Zorgkosten in Vught hoger dan rest van Nederland

Ingezonden mededeling

In de gemeente Vught liggen de jaarlijkse zorgkosten per inwoner hoger dan in de rest van Nederland. Een Vughtenaar maakt jaarlijks gemiddeld 2.357 euro aan zorgkosten die ten laste komen van de verplichte basisverzekering. In de rest van Nederland ligt dit op gemiddeld 2.153 euro. Een verschil van ruim 200 euro per inwoner, ofwel zo’n tien procent. Dit blijkt uit een rondgang van Zorgwijzer.nl onder Nederlandse gemeenten. Hiervoor werd gebruikgemaakt van Zorgverzekeringswet-cijfers van Vektis.

Ziekenhuiszorg en GGZ
De verschillen in zorggebruik in Vught en de rest van Nederland zijn met name aanwezig binnen de ziekenhuiszorg en tweedelijns GGZ. Een inwoner uit de gemeente Vught is jaarlijks goed voor 1.348 euro aan zorgkosten voor medisch-specialistische zorg in ziekenhuizen. Het landelijk gemiddelde ligt 118 euro lager. Verder maakt een Vughtenaar jaarlijks 310 euro aan kosten binnen de tweedelijns GGZ, terwijl dit in Nederland op gemiddeld 207 euro ligt. Een fors verschil van bijna 50 procent. Niet alle soorten zorgkosten zijn in Vught hoger. Zo wordt er minder gedeclareerd binnen de huisartsenzorg en farmaceutische zorg.

Zorguitgaven stijgen
Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat de zorguitgaven in 2019 opnieuw stijgen. Zorgverzekeraars zijn daarom genoodzaakt hun zorgpremie te verhogen. DSW heeft dit eind september al gedaan. Bij de Schiedamse verzekeraar stijgt de premie van de basisverzekering komend jaar met 4,50 euro per maand. Ook de andere verzekeraars zullen naar verwachting hun ziektekostenpremie verhogen. De hoogte van de premie, voorwaarden van de verzekering en de zorgbehoefte kan ieder jaar veranderen. Het is daarom slim om de huidige polis ieder jaar te controleren en eventueel een overstap naar een goedkopere zorgverzekering. Uit cijfers van Vektis blijkt dat jaarlijks een miljoen Nederlanders van verzekeraar switchen.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …