Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Opening expositie Iraans-Amerikaanse kunstenaar Ali Banisadr

6 april 11:00

Na de Indiase Manish Nai, de Japanse Chiharu Shiota en de Noord-Ierse Claire Morgan introduceert Het Noordbrabants Museum met de Iraans-Amerikaanse kunstenaar Ali Banisadr opnieuw een internationaal rijzende ster in Nederland. Ali Banisadr: Foreign Lands is de eerste museale solotentoonstelling van deze hedendaagse kunstenaar in Europa. Een overzicht van de afgelopen tien jaar wordt van 6 april t/m 25 augustus in ’s-Hertogenbosch getoond.

De schilderijen van de kunstenaar Ali Banisadr (Teheran, 1976) vormen een weerspiegeling van zijn Iraanse afkomst en de invloed van Europese kunstenaars als Jheronimus Bosch, Paolo Veronese, Tintoretto en Francis Bacon. “De kleurrijke en levendige kunstwerken zijn een mix van orde en chaos, van schoonheid en horror. Ze nemen ons mee in een wereld die schatplichtig is aan het abstract expressionisme waarbij de wereldgeschiedenis en de mythologie elkaar ontmoeten”, licht Hans November, conservator 20e- en 21e-eeuwse kunst van Het Noordbrabants Museum, toe.

Foreign Lands
De tentoonstelling is vernoemd naar het schilderij Foreign Lands uit 2015. Het behoort tot Banisadr’s omvangrijkste landschappen uit zijn oeuvre en dient als uitnodiging om zijn belevingswereld te betreden. Ali Banisadr: Foreign Lands betreft een overzicht van 2008 tot heden en omvat ca. twintig schilderijen, inclusief een tweeluik en een drieluik, en ca. zes werken op papier. Banisadr’s werk is inmiddels opgenomen in de collectie van de grootste musea ter wereld, o.a. het Metropolitan Museum of Art in New York, Museum of Contemporary Art in Los Angeles en het British Museum in Londen. Hij woont en werkt momenteel in het New Yorkse Brooklyn.

Kunst gebaseerd op geluid
Wanneer Banisadr schildert ziet hij geluid, ook wel syneshesie genoemd. Zelf zegt hij hierover: “Als ik start met een schilderij is dat altijd gebaseerd op een interne ruis. Zodra ik mijn kwast neerzet, begint het geluid en kan ik het kunstwerk creëren op basis van de geluiden die ik hoor tijdens het schilderen. Dat is de kracht in mijn werk. Het zorgt ervoor dat ik de compositie kan maken en alles bij elkaar kan laten horen.”

Bezoekinformatie Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch, T +31 073 – 6877 877, hnbm.nl

Ticketprijzen Het Noordbrabants Museum met ingang van 1 januari 2019
Volwassenen: € 15
CJP en studenten op vertoon collegekaart (tot 30 jaar): € 7,50
Vrienden: gratis
Museumkaart, Ver. Rembrandt, BankGiro Loterij VIP-KAART en ICOM: gratis
Kinderen 4 t/m 17 jaar: gratis

Online tickets verkrijgbaar via tickets.hnbm.nl

Foto: Ali Banisadr voor The World Upside Down, 2018. Foto Julia Niebuhr.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Gegevens

Datum:
6 april
Tijd:
11:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
's-Hertogenbosch,
+ Google Maps