Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over religieuze werk Charles Joseph Grips

7 oktober 19:30

Kunsthistorica Anita Koolen-Ellis vertelt in DePetrus over het religieuze werk van kunstenaar Charles Joseph Grips, die honderd jaar geleden in Vught overleed.

Grips werd in 1825 in Grave geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en vestigde zich daarna in Brussel. Daar maakte hij furore met genrestukken die doen denken aan Pieter de Hoogh, ‘interieurtjes’ met zorgvuldig geënsceneerde gebruiksvoorwerpen en vaak een vrouwenfiguur die aan het werk is. Ook schilderde hij veel portretten. Toen Brussel omstreeks 1880 in een economische crisis belandde, ging Grips terug naar Nederland. Hij kwam terecht in Vught, waar hij met succes opdrachten verwierf nadat in 1884 de Sint-Petruskerk was gebouwd.
Vanaf dat moment zou hij nog bijna uitsluitend religieuze werken schilderen voor de nieuwe kerk. Hij bouwde op het Marktveld in Vught een nieuw huis, waar hij de stamvader werd van drie generaties Vughtse kunstenaars. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling over Grips in DePetrus verschenen twee boeken, geschreven door Heimerick Tromp en Anita Koolen-Ellis, en een film (Historikon Films) over Charles Grips. De tentoonstelling in DePetrus loopt nog t/m 8 november.

Aanmelden
De lezing vindt plaats in Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2 in Vught en wordt georganiseerd door de Bibliotheek, Stichting Erfgoed, Anders Bezig Zijn en het Vughts Museum. Aanvang 19.30 uur. Kosten: 7,50 euro inclusief een kop koffie/thee. Je kunt vooraf aanmelden via de website: www.abzvught.nl.

Gegevens

Datum:
7 oktober
Tijd:
19:30
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

DePetrus
Heuvel 2
Vught, 5261 EE
+ Google Maps
Site:
https://www.depetrus.nl/contact/