Zon verstandig en vermijd huidkanker

Ingezonden mededeling

De mensen genieten volop van de zon en de terrassen stromen vol nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. De stranden worden eveneens goed bezocht door gezinnen. Een fles zonnebrandolie mag daarbij niet ontbreken in de luiertas rugzak. Tenminste, dat zou je denken. We maken ons nog steeds veel zorgen over het coronavirus, maar doen we dat ook als het om onze huid gaat?

Dermatologen geven aan dat minder mensen zich laten controleren in vergelijking met de tijd voor de coronacrisis. Dat is volgens hen zorgelijk, want ben je er op tijd bij, dan is dat cruciaal voor een behandeling die goed aanslaat.

Gehalveerd
Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) blijkt dat het aantal diagnoses van huidkanker door de coronacrisis wekenlang is gehalveerd. Dermatologen zijn van mening dat het niet zo is dat mensen minder huidkanker krijgen, ze zijn er volgens hen niet bedacht op.

Meest voorkomende vorm
Huidkanker is het meest voorkomende type kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 mensen te horen dat ze de ziekte hebben. Dit betekent dat 1 op de 5 Nederlanders ermee te maken krijgt. Het aantal patiënten is de afgelopen jaren steeds toegenomen.

Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten huidkanker. Twee vormen die vaak voorkomen zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Meestal is het goed behandelbaar. Daarnaast is melanoom ook een vorm van huidkanker. Die kan uitzaaien en is daarom erg gevaarlijk. Het herkennen van huidkanker is lastig. Wanneer je een verdacht plekje hebt is het raadzaam om een dermatoloog te bezoeken. Die kan een diagnose stellen en indien nodig het plekje weghalen.

Kapotte cellen 
Na verbranden heb je meer kans op kanker. Dit komt doordat de UV-straling in de zon het DNA in je cellen voorgoed beschadigt. Ben je ooit als kind een fles zonnebrandolie in je zebra tas vergeten en flink verbrand? Dan zijn die beschadigde cellen zelfs op latere leeftijd niet hersteld. Hoe vaker je verbrandt, hoe meer kans je maakt op huidkanker. Zelfs wanneer je niet verbrandt, maar alleen maar bruin wordt, breng je je huid schade toe.

Altijd smeren 
Smeer jezelf goed in zodra de zon schijnt. Zorg ervoor dat er altijd een tube zonnebrand in je ted baker tas  zit. Dus niet alleen wanneer je gaat zwemmen of buiten gaat zitten, maar altijd. Want zelfs als je gaat winkelen kan je flink verbranden. Smeer jezelf een half uur voordat je de zon in gaat in. Doe dat om de twee uur en blijf tussen 11.00 uur en 15.00 uur uit de zon. Draag in de volle zon altijd bescherming en houd baby’s en kleine kinderen in de schaduw. Controleer je huid regelmatig en neem bij verdachte plekjes contact op met een dermatoloog.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …