Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing ‘Wintergasten in Nederland’

8 december 20:00

IVN-’s-Hertogenbosch verzorgt op woensdag 8 december om 20.00 uur een lezing over ‘Wintergasten in Nederland’. De lezing wordt gegeven door Frans van Bussel. Frans is zijn hele leven al bezig met natuur en natuureducatie en ging vaak grasduinen in de natuur. Hij is opgeleid als IVN natuurgids en was jarenlang werkzaam bij het Natuurmuseum Groningen. Daarna was hij directeur bij het Regionaal Centrum voor Natuur en Milieucommunicatie Zeist. Tevens was hij docent natuuronderwijs op de Pabo en geeft nog steeds vogel- en andere natuurcursussen en lezingen. Daarnaast was hij voorzitter van de KNNV Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

De wintermaanden is de periode dat wij onze tuinen volhangen met vetbollen, houders voor zaadmengsels en snoeren met pinda’s. Op die rijke maaltijd komen veel vogels af die we in de zomermaanden niet in de tuin zien. Kuifmezen, staartmezen, goudvinken putters vinden zomers hun kostje in het buitengebied maar trekken in de winter graag naar het dorp of de stad. Er zijn ook vogels die je hier zomers niet ziet, maar die in de winter vanuit het hoge noorden of vanuit het oosten naar ons land trekken. In de tuinen kunnen we dan sijsjes, kepen, kramsvogels, koperwieken of zelfs pestvogels zien. Nog massaler is de trek van ganzen, zwanen en eenden naar ons land. In de polders en weilanden en vooral langs onze grote rivieren en het IJsselmeer en de Waddenkust verzamelen zich in de winter, honderdduizenden ganzen, zwanen, eenden en steltlopers. Prachtig gekleurde eenden als smienten, slobeenden en tafeleenden scharrelen er in het relatief ondiepe water hun kostje op. Ze zwemmen te midden van grote groepen ganzen zoals de grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen. Ook zien we in sommige delen van ons land bijzondere zwanen met gele snavels: wilde en kleine zwanen. Kortom ook in barre koude winters zijn er volop vogels in ons land

De lezing wordt gegeven in de Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. Van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch.
Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Aan overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.

Let op de IVN website voor actuele informatie m.b.t. de coronamaatregelen.

Gegevens

Datum:
8 december
Tijd:
20:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Brede Bossche School Nieuw Zuid
Jac. van Looystraat 5
's-Hertogenbosch, 5216 SB
+ Google Maps