat je het niet eens was en je verzette, omdat je in het verkeerde land was geboren. Of omdat je gewoonweg pech had. Verkeerde plek op het verkeerde tijdstip. Duizenden mensen wilden geen oorlog, maar werden wel het slachtoffer.

Ook vandaag de dag is er oorlog. Niet eens zover hier vandaan en ook nu zijn er duizenden mensen die deze oorlog niet willen en toch er slachtoffer van worden. Voor al deze mensen wordt op 24 december een kaarsje aangestoken. Deze mensen worden niet in de kou en het donker achtergelaten. Elk kaarsje staat in het teken van een naam, een volwaardig mens, een vader, een moeder, een zoon en een dochter. Zij zijn zoveel meer dan een slachtoffer, een strijder, een naam op een graf.

329 kaarsen
Peter van Kaathoven en 5 vrijwilligers zullen zaterdagavond 24 december, rond 19.00 uur, 329 kaarsen aansteken op de Fusilladeplaats in Vught. Het is voor Peter en de vrijwilligers dé manier om iets te kunnen teruggeven aan de mensen die hun leven voor ons hebben gegeven, zodat wij de kerst met onze dierbaren kunnen vieren. Bezoekers die de Fusilladeplaats de afgelopen jaren bezochten tijdens de kerstdagen werden geraakt en staken spontaan gedoofde kaarsen weer aan. Zo gaven ook zij het licht weer door. Op maandagavond 26 december zullen de kaarsen weer verwijderd worden.

Kijk ook bij

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

Van 8 tot en met 14 september 2024 vindt de jaarlijkse collecte van het Prinses …