Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing over gallen IVN Oisterwijk op 25 oktober

25 oktober 2018 20:00 - 22:00

Gallen, co-productie van beest en plant

In een herberg geniet je onderdak en krijg je een maaltijd. Een gal is zo’n herberg. Een reactie van een waardplant die de verwekker een onderkomen biedt. De galappel, schitterend glanzend rood en bolrond aan de onderkant van eikenbladeren, is misschien de meest bekende.

Maar er bestaan heel erg veel verschillende gallen. In ons land zeker meer dan 800 soorten. Gallen komen voor op de eik, maar ook op veel andere plantensoorten, van hondsdraf tot grove den, van riet tot beuk, roos, braam, wilg, boerenwormkruid, akkerdistel, warkruid en walstro, van brandnetel tot vogelkers … Gallen worden vaak veroorzaakt door veel verschillende organismen en komen aan alle plantendelen voor, op bladeren, in bloemen, stengels, wortels.

Gallen zijn een prachtig voorbeeld van de complexiteit in de natuur. De levenscyclus van veel galbewoners is ingewikkeld, generatie- en gastheerwisseling spelen een rol. Kortom, gallen vormen een heel breed thema, boeiend voor zowel planten- als dierenliefhebbers. Gallen zijn ook nog eens heel mooi, mooi van vorm, mooi van kleur, en je komt ze op elke (natuur-)wandeling tegen; gewoon goed kijken !

Op donderdag 25 oktober zal Rini Kersten op verzoek van IVN Oisterwijk en LNMH Haaren een lezing geven over dit interessante onderwerp in de Voorhof, Kerkstraat 64 in Oisterwijk. Aanvang 20 uur en toegang gratis. U bent van harte welkom!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Gegevens

Datum:
25 oktober 2018
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

De Voorhof – PKN Oisterwijk
Kerkstraat 64
Oisterwijk, 5061 EK
+ Google Maps
Telefoon:
0135211057