Zo zoek je een mooie tuinset uit!

Ingezonden mededeling

Een tuinset is natuurlijk onmisbaar als je optimaal van je tuin wilt genieten. Een tuinset biedt je tuin namelijk een uitnodigende en gezellige sfeer en het nodigt je echt uit om er lekker bij te zitten. Maar hoe koop je eigenlijk een goede tuinset die bij jouw tuin en persoonlijke wensen past? In dit artikel lees je 4 handige tips, zodat jij ook heerlijk in je tuin kunt zitten zodra het zonnetje zich weer laat zien!

1. Grootte van de tuinset bepalen
Een van de eerste dingen die je je moet bedenken als je een nieuwe tuinset gaat kopen, is wat de afmetingen maximaal mogen zijn. Meet dus de plek in je tuin op waar de tuinset moet komen te staan, zodat je gerichter op zoek kunt gaan. Houd hier ook rekening met wat extra ruimte om de stoelen comfortabel naar achteren te kunnen schuiven. Naast de afmetingen van de tuinset zelf moet je ook bepalen hoeveel mensen aan de tuinset kunnen zitten. Zo zijn er onder andere vierpersoons of zespersoons tuinsets te koop. Bestaat je huishouden bijvoorbeeld uit vier personen, maar heb je regelmatig iemand op bezoek, dan is het misschien handiger om toch voor die zespersoons tuinset te gaan.

2. Vorm van de tuinset
Tuinsets komen niet alleen in verschillende formaten, maar ook in verschillende vormen. Zo bestaan er tuinsets met een ronde of rechthoekige tafel. Een ronde tafel is meestal meer geschikt voor als je minder ruimte hebt. Ook vinden sommige mensen een ronde tafel gezelliger omdat je altijd met je gezicht richting de rest van het gezelschap zit. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte welke vorm het beste bij jouw tuin past.

3. Klassieke tuinset of lounge-dining set?
De klassieke tuinset bestaat uit een tuintafel met een aantal stoelen eromheen. Aan deze tafel kun je rechtop zitten zoals je bijvoorbeeld ook aan je keukentafel zou zitten. Gebruik je de tuinset ook om op te relaxen? Dan is een loungeset misschien een beter idee, want deze heeft een bank met zachte kussens waar je heerlijk languit op kunt luieren. Kun je niet kiezen, dan bestaat er ook een combinatie tussen de twee: de lounge-dining set. Deze heeft een iets hogere tafel en hogere stoelen dan een loungeset, maar de stoelen hebben wel dezelfde zachte kussens. Zo kun je ook comfortabel rechtop zitten om een hapje te eten.

4. Materiaal tuinset kiezen
Tuinsets worden van verschillende materialen gemaakt. Welk type materiaal bij jou past, is eigenlijk ook weer een kwestie van persoonlijke smaak. De meest populaire materialen zijn wicker, aluminium en hout. Wicker is een kunststof vlechtwerk en heeft dus iets weg van riet. Het is licht van gewicht en is bestand tegen allerlei weersomstandigheden, vocht en UV-straling. Aluminium is ook lichtgewicht, slijtvast en heeft een speciale coating waardoor het materiaal ook bestendig is tegen vocht, wind en roest. Hout is daarentegen relatief zwaarder qua gewicht en heeft een robuuste en natuurlijke uitstraling. De meeste tuinsets van tegenwoordig zijn redelijk onderhoudsarm en dat geldt dus ook voor de houten tuinsets. Men gebruikt namelijk speciale houtsoorten die niet snel zullen rotten en daaroverheen wordt ook nog een laklaag aangebracht om het extra te beschermen.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …