Zeventig jaar geleden werd BVV landskampioen voetbal. Het is de enige landstitel voor de Bossche vereniging die later het sportveld van Heidelust aan de Taalstraat verruilde voor sportpark De Vliert in Den Bosch.
Door Ton Wagenaars
In het voetbalmagazine ‘Hard Gras’ wordt deze maand ruim aandacht besteed aan deze landstitel van BVV, behaald onder trainer Charles Jackson, alias ‘De Sportsmaster’ die vanuit Engeland naar Nederland kwam. Na lange tijd getraind te hebben in het westen van het land waaronder DWS uit Amsterdam en Velox uit Utrecht, kwam de geadoreerde trainer naar volksclub BVV om in Vught twee- tot driemaal per week het ‘grote’ stadion aan de Kampdijklaan te bezoeken. Jackson introduceerde het zogenaamde stopperspil verdedigingsspel met minder aandacht voor de aanval, maar met wel meer kansen op een victorie. In 1948 was het zover: duizenden bezoekers uit de Hertogstad konden de vijf kilometer afleggen naar sportpark Heidelust in Vught waar de Bossche ploeg kampioen kon worden. De tucht van de Engelse oefenmeester had zijn vruchten afgeworpen.
Publicist, columnist en voetbalconnaisseur Henk Mees, jarenlang chef Sport van het Brabants Dagblad, verhaalt nauwgezet over de totstandkoming van deze titel en neemt de voetballiefhebber mee naar de jaren waarin het Nederlands kampioenschap voetbal nog werd behaald via de kampioenscompetitie. Daarin speelden de zes kampioenen van de eerste klassen tegen elkaar. BVV bleek van dit zestal de beste en liet onder andere Heerenveen, Go Ahead, Haarlem en PSV achter zich.
Twaalf kloeke schijnwerpers
De rood-zwarten van BVV speelden 42 jaar in Vught en er heerste tucht: “…avond op avond vroeg naar bed en op vrijdag een extra warm bad”. Volgens de Engelse trainer kon je in Vught ‘alles’ met deze jongens doen. “Het is een club van bescheiden jongens, maar voetballen kunnen ze. Het zijn ook wilde duivels die ik mijn wil zal opleggen.” Op het laatst ging het zó goed dat er bij thuiswedstrijden wekelijks 3500 betalende toeschouwers uit Den Bosch en Vught kwamen, te voet of met de fiets. De financiën waren op orde en BVV kon zich ten slotte als een van de eerste clubs in het land de luxe van ‘twaalf kloeke schijnwerpers’ permitteren. In het jaar van het landskampioenschap moesten extra tribunes worden bijgezet om de 18.000 toeschouwers tijdens het belangrijke duel tegen Heerenveen (met Abe Lenstra) te herbergen. In 1951 vertrok BVV uit Vught omdat stadion De Vliert gereed was. Het verhaal over de successen van BVV in Vught onder Charles Jackson vult 21 pagina’s in editie 118 (februari) van Hard Gras. Hard Gras verschijnt zesmaal per jaar en is te koop in de boekhandel voor 9,95 euro.