Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Debat over de vrouwelijke kunstenaar in de 21e eeuw

27 juni 15:00

Om 15.00 uur spreekt Juul van Stokkom, kunstdocent en researcher, met een aantal kunstenaars uit de tentoonstelling _BRABA_ARTE_FEMINA, *De kleur van 13 vrouwen* over hun ervaringen als vrouw in de kunstwereld; een wereld waarin de vrouw nog steeds niet veel ruimte inneemt. Hierna zullen de kunstenaars samen met het publiek in gesprek over actuele vraagstukken rondom de huidige positie van vrouwelijke kunstenaars, aan de hand van stellingen. Ten slotte is er een feestelijke afsluiting van deze bijzondere expositie in een ingewikkelde tijd.

Dat vrouwen weinig ruimte innemen in de kunstwereld blijkt o.a. uit een onderzoek van Mama Cash uit 2019, waarin werd aangetoond dat slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea wordt vertegenwoordigd door vrouwen. Dit lage percentage geeft aanleiding tot gesprek. Beeldend kunstenaar en curator Florence Husen (Marrakech, 1952) biedt in de Kunstruimte de Melkfabriek in s’-Hertogenbosch een podium aan vrouwelijke kunstenaars. Met de 13 Brabantse vrouwen weet ze het percentage van 13% uit te dagen.
De expositie komt niet per definitie vanuit een activistische of feministische houding of vanuit een politiek correcte keuze. Het betreft hier een specifieke groep van talentvolle kunstenaars, die haar tijdens haar werkzame leven hebben geïnspireerd, gemotiveerd en gesteund. Florence Husen: “Geweldig hoe deze vrouwen mij hebben versterkt die laatste 36 jaar dat ik in Brabant woon en werk! Juist voor deze meiden wil ik een podium creëren, iets wat zij verdienen door hun grote inzet voor de kunsten en hun medemensen om het leven zoveel mooier te maken.”
_BRABA_ARTE_FEMINA, *De kleur van 13 vrouwen* is een dwarsdoorsnede van toptalent uit de hedendaagse kunst. Talent dat zich mede onderscheidt door technisch meesterschap in verschillende dimensies. En talent dat de noodzaak ziet om ook in moeilijke tijden hun nieuwste werk te laten zien.

Wilt u dit debat bijwonen?
Meld u aan door een mail te sturen naar: kunstruimtedemelkfabriek@gmail.com.
Ook bent u van harte welkom de expositie te komen bezoeken van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17 uur in Kunstruimte de Melkfabriek, Guldenvliesstraat 4, ‘s-Hertogenbosch.

(Foto: Kitty Doomernik)

Gegevens

Datum:
27 juni
Tijd:
15:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Kunstruimte de Melkfabriek
Guldenvliesstraat 4
's-Hertogenbosch,
+ Google Maps