Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing flora en fauna van de Kampina

3 november 20:00

Het IVN-’s-Hertogenbosch verzorgtop woensdag 3 november om 20.00 uur een lezing over de ‘Flora en fauna van de Kampina’. De lezing wordt gegeven door Frans Kapteijns. Hij is een groot natuurliefhebber en kent als natuurgids en boswachter de Kampina als geen ander.

De Kampina is een fraai heidelandschap dat omringd wordt door bossen en wordt doorsneden door enkele beken. Het noordelijk deel van de heide is vrij droog met veel struikheide, het zuidelijk deel is vochtiger. Opmerkelijk zijn de vele blauwe bosbessen in juli en de paarse heide in augustus. Er groeien klokjesgentiaan en zeggesoorten. Zomers vliegt de boomvalk hier en de wulp, tureluur en roodborsttapuit komen in het gebied voor. Met een beetje geluk kunt u een levendbarende hagedis zien of het doortrekken van kraanvogels. In het noorden van de Kampina liggen vennen, die door regenwater worden aangevuld. Hierdoor zijn ze voedselarm en groeien er bijzondere planten als zonnedauw, lavendelheide, en veenbes. In het zuidoosten van het gebied stroomt de Beerze die overgaat in de Kleine Aa en het Smalwater. In het stroomdal van de Beerze vindt u elzenbos met hop en bitterzoet, vochtige heide, gagel en beenbreek. In de winter treedt de Beerze buiten haar oevers. Deze overstromingen zijn een weelde voor water- en trekvogels, zoals steltlopers, ganzen en eenden. Verder loopt de Beerze door het Banisveld. Hier groeit moerashertshooi en de lisdodde en grazen runderen. Vogels als het blauwborstje, de kleine plevier en de heggemus komen hier volop voor.

De lezing wordt gegeven in de Grote Zaal van de Brede Bossche School Nieuw Zuid aan de Jac. Van Looystraat 5, 5216 SB ’s-Hertogenbosch. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis voor leden van de IVN/Vogel- en Natuurwacht ’s-Hertogenbosch e.o. Aan overige bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,50 gevraagd.

Let op de IVN website voor actuele informatie m.b.t. de coronamaatregelen.

Gegevens

Datum:
3 november
Tijd:
20:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Brede Bossche School Nieuw Zuid
Jac. van Looystraat 5
's-Hertogenbosch, 5216 SB
+ Google Maps