Tedje Aghina-Marggraff (links), burgemeester Van de Mortel en Angelina Aghina-Marggraff voor de replica van de oorspronkelijke smeedijzeren toegangspoort. (Foto: Ruud Strobbe)

Zionsburg eind 2022 in volle glorie hersteld

De volledige restauratie van Zionsburg zal waarschijnlijk in de herfst van 2022 zijn voltooid. Het herstel van het park, de oranjerie, groentetuin en de herbouw van Parva Domus zullen wellicht langer duren. Na voltooiing van het hoofdgebouw zal Stichting Vakantieweek Zionsburg er wekelijks 6 gezinnen met een ernstig ziek kind een onvergetelijke week kunnen bezorgen. De uitvoerige plannen werden op 19 september gepresenteerd aan politiek, pers en omwonenden in aanwezigheid van Tedje Aghina-Marggraff en Angelina Aghina-Marggraff. Bij deze gelegenheid werd ook de replica onthuld van de oorspronkelijke smeedijzeren toegangspoort tegenover de Lambertustoren.

Door Maarten Kroese

Iedereen kent de verhalen rond Zionsburg, dankzij boeken en een veelbeluisterde podcast. In 2003 kwam de excentrieke eigenaar Ewald Marggraff in zijn eigen huis om tijdens een verwoestende brand. Geheimzinnige ‘mythes’ waarden al ruim daarvoor rond in Vught. Over deze permanent tegen de overheid strijdende jurist, zijn onmetelijke grondbezit, zijn omvangrijke kunstcollectie en de wijze waarop hij bezoekers regelmatig met een jachtgeweer benaderde. Inmiddels is de rook letterlijk en figuurlijk opgetrokken. De Marggraff Stichting doet nu alles om de communicatie met de buitenwereld te herstellen. Vicevoorzitter Jan Pommer opent de bijeenkomst. Het bestuur van de stichting is compleet, evenals de directie van BV Marrobel, de werkmaatschappij die de bezittingen van Marggraff zal beheren en waarvan de Marggraff Stichting alle aandelen bezit. Er moet veel werk worden verzet, waarvan het herstellen van Zionsburg voorop staat.

Droomklus
Aannemer Dré van Dinther gaat de restauratie van Zionsburg uitvoeren. Een zeer uitdagende droomklus. Momenteel houden steigers de oorspronkelijke buitenmuren overeind, het binnenwerk is gesloopt. Complete herbouw is niet overwogen. “De ziel van dit gebouw zit in het prachtige metselwerk, waarvan een deel nog in uitstekende staat is. Ons beleid is: behouden wat goed is en alleen onbruikbare delen vervangen.” De oorspronkelijke bakstenen hebben een afwijkend formaat. Ze worden opnieuw met de hand geproduceerd. Het schitterende mozaïek wordt hersteld. De natuurstenen waterlijsten, kraagstenen, klauwstukken en schelpstukken worden ingemeten en vernieuwd door gespecialiseerde steenhouwers. Het vele timmerwerk wordt vervangen door kopieën van accoya, verduurzaamd vuren. De complete serre wordt minutieus nagebouwd naar het origineel.

Binnendoos
Binnen de buitenmuren wordt een op betonnen palen gefundeerde ‘binnendoos’ geplaatst, die later verbonden wordt met de buitengevel. Begonnen wordt met de kelder, waarin onder meer de installaties worden geplaatst om het pand van 3000 m3 energieneutraal te kunnen maken. Hoewel het gebouw in Vlaamse neorenaissance stijl, eerste steen op 16 augustus 1882, tot in detail wordt hersteld, moeten de technische voorzieningen op eigentijds niveau zijn.

Vakantieweek en Park Zionsburg
Projectleider Rom van Oers houdt zich bezig met de voorbereidingen van Vakantieweek Zionsburg, waarvoor een zelfstandige stichting wordt opgericht, een initiatief van de familie Marggraff. In een nauwe samenwerking met Villa Pardoes van de Efteling wordt ernstig zieke kinderen en hun familie een verwen-weekje aangeboden. Zo kan er straks samen worden gekookt in de grote keuken. Thomas Houwen, rentmeester van de Marggraff Stichting, vertelt over de geplande reconstructie van het rijksmonumentale Park Zionsburg in de oorspronkelijke Engelse landschapsstijl. Begonnen wordt met het schoonmaken van de grachten, die veel ijzer en oude munitie bevatten. Op de 8-hectare grond moet eerst worden gesnoeid om de zichtlijnen te herstellen, dan geduldig afwachten. Pas in 2023/24 zal de reconstructie van het park zijn voltooid.

Verborgen symbolen
De smeedijzeren toegangspoort is een waar kunststuk. Nagebouwd van een paar oude foto’s heeft het metaalbewerkingsbedrijf van Sjef Vingerhoeds uit Oirschot wonderen verricht. De ‘meester’ kan boeiend vertellen over de ingenieuze techniek en de verborgen symbolen in het zwart-gouden metaal. De onthulling geschiedde door de familieleden van Ewald Marggraff en burgermeester Roderick van de Mortel. Zijn vermakelijke anekdotes besluiten de bijeenkomst. (Klik op de foto voor een vergroting.)

Kijk ook bij

Marieke van den Broek haalt zilver bij Beauty Awards

Zondag 25 april is bekend geworden dat Marieke van den Broek de tweede prijs heeft …