Zomerexpositie schilderijen Pieternel Dekkers in Lambertuskerk

Tussen 28 juni en 20 augustus, op zondagen tijdens en na een kerkdienst en op woensdagen zijn tijdens de Open Kerkochtenden van 10.00-12.00 uur aan de muren van de Lambertuskerk in Vught de schilderijen van Pieternel Dekkers te zien. Op woensdagmorgen 12 juli en 2 augustus is Pieternel aanwezig om meer te vertellen over het hoe, waar en waarom van haar schilderijen. Zondag 20 augustus is de finissage van haar tentoonstelling.

Bijna overal zie je contouren van landschappen. Een horizon, riet, land, lucht en water. Natuur is haar inspiratie. Vroeger fietste ze als scholier door de velden van Sprang-Capelle. Daar was altijd wijdte, een horizon en een landschap. Dat heeft ze toen al, met de aanmoediging van haar vader, op papier weergegeven.
Pieternel is daarna gaan studeren, maar ze heeft zich steeds verder ontwikkeld in de schilderkunst. Ze volgde lessen bij andere kunstenaars op de Muzerije. Daarbij werkte ze met olieverf, een traag drogende verf. Dat vereist een bepaalde manier van werken. Wachten tot iets droog is en als het op het doek staat, staat het er. Uit nieuwsgierigheid en vanwege de drive om nieuwe elementen in haar werk te brengen schildert ze het laatste jaar met acrylverf. Dat heeft andere eigenschappen, mogelijkheden en beperkingen. Het was voor haar een aanzet om verf te mengen met andere materialen, zoals aarde en turf. Die ontwikkeling is mede ingezet door haar verblijf in Ierland waar ze tweemaal ‘artist in residence’ was op Achill Island en in Connemara. Een nieuwe invalshoek waardoor haar schilderijen er nu anders uitzien dan eerder werk.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …