Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijeenkomst over Zen, Kunst en Kinhin in Boxtel

24 oktober 2021 11:15

Zen-leraar Kees van den Muijsenberg

In het kader van de lopende expositie ‘Pelgrimage, wandelen onder de vleugels van de hemel’ verzorgt zen-leraar Kees van den Muijsenberg in Museum Boxtel op zondag 24 oktober om 11.15 uur een bijeenkomst (sesshin) over zen, kunst en kinhin. Kees van den Muijsenberg reikt vanuit de zen-traditie aan wat een mens eigenlijk is en laat u dit ervaren met meditatie-oefeningen. Kortom, een rustgevende meditatieve bijeenkomst, goed voor de gemoedsrust in deze hectische tijden.

Ter introductie zal Kees van den Muijsenberg enkele koans (bestaansvragen) uit de zen-traditie behandelen. Een koan is een ogenschijnlijk absurde vraag die niet te beantwoorden lijkt. Ze hebben altijd een directe relatie met ons eigen leven, ook al zie je dat niet altijd direct. De meeste koans zijn verpakt in de vorm van korte verhaaltjes, meestal historisch. Een koan wordt in Zen gebruikt om leerling-monniken aan te sporen om hun denkpatroon te veranderen. Daarnaast staat Kees kort stil bij het gedicht ‘Als iemand vraagt naar mijn verblijf’ van zenmeester zwerver Ryokan (Japan, 18e eeuw).

De bijeenkomst begint met een moment van verstilling. Daarna volgt de introductie, waarna we opnieuw verstillen en in stilte kinhin oefenen, meditatief lopen, dat symbool staat voor elk menselijk bewegen. Meditatief lopen (kinhin) is even belangrijk als het meditatief zitten (zazen). Kinhin wordt beschouwd als een vorm van ‘zen in actie’. Kinhin wordt gebruikt om de periodes van zitten (fysieke inactiviteit) af te wisselen met fysieke activiteit.

Kees van den Muijsenberg (1956) is lid van de Orde der Minderbroeders en Kapucijnen. Hij studeerde theologie in Tilburg en spiritualiteit in Rome. Na een loopbaan van pastoraal werken en bestuurswerk ging hij vanaf 2008 de zenweg en werd hij geheel vrijgesteld voor zowel de beoefening van zen als voor de studie van de zen en mystiek. In december 2010 werd hij door Willigis Jäger benoemd tot zen-leraar in de zen-lijn LEERE WOLKE. In juni 2011 voltooide hij de koan-training zoals die wordt gegeven binnen de SanboKyol school. Kees verzorgt sesshins in Nederland en België en begeleidt het jaar door zen-groepen in Breda en Tilburg. Meer info op zijn website www.zendosengtsjan.nl.

De bijeenkomst start om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur. Koffie/thee is verkrijgbaar. Voor doorstroomlocaties zoals musea zijn met ingang van 25 september 2021 alle toegangsbeperkende maatregelen opgeheven. Dat wil zeggen dat de anderhalve meter afstand niet langer verplicht is in het museum, ook niet bij kleine evenementen. Bovendien geldt dat er geen coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Aanmelden is verplicht op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. De entreeprijs voor de lezing is € 5,00 (met museumkaart € 2,00).

Gegevens

Datum:
24 oktober 2021
Tijd:
11:15
Evenement Categorieën:
,

Locatie

MUBO Museum Boxtel
Baroniestraat 18
Boxtel, 5281 JE
+ Google Maps