Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over Genetische genealogie in HelvoirThuis

11 mei 20:00

Woensdag 11 mei om 20.00 uur geeft Erik Mols in het HelvoirThuis te Helvoirt (Kloosterstraat 30) een lezing over ‘genetische genealogie’.Heemkunde en genealogie zijn aan elkaar verwant, doordat ze zich beide met geschiedenis bezig houden. Door de ontwikkelingen op medisch-biologisch gebied werd het werkveld van de genealoog uitgebreid. Toegang is gratis voor leden van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 4 euro per persoon.

Sinds 2006 zijn allerlei genetische-genealogiebedrijven actief op de internationale markt. Of dit nu gaat om Ancestry, 23AndMe, FTDNA of LivingDNA uit de VS, of MyHeritage uit Israël, al deze bedrijven hebben iets gebracht wat voorheen niet voor genealogen beschikbaar was: toegankelijke betaalbare DNA-analyses. Genetische-genealogiebedrijven brachten de mogelijkheid om DNA te analyseren en dit te combineren met genealogie en daarmee ‘nieuwe’ en/of tot dan toe onbekende verwantschappen zichtbaar te maken.

Geavanceerde hobby
Genetische genealogie is een hobby die klassieke genealogie combineert met moderne DNA-technologie. Waar bij klassieke genealogie veel mensen denken aan stoffige archieven, is het voor de meesten lastig een start te maken met deze nieuwe geavanceerde hobby. Ir. Erik Mols weet als geen ander bio-informaticatechnieken en moleculaire biologie begrijpbaar te maken voor mensen die niet, zoals hij, in het veld gestudeerd hebben.
Een eigenschap van de almaar doorgaande evolutie, zijn veranderingen aan het DNA van generatie op generatie. Doordat deze veranderingen overerven, zijn ze te traceren en kunnen ze gebruikt worden voor genealogie. Hierbij gaat het niet alleen om traceerbare mutaties aan het autosomale DNA, maar ook aan het yDNA of mitochondriale DNA. Inmiddels zal het bij vele lezers al zijn gaan duizelen. De nieuwe moleculair-biologische technieken brachten niet alleen heel veel kansen, maar ook veel extra complexiteit. Verwikkelingen waar niet iedere genealoog nu direct op zat te wachten.

Handvatten
In de lezing ‘genetische genealogie’ geeft ir. Erik Mols handvatten om zelf aan de slag te gaan met genetische genealogie in het eigen onderzoek. Erik Mols is op 13-jarige leeftijd in 1983 begonnen met genealogie en heeft een ruime ervaring in traditionele genealogie. De roots van Erik liggen in Tilburg, Boxtel, Esch, Haaren, Vught en Udenhout. Erik Mols is opgeleid aan Wageningen Universiteit als bio-informaticus. Bio-informatica is een wetenschapsrichting die zich onder andere bezighoudt met DNA-onderzoek op de computer.
Mols heeft er ook een handboek over geschreven Het boek (ISBN 9789464484045, 223 p.) geeft je handvatten middels een onderzoekraamwerk om volledig zelfstandig de reis van jouw genen te bestuderen. In het boek worden voorbeelden van de meest toonaangevende internetdatabanken en DNA-hulpmiddelen uitgelegd. Het boek is geschikt voor mensen die meer willen weten over stamboomonderzoek met DNA, maar zeker ook voor mensen die op zoek zijn naar een onbekend familielid. Na de lezing is het boek te koop voor 30 euro en het kan gesigneerd worden door de auteur.

Het werkgebied van Heemkundekring De Kleine Meijerij omvat de plaatsen Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout. www.dekleinemeijerij.nl

Gegevens

Datum:
11 mei
Tijd:
20:00

Locatie

HelvoirThuis
Kloosterstraat 30
Helvoirt, 5268 AC
+ Google Maps
Telefoon:
0411 202 010
Bekijk de site van Locatie