Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over bevrijding Liempde

25 oktober 2021 19:30

Op maandag 25 oktober verzorgt Erfgoedvereniging Kèk Liemt een lezing door Dirk Paagman over de bevrijding van Liempde en wat daaraan vooraf ging. De lezing start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde en is gratis toegankelijk.

Operation Market Garden
Op 17 september 1944 startte Operation Market Garden. Op de Sonse Heide en de Schijndelse Heide landden duizenden Amerikaanse parachutisten. Zij moesten de corridor tussen Eindhoven en Uden openhouden voor de doortocht van de tanks van het Britse XXX Corps die richting Arnhem zouden rijden. Deze corridor zou later bekend staan als Hell’s Highway vanwege de felle Duitse aanvallen.

24 oktober 1944
Tussen 28 september en 23 oktober was Liempde een Duits Frontliniedorp. Vanuit Sint-Oedenrode en Best werd Liempde met granaten beschoten. Een deel van de bevolking van het dorp moest evacueren. Op 17 oktober crashte aan de Meulekensweg een Amerikaanse bommenwerper. Schijndel werd na vele granaatbeschietingen en zware gevechten op 23 oktober bevrijd. Van daaruit trokken de militairen van de 2nd Seaford Highlanders, onderdeel van de 51st Highland Division, langs het Duits Lijntje op richting Liempde en Boxtel. Liempde werd op 24 oktober bevrijd.

Paagman
Dirk Paagman is leraar geschiedenis aan het Maurick College in Vught en afkomstig uit Schijndel. Paagman weet op zeer boeiende wijze over de turbulente tijd van de bevrijding te vertellen. Paagman is auteur van het boek ‘De bevrijders van Schijndel’.

Coronacheck
De maximale bezetting in D’n Liempdsen Herd is 60 personen. Gasten moeten in het bezit zijn van een geldige QR-code als bewijs van vaccinatie, negatieve test of van een eerdere coronabesmetting. Inloop vanaf 19.00 uur, start lezing om 19.30 uur.

Foto: Enkele manschappen van de 51st Highland Division (Foto uit de collectie van Heemkundekring Schijndel)

Gegevens

Datum:
25 oktober 2021
Tijd:
19:30
Evenement Categorie:

Locatie

Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd
Barrierweg 4
Liempde,
+ Google Maps