(Foto: Emiel Rijken)

Zondag 18 februari wandeling Sparrendaal Vught

Zondag 18 februari verzorgt de Natuurwerkgroep Liempde een wandeling over landgoed Sparrendaal in Vught. Vught staat van oudsher bekend om de vele landgoederen en buitenplaatsen van welgestelde Bosschenaren, die de drukte en de stank van de stad wilden ontvluchten.

Het landgoed Sparrendaal, op de zuidelijke grens van Vught, werd eind 18e eeuw gesticht door de wijnhandelaren Van Rijckevorsel uit Den Bosch. Een eeuw later kregen de Paters van Scheut het landgoed als schenking om er een opleidingsinstituut te vestigen. Sparrendaal werd een uitvalsbasis van deze Belgische missieorde. De paters verrichtten hun missiewerk in verre streken: Midden-Amerika, Centraal Afrika en Azië. Na hun pensionering keerden de paters terug op Sparrendaal. Op een kerkhof op het landgoed rusten deze idealisten, die ver weg gingen om zieltjes te winnen. Om in hun eigen levensonderhoud te voorzien ontgonnen de paters een groot deel van het moerassige landgoed. De houtwinning was in hun tijd een belangrijke bron van inkomsten en daarom hebben zij veel bomen aangeplant. De schitterende lanen op Sparrendaal zijn dan ook te danken aan de Paters van Scheut.

Brabants Landschap
Na het vertrek van de laatste paters in 2000 ging het landgoed over in handen van Brabants Landschap. Het klooster zelf werd afgebroken; het statige missiehuis bleef gelukkig staan. Tegenwoordig is het in gebruik als kantoor van een IT-bedrijf. Sparrendaal straalt vooral rust uit. Met wat fantasie zie je er zo een oude missiepater met zijn lange, grijze baard en een bijbel onder de arm rondwandelen.
Emiel Rijken, oud-medewerker van Brabants Landschap, zal de gids zijn. Hij woont vlak bij het landgoed en kent er de mooiste plekjes.
Verzamelen om 09.00 uur bij café ’t Groene Woud in Liempde en vandaar carpoolen de deelnemers naar het startpunt, Sparrendaalseweg 5 in Vught (bij slaghek). Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Geen honden toegestaan.

Kijk ook bij

Jong talent exposeert in Museum Boxtel

Van 20 april tot en met 30 juni is in Museum Boxtel de expositie ‘MUBO …