zondag 22 april 2018 19:29

 


 

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie ‘Vrouwen in verzet: Hannie, Truus en Freddie’

24 maart 08:00 - 17:00

Johanna ‘Hannie’ Schaft – bekend als ‘het meisje met het rode haar’ – en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen behoren tot de bekendste verzetsheldinnen van Nederland. In de oorlog waren zij de drie meest gezochte vrouwen van Nederland. Hannie, Freddie en Truus zijn nog tieners als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zij raken al snel overtuigd dat zij moeten vechten voor hun idealen: solidariteit en gelijkheid. Vanaf 24 maart zijn de verhalen van Hannie, Truus en Freddie te zien in de expositie ‘Vrouwen in verzet’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Deze expositie, mogelijk dankzij een bijdrage van het vfonds, is ontwikkeld door Museum Haarlem en wordt door NM Kamp Vught uitgebreid. Tijdens het Jaar van Verzet is in oorlogs- en verzetsmusea in het hele land aandacht voor verzet in al haar uiteenlopende vormen.

Keuzes
De wereld van Hannie (19), Truus (16) en Freddie (14) verandert totaal vanaf de bezetting in mei 1940. Zij moeten al vroeg hun toekomstdromen loslaten en volwassen keuzes maken. De vriendinnen pleegden gewapende aanslagen op de Duitse bezetter, collaborateurs en landverraders. Minder bekend is dat zij ook onderdak zochten voor joodse kinderen. Truus zei hierover in een interview: “Dat werk kon heel gemakkelijk door vrouwen worden gedaan. Die kinderen schoven van gezin naar gezin. Het was afschuwelijk. Als je die stumpers zag. Ik heb ze gezien, vier, vijf jaar oud waren ze, en helemaal grijs. Daar kon Hannie niet tegen. Die vond het zo verschrikkelijk en moest daar elke keer om huilen.” Hannie Schaft wordt op 17 april 1945 door de bezetter gefusilleerd. Truus en Freddie Oversteegen hebben het geluk de oorlog te overleven.

Kamp Vught
Uit onderzoek van historicus Peter Hammann, dat als basis diende voor de expositie, blijkt dat de ouders van Hannie, Aafje en Pieter Schaft in juli 1944 werden opgepakt. Zij werden naar SS-concentratiekamp Vught afgevoerd als ‘gijzelaars’. De Duitse bezetter wilde zo bereiken dat Hannie zich zou aangeven, een tactiek die veel gebruikt werd om verzetsstrijders tot overgave te dwingen.

De expositie is te bezoeken van 24 maart t/m 1 juli 2018

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Gegevens

Datum:
24 maart
Tijd:
08:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Website:
http://www.nmkampvught.nl

Locatie

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
Vught, 5263 NT
+ Google Maps