Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ‘Esch en zunne veldwachter Janus van Haren’

24 april 11:15 - 13:00

Op zondag 24 april om 11.15 uur verzorgt Ruud van Nooijen een lezing in MUBO over zijn opa Adrianus van Haren, die tussen 1901 en 1934 rijksveldwachter is geweest in Esch. De lezing vindt plaats in het kader van de expositie ‘Historie van Esch’, die in MUBO is te zien t/m 17 juli 2022. Ruud vertelt over de belevenissen van zijn opa, waarbij ook het dorp Esch uit die tijd tot leven komt met oude beelden. Een mooi historisch tijdsbeeld over misdaad, veiligheid en handhaving in Esch.

Opa Janus van Haren (foto: Ruud van Nooijen)

Adrianus van Haren wordt geboren in 1874 in Nederasselt en overlijdt in Esch in 1938. Zijn eerste baan als gemeenteveldwachter begint in Oss (1901-1904). Daarna doet hij als gemeenteveldwachter nog 5 jaar dienst in Megen en ’s-Hertogenbosch. Maar de langste tijd in zijn loopbaan brengt hij door in Esch van 1909 tot1934 als rijksveldwachter.

Van Esch wordt eind 19de eeuw in de gemeenteraad gezegd dat daar toch nooit iets gebeurt. In augustus 1898 doet commissaris van de koningin baron Van Voorst tot Voorst tijdens een bezoek aan Esch een goed woordje voor de toenmalige dorpsveldwachter Vlassak. Ook dan blijft de gemeenteraad van mening dat er in Esch voor een dorpsveldwachter niets te doen is. Vlassak doet immers bijna geen dienst en is meestal aan het werk op zijn eigen land. Is dan het aanstellen van rijksveldwachter Adrianus van Haren uit ‘misdaadstad Oss’ naar ‘dorp Esch waar nooit iets gebeurt’ wel nodig? Het antwoord hierop doet spreker Ruud van Nooijen uit de doeken tijdens zijn lezing. Wat deden die ‘bromsnorren’ zoal? In elk geval lezen we in de annalen dat Adrianus van Haren werk heeft aan o.a. het betrappen van stropers, het grijpen van schutters, het arresteren van messentrekkers en het ingrijpen bij een gewelddadige overval op zijn buurman.

Ruud van Nooijen

Ruud van Nooijen (74) is geboren en getogen Boxtelaar. In zijn werkzame leven is hij van 1964 tot 2002 als militair in diverse functies werkzaam geweest bij het ministerie van Defensie. Door een VN-uitzending naar voormalige Joegoslavië in 1993 is hij tevens veteraan. Hij is medeoprichter van de in 2010 opgerichte Stichting Veteranen Boxtel. In 1979 is hij als secretaris lid van het bestuur van de stichting ‘Red de Toren’, die tot doel heeft de restauratie van de toren van de Boxtelse Sint Petrus Basiliek. Naast fervent fotograaf is Ruud van Nooijen amateurhistoricus en als zodanig oud-secretaris van de Heemkunde Boxtel en medeoprichter en bestuurslid van de stichting ‘Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees’. Ruud heeft vele cultuur-historische artikelen op zijn naam en is als deskundige ook verbonden aan Museum Boxtel (MUBO).

De presentatie start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en koffie/thee is verkrijgbaar. Tijdens de presentatie is ook een koffie/theepauze ingelast. Bij elkaar zal de presentatie tot uiterlijk 13.00 uur duren. De entreeprijs voor de lezing is € 5, met museumkaart € 2. Aanmelden verplicht op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898.

Gegevens

Datum:
24 april
Tijd:
11:15 - 13:00
Evenement Categorie:

Locatie

MUBO Museum Boxtel
Baroniestraat 18
Boxtel, 5281 JE
+ Google Maps