Foto: Ben Houdijk

Zó viert Brabant op 5 mei de vrijheid

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Bevrijdingsfestival Brabant verwelkomt jong en oud om op 5 mei samen de vrijheid te vieren én tevens om zich te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Met spetterende optredens en een vlijmscherp inhoudelijk programma zorgt Bevrijdingsfestival Brabant voor bezinning en vreugde.

Vanaf de vroege ochtend tot in de late uurtjes wordt op 5 mei de Vrijheid gevierd. Met optredens van o.a. Jacqueline Govaert, My Baby en Orgel Vreten trekt Bevrijdingsfestival het grote publiek naar het festivalterrein aan de Pettelaarse Schans. Daarnaast vinden een groot aantal inhoudelijke programma’s plaats:

Vrijheidscollege Fesku (10.00 uur)
De Eindhovense rapper Fresku opent Bevrijdingsfestival Brabant met een Vrijheidscollege in het Brabantse Provinciehuis waarin hij maatschappelijke thema’s op prikkelende wijze aan de kaak stelt. Het publiek wordt uitgedaagd om Fresku te bestoken met vragen. Theater na de Dam zal de gasten van het college op bijzondere wijze ontvangen.

Freedom Ride (10.00 uur)
Onder leiding van profrenner Lars Boom start vanaf de Pettelaarse Schans een peloton vrijheidsfietsers. Naar verwachting stappen meer dan duizend mensen op de racefiets om een gezamenlijke tocht van 120 km af te leggen door Brabant.

Vrijheidslunch (12.00 – 13.30 uur)
200 jongeren, ouderen, veteranen, vluchtelingen en festivalbezoekers genieten 5 mei samen van een vrijheidslunch. Op het menu staan Syrische en Eritreesegerechten, mooie ontmoetingen en bijzondere gesprekken, met mensen die niet hun hele leven in vrijheid hebben geleefd. Het keukenteam bestaat uit jongeren en vluchtelingen die, onder leiding van Catrien en Omar van De Kooktuin, de lunch hebben voorbereid.

Plein van de Vrijheid (13.00 – 18.00 uur)
Op het Plein van de Vrijheid worden verschillende aspecten van vrijheid belicht. Zo kan hier gespeeddate worden met Veteranen van het Veteranen Instituut en zullen onder andere ook Vluchtelingenwerk, Amnesty International, Unicef, het Rode Kruis en Theater na de Dan aanwezig zijn. Bij al deze partners kan het publiek terrecht voor een bijzonder gesprek of een unieke ervaring. Daarnaast is de Zelfgemaakte Markt op het Plein van de Vrijheid te vinden.

Familie Vrijheidsplein (13.00 – 18.00 uur)
Voor de aller jongste vrijheid-strijdertjes is er het Familie Vrijheidsplein. De uiteenlopende activiteiten zoals dansen, bungeevoetbal en schommelen, hebben allemaal een vrijheidstintje. Zo knutsel je een armband voor iemand die je nog niet kent, en wordt er voorgelezen over het thema verzet.

Opening (15.50 uur)
Bevrijdingsfestival Brabant wordt dit jaar geopend met een speech door profrenner Lars Boom en het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Het vuur symboliseert de overgang van herdenken (4 mei) naar vieren op 5 mei. Sinds 1948 brandt het bevrijdingsvuur als eeuwige vlam in Wageningen. Het is een traditie geworden dat sporters in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur in Den Bosch wordt gebracht door lopers van de Atletiek Vereniging Generaal Michaëlis uit Best.

5 voor 5 (16.55 uur)
Om 5 voor 5 staan we gezamenlijk met álle Bevrijdingsfestivals in heel Nederland stil bij onze vrijheid. We vieren het, omdat het misschien wel het belangrijkste is dat we hebben.

Ambassadeur van de Vrijheid (22.45 uur)
MY BABY vliegt als Ambassadeur van de Vrijheid op 5 mei met de helikopter van Defensie naar Bevrijdingsfestival Brabant aan de Pettelaarse Schans. Om 21.55 landt MY BABY met de helikopter vanuit Roermond. Om 22.45 verschijnt MY BABY op het hoofdpodium voor een spetterende eind show.

Kijk ook bij

Het is bijna tijd voor de Vughtse Cultuurweek 2023

Ingezonden mededeling De Vughtse Cultuurweek 2023 staat weer voor de deur. Dit jaar zal de …