Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Museum Slager toont privé-collectie stillevens echtpaar Willekens-Kooloos

14 april 11:00 - 28 juli 17:00

Van 14 april tot en met 28 juli is in Museum Slager in ‘s-Hertogenbosch de tentoonstelling ‘Een goed bewaard geheim; 30 jaar vrolijk verzameld’ te zien. De tentoonstelling omvat een groot deel van de collectie Nederlandse stillevens van Frank en Gudule Willekens-Kooloos. Dit enthousiaste verzamelaarsechtpaar heeft in de afgelopen decennia een unieke, soms eigenzinnige collectie van meer dan 100 stillevens uit de periode van 1600 tot nu opgebouwd. Kunsthistoricus en verzamelaar prof. dr. Paul B. M. van den Akker opent de tentoonstelling op zaterdag 13 april.

J.H.S. Kever (1854-1922) Bloemstilleven

Iedere collectie begint met de verwerving van het eerste stuk, het eerste schilderij. Voor Frank en Gudule Willekens-Kooloos was dat een bloemstilleven van rond 1900 van Jan Hein Kever, schilder uit de Larense School. Na hun eerste kunstaanschaf is het echtpaar Willekens-Kooloos zich gaan verdiepen in de schilderkunst. Aanvankelijk ligt het accent op schilders van de Larense en Haagse school met werken van J.H.S.Kever, A. Neuhuys, E. van der Ven, J. Maris, W. Nuyen en J. Bosboom. Hun belangstelling verschuift vervolgens meer en meer richting het bloemstilleven.

Bloemstillevens van onder andere Henrietta Knip, Hendrik en Johannes Reekers, Cornelis van Spaendonck, Leo Gestel, Jan Sluijters en Geraldina J. van de Sande Bakhuyzen worden aan de collectie toegevoegd. Na 2000 raken ze verder geïnteresseerd in de bredere omvang van het Nederlands stilleven. Er worden fruit-, vanitas-, keuken-, banket- alsmede stillevens uit de ‘Bol-dynastie’ uit Heusden aangekocht. Werken van Raoul Hynckes, Eugene Brands, Gerard Róling en Jaap Nanninga komen zo ook in hun collectie terecht. Na 2010 wordt deze verder aangevuld met meer hedendaagse werken van onder andere Aat Veldhoen, Henk Helmantel, Kenne Grégoire, Arjan van Arendonk, Margroet Smulders, Anke Roder, en Douwe Elias. En ten slotte een schilderij van Otto van Rees en een bijzonder paneeltje van Co Westerik.

J.A.B. Bosboom (1817-1891), Nieuwe kerk Delft,1843

Verzamelen met passie
Het stilleven is voor veel kunstenaars uit alle tijden meestal een introverte proeve van eigen onderzoek en studie van de werkelijkheid, hún werkelijkheid, het leven verstild op een doek. Het is vervolgens aan de beschouwer, de verzamelaar, om op te ontdekken en te constateren dat niet meer zo zeer telt wat de schilder afbeeldt, maar vooral hoe hij of zij dat doet. Deze ontdekkingsreis is het echtpaar Willekens-Kooloos dertig jaar geleden begonnen. En ze zijn nog lang niet van plan deze zoektocht naar wat hen raakt in het stilleven te beëindigen. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op deze reis waarvan volop kan worden genoten in de intieme en aangename sfeer van dit historische Bossche Stadsmuseum.

Openinstijden
Dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Entreeprijzen
Entree € 8,50, inclusief kopje koffie/thee
Kinderen tot 12 jaar gratis
Kinderen van 13-18 jaar € 3,50
Museumkaart en Icomkaart: gratis

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Gegevens

Begin:
14 april 11:00
Einde:
28 juli 17:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Museum Slager
Choorstraat 8
‘s-Hertogenbosch, 5211 KZ
+ Google Maps