Zomereenzaamheid: in Vught doen we daar wat tegen!

De zomer staat voor de deur en dat is voor veel mensen een mooie periode. Maar voor senioren is de zomer vaak een tijd waarin eenzaamheid een grotere rol speelt dan in andere seizoenen. Dat blijkt uit onderzoek. 15% van de ouderen voelt zich in de zomer eenzamer dan in een andere periode van het jaar. Daarom werkt een aantal Vughtse organisaties, dankzij een extra subsidie van het Oranjefonds, in de maanden juli en augustus samen aan een ‘Programma tegen zomereenzaamheid’.

De zomer is voor lang niet alle senioren een fijne periode. Uit onderzoek blijkt onder meer dat senioren die zich eenzaam voelen, gemiddeld acht dagen achter elkaar niemand spreken in de zomer. “Dat kan echt niet en is een situatie die niemand wil”, zeggen Anneke van Wijmen van Ouderen Samen en Jozef Kok van de Seniorenbus Vught. “Daarom grijpen we deze zomer aan om zoveel mogelijk senioren, en met name die met een kleine beurs, te laten deelnemen aan een aantal uitstapjes. Dat kan doordat het vervoer is geregeld. En het zijn uitstapjes zijn waar ze anderen kunnen ontmoeten.”

Veel senioren zijn eenzamer in de zomer
In Nederland voelen meer dan een miljoen mensen zich eenzaam. Onder ouderen speelt eenzaamheid een grotere rol. Vanaf 65 jaar voelt 44% zich eenzaam. Van deze mensen voelt weer 15% zich in de zomer nog eenzamer dan in een andere periode van het jaar. Een klein deel daarvan voelt zich zelfs erg eenzaam. Daardoor is de zomer voor hen een (zeer) onplezierige tijd. Zomereenzaamheid komt vaker voor in en rond grote steden, wat meer onder vrouwen dan mannen, en onder alleenstaanden en senioren zonder kinderen. Voor Vught betekenen deze landelijke cijfers dat er zeker 500 senioren zijn die zich in de zomer (zeer) eenzaam voelen. En zeker als je dan ook nog een kleine beurs hebt, komt dat extra aan.

Oorzaken
Veel mensen zijn in de zomer op vakantie. Hierdoor is het stiller, zijn er minder sociale contacten voor de achterblijvers en zijn er minder activiteiten om aan deel te nemen. De sluiting van verzorgingshuizen op veel plekken in Nederland draagt ook bij aan meer eenzaamheid in het algemeen. Langer thuis blijven wonen is dan vaak ook langer eenzaam thuis wonen.

Samen sterk in de strijd tegen eenzaamheid
Het bestrijden van eenzaamheid staat hoog op de landelijke en lokale politieke agenda’s. Er zijn veel initiatieven om mensen met elkaar in contact te brengen. Dat gebeurt dit jaar ook in Vught. Naast de inmiddels al klassieke Zomerschool van ABZ en Ouderen Samen, is er een zestal activiteiten op touw gezet. Want we kunnen allemaal een steentje bijdragen om eenzaamheid te verminderen en dat begint al met kleine dingen als een groet, een gesprekje, een keer met een buurman een kopje koffie drinken of een boodschap doen. Juist ook met de gedachte dat de zomerperiode niet voor iedereen een fijne periode is. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 60% van de senioren vindt dat zomereenzaamheid meer aandacht verdient. Suggesties zijn onder meer: organiseer speciale zomeruitjes, en bezoek mensen die dat graag willen. En dat doen we dit jaar in Vught.

Vughtse zomeractiviteiten
De volgende speciale zomeruitjes worden door ABZ, Ouderen Samen, De Rode Rik en Woonwijze samen met de Seniorenbus Vught georganiseerd:
– Een middag naar de St.-Jan in ‘s-Hertogenbosch met een rondleiding door een gids en een kopje koffie met Bossche bol op de Parade.
– Een zomeravondconcert door Harmonie Kunst&Vriendschap op de Heuvel voor DePetrus met een hapje en een drankje.
– Een mee-zing- en dansmiddag in De Rode Rik met de band ‘Roept U Maar’, een levende jukebox, met een hapje en een drankje.
– Een bezoek aan tuinderij ‘De Scheve Schup’ met een kopje koffie en wat lekkers en de mogelijkheid om met een tas met groenten of een bos bloemen naar huis te gaan
– Het concert ‘La Vie est Belle’ van André Rieu wordt vertoond op groot scherm op het terras van De Rode Rik na een inleiding over deze vermaarde violist. Versierd met een hapje en een drankje.
– En als klap op de vuurpijl een dagtocht met de boot naar Heusden, inclusief koffie met een Bossche bol en een lunch op de markt in het pittoreske Heusden.

Meer informatie over deze zomeractiviteiten bij ABZ of De Rode Rik.

Kijk ook bij

Cursus Sterrenkunde in Den Bosch

Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), verzorgt …